26.11.2019

100 let obstoja večnamenske dvorane Kulturnega doma Trnovo

V Centru slovanskih kultur France Prešeren (CSK FP) naznanjajo, da se bližajo okrogli obletnici in s tem tudi celotnim praznovanjem. Zato vabijo k sodelovanju vse kulturnike in umetnike (nastopajoče, podpornike, pokrovitelje...).

Press info

Center slovanskih kultur France Prešeren // CSK FP

Daljnega leta 1919 je bil zgrajen Kulturni dom Trnovo in s tem tudi večnamenska dvorana, katere je prepoznavni obok z gledališkimi lučmi, od takrat obsijal že nešteto nastopajočih in obiskovalcev. Kulturni dom Trnovo je preživel veliko bitk in vojn, a je prinesel več smeha, dobre volje in nepozabnih trenutkov. Predstav, prireditev in koncertov že dolga leta ne šteje in ne beleži nihče več. A vsakdo, ki da vsaj malo na kulturo ve, kje se v Trnovem se nahaja. Ko omeniš festival Trnfest, ki je letos po 28 letih postal TrNOVfest pa postane jasno, da je kulturni dom ne samo zbirališče kulturnikov pač pa tudi, znano zbirališče zvestega občinstva in Ljubljanski festival s tradicijo. A tu ne gre za tekmovanje, ali je to edini enomesečni festival v Sloveniji ali ne, čeprav jih zagotovo ni mnogo. Ne gre za to, koliko je festival v vseh teh letih pripomogel za prepoznavnost prestolnice ali koliko ljudi se je že zbralo in zabavalo v Kulturnem domu Trnovo, na njegovem dvorišču ali kako in kolikokrat se je preimenoval v svoji 100-letni zgodovini.

Prihaja obdobje, ko se bodo v CSK FP-ju bolj kot z imeni in zgodovino ukvarjali s praznovanjem. Zaradi častitljive starosti in obstoja bodo praznično razpoloženi čez celo koledarsko leto. S praznovanjem bodo namreč začeli že s 1. januarjem 2020 in ga zaključili 31. decembra 2020. Na zabavo so vabljeni prav vsi. Vsi kulturniki in umetniki, ki se želijo, prvič ali zadnjič, predstaviti na odru stare lepotice, pod prav posebnimi prazničnimi pogoji sodelovanja, kot seveda zvesto občinstvo.

Ob praznovanju obletnice se bodo stari dami namreč še zadnjič poklonili v globoko spoštovanje in spomin. Tako nastopajoči kot obiskovalci bodo namreč v njej uživali samo še kratek čas. Stara dama že težko sopiha s časom in vse težje zadovoljuje predpise in varnostne zahteve. Tudi zanjo je čas na žalost neizprosen in prihaja čas njene prenove.

A tudi tu obstaja razlog za veselje. Zaradi ureditve dolgoletnih dolgov in terjatev, menjave lastnikov ter ostalih sprememb, ki so se dokončno uredile v letu 2019, so se na mizo že zgrnili načrti o njeni novi preobleki. Morda bo res postala nekoliko večja in bo lahko sprejela nekoliko več gostov, a njena notranjost bo ostala prepoznavna še naprej z njenim obokom ter ostalimi podrobnostmi. Seveda bo nova oprema, oder, pod oder in zaodrje več kot dobrodošla ne samo za občinstvo, pač pa tudi za vse nastopajoče.

Poleg tega pa bo po načrtih ob njej zrasel še krak z vadbenimi in skladiščnimi prostori ter rezidenčnimi sobami. A kot pravijo v CSK FP-ju za zdaj pustimo načrte stati še malo ob strani in preživimo leto praznovanja. Vabljeni vsi, ki bi želeli kakorkoli sodelovati z CSK FP-jem, da se jim pridružite. Bodisi kot nastopajoči, podporniki ali pokrovitelji in ne nazadnje kot obiskovalci. Kulturni dom Trnovo na Karunovi ulici 14 v Trnovem ima še naprej na stežaj odprta vrata.

CSK FP
CSK FP