12.01.2012

140 let Glasbene matice Ljubljana

Glasbena matica Ljubljana v lletu 2012 obeležuje 140 let svojega obstoja. V letošnjem letu se bo v počastitev obletnice zvrstilo več kot 100 dogodkov.

Alja Pušnik

Pročelje Glasbene matice Ljubljana (foto: Dragan Arrigler)
Foto: Dragan Arrigler

V torek, 10. januarja, so predstavniki Kulturnega društva Glasbene matice Ljubljana v svojih prostorih na Vegovi ulici pripravili novinarsko konferenco. Leto 2012 je zanje posebno, saj Glasbena matica obeležuje 140 let svojega obstoja. Tako se bo v letošnjem letu v počastitev obletnice zvrstilo več kot 100 dogodkov.

 Leta 1998 je s ponovno pridobitvijo stavb Glasbena matica oživila svoj obstoj in si pred desetimi leti na novo zastavila smernice delovanja.

Društvo Glasbena matica je bilo ustanovljeno leta 1872 in je pod svoje okrilje sprejelo tako poklicne kot ljubiteljske glasbenike. Leta 1882 je društvo ustanovilo glasbeno šolo, devet let kasneje pa tudi svoj pevski zbor. Pričeli so s koncertno dejavnostjo, velik korak naprej pa so člani naredili leta 1919, ko so ustanovili konservatorij in tako omogočili še glasbeno izobraževanje. Ves čas svojega delovanja se je Glasbena matica posvečala ohranjanju kulturne dediščine z zbiranjem ljudskih pesmi. »Kakšen pomen je imelo društvo do druge vojne za profesionalizacijo in razvoj slovenske glasbe, kažejo rezultati na področju šolske, založniške in koncertne dejavnosti. Glasbena matica je do druge vojne izobrazila številne profesionalne in ljubiteljske glasbenike, po njenem zgledu so ustanovili glasbene šole tudi drugod na Slovenskem, priredila je preko tisoč dvesto koncertov, od tega okrog tisoč v Ljubljani, izdala je skoraj tristo edicij,« v knjižici programa za jubilejno leto piše dr. Nataša Cigoj Krstulović. Po drugi svetovni vojni je oblast delovanje društva prepovedala, s svojo aktivnostjo pa so nadaljevali pevci Mešanega pevskega zbora. Leta 1998 je s ponovno pridobitvijo stavb Glasbena matica oživila svoj obstoj in si pred desetimi leti na novo zastavila smernice delovanja. Danes društvo vodi pevsko dejavnost (štirje pevski zbori), prireja koncerte, izobražuje ter izdaja glasbeno gradivo, po besedah predsednice Ivanke Mulec Ploj pa največjo pozornost posveča navduševanju mladih za glasbo in kulturo nasploh.

Ob 140-letnici bo Glasbena matica pripravila več kot 100 dogodkov, poleg zdaj že stalnih dejavnosti bodo na sporedu tudi posebej za ta jubilej pripravljene prireditve, ki so nastale v sodelovanju s številnimi slovenskimi glasbenimi institucijami.

Ob 140-letnici bo Glasbena matica pripravila več kot 100 dogodkov, poleg zdaj že stalnih dejavnosti bodo na sporedu tudi posebej za ta jubilej pripravljene prireditve, ki so nastale v sodelovanju s številnimi slovenskimi glasbenimi institucijami. Februarja bo na sporedu koncert slovenskih samospevov v izvedbi mezzosopranistke Bernarde Fink, basbaritonista Marcosa Finka ter pianista Anthonyja Spirija. V marcu bo eden od koncertov cikla Festine društvo Delavnica posvetilo prav Glasbeni matici. Prav tako marca bo program Glasbene matice predstavljal pomemben del 27. Slovenskih glasbenih dnevov v organizaciji Festivala Ljubljana. Z RTV-jem bo društvo sodelovalo na koncertu oktobra, TV Slovenija pa je pripravila še dokumentarni film o Glasbeni matici. V družbi Zbora in orkestra SNG Opera in balet Ljubljana bo Mešani pevski zbor GM junija na Kongresnem trgu izvedel kantato Povodni mož Viktorja Parme ter kantato Stara Ljubljana Tadeje Vulc. V sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet Jurij Slatkonja iz Novega mesta bo GM pripravila tudi prvo orkestrsko izvedbo oratorija Baraga Janija Goloba.

Ostali pomembnejši dogodki, ki se bodo zvrstili tekom leta, so še: glasbena predstava za otroke, letos bo to Gal v galeriji v izvedbi Otroškega in Mladinskega zbora GM ter Orkestra Festine, nadaljeval se bo mednarodni projekt Povezovanje z glasbo in Mednarodnim orkestrom Maribor 2012, trije koncerti samospevov ter koncerta udeležencev Tekmovanja za veliko nagrado Evrope – Sofia Vocalensemble ter Harmonia Ensemble. Vrhunec bo na sporedu 21. oktobra, ko bo potekala Slavnostna akademija ob 140. obletnici delovanja Glasbene matice, katere pokrovitelj bo predsednik republike dr. Danilo Türk.