11.03.2012

27. Slovenski glasbeni dnevi

Slovenski glasbeni dnevi (12.–15. 3.) znova ponujajo pestro glasbeno bero, ob koncertih še razstave, delavnice in simpozij. Obeležili bodo tudi stoto obletnico rojstva Bojana Adamiča.

Marko šetinc

Z uvodnim koncertom Slovenskih glasbenih dnevov bodo počastili stoto obletnico rojstva Bojana Adamiča. (foto: festival Ljubljana)
Foto: festival Ljubljana

Letošnje Slovenske glasbene dneve, ki bodo potekali od 12. do 15. marca, bo v ponedeljek, 12. 3., odprl koncert, posvečen glasbeni ustvarjalnosti Bojana Adamiča. S tem bo festival počastil stoto obletnico rojstva enega najplodovitejših slovenskih skladateljev, ki je deloval na mnogih področjih; njegov obširni opus obsega zabavno, jazzovsko in mladinsko glasbo, pisal pa je tudi za gledališče in film. Na koncertu, ki bo v ponedeljek ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, bomo lahko slišali dela celotnega skladateljevega ustvarjanja, ki se razprostira čez šest desetletij. Nastopili bodo solisti violinistka Anja Bukovec, pianist Hinko Haas ter vokalista Nuška Drašček in Oto Pestner. Big Band RTV Slovenija in Simfonični orkester RTV Slovenija bo vodil Žare Prinčič.

Torek, 13. 3., nam v Slovenski filharmoniji obeta kar dva koncerta. Ob 19.30 bo v okviru Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev nastopil Trio Slavko Osterc, ki bo v Dvorani Slavka Osterca izvedel dela petih slovenskih skladateljev. Ob 21.30 bo v Dvorani Marjana Kozine sledil koncert, ki bo predstavil novitete najmlajše slovenske skladateljske generacije. Še posebej velja omeniti delo Petre Strahovnik, nagrajenke natečaja Festivala Ljubljana. Njeno skladbo Between East and West – Med vzhodom in zahodom bo moč slišati tudi na mednarodni skladateljski delavnici MusMA – Music Masters on Air, ki jo bo junija gostil Festival Ljubljana, skladba pa bo izvedena tudi na najmanj petih evropskih festivalih. V sredo, 14. 3., Slovenski glasbeni dnevi vabijo v rojstno hišo Huga Wolfa v Slovenj Gradcu, kjer bosta kanadska sopranistka Theresa Plut in pianist Vladimir Mlinarić predstavila samospeve Huga Wolfa in Slavka Osterca, slišali bomo pa tudi dela mlajših slovenskih skladateljev Vitje Avsca, Katarine Pustinek Rakar, Ambroža Čopija in Črta Sojarja Voglarja.

Zaključni dogodek letošnjih Slovenskih glasbenih dni bo posvečen 140-letnici Glasbene matice, ene najpomembnejših slovenskih glasbenih ustanov nasploh. Na koncertu, ki bo v četrtek, 15. 3., bomo slišali dve krstni izvedbi, in sicer Nekropolo Igorja Štuhca in Koncert za violončelo in orkester Lojzeta Lebiča; na sporedu bo tudi Lovska simfonija Frana Gerbiča. Na koncertu bodo nastopili solistka violončelistka Karmen Pečar, Orkester Slovenske filharmonije ter Slovenski komorni zbor z zborovodkinjo Martino Batič, koncert pa bo vodil dirigent Lovrenc Arnič.

Drugi dan festivala
bo poimenovan Dan skladatelja. Dejavnosti,
ki bodo potekale čez cel dan, bodo povezale vprašanja sodobne glasbene ustvarjalnosti in njene vpetosti v družbo.

Tudi letos Slovenski glasbeni dnevi obetajo bogato spremljevalno ponudbo. V ponedeljek bo ob 18.00 v Plečnikovem hodniku Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani slavnostno odprtje razstave ob stoti obletnici rojstva Bojana Adamiča z naslovom Metla za mojstra, ki jo je pripravil muzikolog Domen Prezelj. Razstava bo na ogled do 3. maja, na njej pa bodo razstavljeni glasbeni rokopisi, tiski in zvočni posnetki, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Drugi dan festivala bo poimenovan Dan skladatelja. Dejavnosti, ki bodo potekale čez cel dan, bodo povezale vprašanja sodobne glasbene ustvarjalnosti in njene vpetosti v družbo. Ob 10.00 se bo v Glasbeni matici predstavila skladateljica Bojana Šaljić Podešva, ki bo v sodelovanju s študenti Oddelka za muzikologijo na Filozofski fakulteti in Akademije za glasbo razkrivala svoja estetska izhodišča, medtem ko bo ob 16.00 skladateljica vodila glasbeno delavnico z naslovom Zvočni mikrosvet. Sodobne kompozicijske prakse bosta ob 17.00 v Štihovi dvorani predstavljali tudi pianistka Nina Prešiček Ličen in pripovedovalka Špela Frlic, ki bosta izvajali glasbo Igorja Štuhca. Podobne dejavnosti za najmlajše poslušalce bodo potekale v ponedeljek, sredo in četrtek v Lajovčevi dvorani Glasbene matice, in sicer od devete do dvanajste ure. Torek bo v nadaljevanju postregel še s predstavitvijo dejavnosti Društva slovenskih skladateljev, ki bo ob 12.00 v svojih prostorih predstavilo svoje delovanje, ob 18.00 pa bo v Slovenski filharmoniji potekala okrogla miza o sodobni slovenski ustvarjalnosti z naslovom Soočenje generacij, ki jo bo vodil glasbeni urednik Radia Slovenija Gregor Pirš.

Vsakoletni spremljevalec Slovenskih glasbenih dni je mednarodni muzikološki simpozij. Letošnji se bo s temo Imaginacija narave v umetnosti posvečal povezavi narave in glasbe. Simpozij bo od torka do četrtka potekal v Viteški dvorani v Križankah, vodil pa ga bo dr. Primož Kuret.