28.04.2016

V soboto bo potekal 5. mednarodni dan jazza

OZN in UNESCO sta 30. april razglasila za mednarodni dan jazza ter tako izpostavila to glasbeno zvrst in njeno vlogo pri povezovanju ljudi na vseh koncih sveta.

Dušan Mijanović

International Jazz Day

Na pobudo legendarnega jazz pianista in skladatelja Herbieja Hancocka je UNESCO na generalni skupščini leta 2011 določil 30. april za mednarodni dan jazza. Naslednje leto pa ga je v svoj koledar dodala še Generalna skupščina Združenih narodov. Po besedah generalne direktorice UNESCO, Irine Bokove, jazz glasba predstavlja ustvarjalnost in svobodo, odlikuje pa jo tudi raznolikost, saj se pojavlja v nešteto različicah, od free jazza, swinga, afro-kubanskega in latinskega jazza pa vse do indo in acid jazza ter jazz rapa. Vsak slog osvetljuje pestro paleto lokalnih, nacionalnih in regionalnih vplivov, obenem pa je jazz tudi sinonim za dialog, za spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo žensk in moških, ne glede na njihovo poreklo, ter za razumevanje drugih, kar vključuje možnost, da drugemu prisluhnemo, pravi Bokova.

Na mednarodni dan jazza pripravljajo koncerte in druge dogodke v kar 190 mestih po celem svetu. Vrhunec praznovanja letošnje 5. obletnice bo potekal v Washingtonu, rojstnemu mestu velikena jazza, Duka Ellingtona.

Pri nas bo osrednje praznovanje potekalo, 30. aprila, v Kavarni Narodno univerzitetne knjižnice, kjer bo obiskovalcem na voljo bogat dnevni in nočni program. V središču Tolmina, bodo dan prej, na 3. International Jazz Day Preparty nastopili domačini Jazz Punt Big Band te Cerkljani Kar Češ Brass Band. V Krškem, kjer se je praznovanje odvijalo skozi celoten april, pa so bili zaradi vremenskih neprilik žal primorani 2. mednarodni dan jazza prestaviti na drug termin.