14.04.2016

50. obletnica MKNŽ, 21. maj – 28. maj 2016

Med 21. in 28. majem se bodo v okviru praznovanja 50-tega rojstnega dne legendarnega Mladinskega kluba Nade Žagar zvrstile domače in mednarodne skupine, ki so soustvarjale bogato klubsko preteklost.

Press info

50. obletnica MKNŽ

Mladinski klub Nade Žagar Ilirska Bistrica

50. obletnica MKNŽ

21. - 28. maj 2016

Vstop prost na vse dogodke

Sobota, 21. maj 2016- koncert na vrtu Sokolskega doma:
21:00 - Carnaval
Carnaval, slovenski stoner band, nam bo na obletnici zaigral nekaj komadov iz sveže izdanega EP-ja imenovanega Big Fish. Najverjetneje nam bodo predstavili material, ki bo v septembru izdan na novi plošči, seveda pa ne bo manjkal tudi kakšen starješi hit.
22:00 - The Bambi Molesters
The Bambi Molesters, hrvaški suferji doma iz Siska. Leta 1995, ko je bend nastal, so se trudili oživeti surf rock glasbo iz 60tih let prejšnjega stoletja, hkrati pa jo po svoje razvijati. Danes jo uspešno igrajo že več kot dvajset let. Njihove skladbe so obarvale glasbene kulise nekaterih hrvaških, slovenskih in tujih filmov in reklam, leta 2013 pa je bila njihova skladba 'Chaotica' z enega najbolj cenjenih albumov v svetu surfa The Bambi Molesters 'Sonic Bullets: 13th from the Hip', uvrščena v peto epizodo zadnje sezone kultne TV serije 'Breaking Bad' (Kriva pota).
23:30 - Klemen Klemen
Klemen Klemen, ikona domačega raperskega gobcanja, v prostem času pa trnowski ninja, nam bo zarepal komade iz svoje zadnje stvaritve S3P. Klemen Klemen je predvsem raper v lastni režiji, zvenu in ritmu, v besedi in glasu, ki ga ni potrebno posebej opisovati.


Torek, 24. maj 2016 - koncert v klubu:
21.00 - Kraški solisti
Kraških solistov so se bojda že prijele oznake kot je denimo "dada hrup", vendar pa je ta hrup potrebno jemati v najžlahtnejšem, celo abstraktnem pomenu besede. Tanka meja med surrealizmom in oprijemljivostjo, ki improvizacijo često prežema, se skozi njihovo muziciranje sporadično sicer zabriše ter ven izlije sebi lasten idiom, kateri, kot rečeno, v širšem okolišu bržkone ostaja neponovljiv.
22.00 - Koromač
Koromač, po novem "okrepljeni trio" prihaja iz Vrtojbe in je nastal leta 2009. Band se giblje v HC crust punk izrazju, vedno več pa se poslužujejo tudi svobodnejših jazzovskih form, s čimer širijo svoj zvočni razvoj. V sporočilnost zajemajo osamljenost človeka, a njihova celotna zgodba je zapakirana v pozitiven, energičen in glasno hrupen kitarski zvok.


Sreda, 25. maj 2016
17:00 - otvoritev razstave in akustični koncert Ante Upedanten v dvorani Sokolskega doma
Glavna dejavnost kluba so koncerti, zato bo fokus usmerjen
predvsem na koncertne fotografije, ne bodo pa manjkalo niti fotografij ostalih dejavnosti. Razstava bo na ogled v času praznovanja obletnice v dvorani Sokolskega doma.
19.00 - ogled filma v dvorani Sokolskega doma: Mlada Nada!
Dokumentarni film prikazuje petdeset let razvoja enega izmed najstarejših mladinskih klubov v Sloveniji, ki je v svojem pol stoletnem delovanju prerasel iz lokalnega kluba v prizorišče svetovnega glasbenega dogajanja. S svojim neumornim delovanjem Mladinski klub Nade Žagar kljubuje času in spremembam v družbi ter skrbi za ohranjanje kreativnega in zdravega okolja za mlade. Še na mnoga leta!
21.30 - koncert v klubu: Ana Pupedan
Ana Pupedan, 24 letna rokerica je svojstvena po glasbenem pristopu, predvsem pa po kritičnem in na trenutke lucidnem odnosu do življenja in dogajanja. Posebne predstavitve ne rabijo, saj jo vsi poznamo.


Petek, 27. maj 2016
19.00 - Predstava na bazenu: Somiru - Dislocated Unity
Avtorja in izvajalca talno zračne predstave: Dana Auguštin, gib in Thierno Diallo, glasba. Potovanje sence skozi sanje v iskanju tistega, ki izgleda kot da miruje. Skozi gib in zvok, ritem in dih se oglaša »per-sona« ki potuje skozi imaginarne svetove realnosti. Pot je zvita in strma, abstraktna in absurdna, lepa in nerazumljiva.
20:00 - ponovitev filma Mlada Nada! v dvorani Sokolskega doma
21.00 - koncert na vrtu Sokolskega doma: Brencl banda
Avtorska glasba zasedbe Brencl bande je nastala pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom iz različnih koncev sveta, predvsem pa s seboj nosi močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja.
22. 00 koncert skupine Utrip
Utrip je bend iz domačih logov, ki je ustvarjal med leti 1979 in 1981, ko je tudi nastopal v MKNŽ-ju. Ponovno bodo z nami po 35- ih letih.


Sobota, 28. maj 2016
17.00 - Okrogla miza v dvorani Sokolskega doma
Beseda na omizju bo tekla predvsem o različnih glasbah, ki jih je klub v svojih 50. letih obstoja gostil. Fokusirali se bomo tudi na “zlata “ produkcije Sokolski dom in takratne probleme organiziranja koncertov.
koncert:
19.00 - klub: 100g'S
100g’s je novopečeni lokalni bend, ki se bo prvič predstavil prav na obletnici. Z nami bodo delil kitarske rife in divje melodije rock and rolla.
20.00 - vrt: Messerschmitt
Messerschmitt je garažni rock’n’roll bend iz Pule, ki pod dirigentsko palico Mire Kusačića igra od leta 1987. V svojem delovanju so izdali več LP albumov, igrali pa so tako po prostorih bivše Jugoslavije, kot v tujini.
21.00 - klub: Damir Avdić
Damir Avdić, underground kantavtor, poznan tudi pod imenom bosanski psiho in Graha, je glasbenik in umetnik iz Tuzle. Njegov nastop je preplet notranjega razmišljanja, glasbe in kritike današnje družbe.
22.00 - vrt: Elvis Jackson
Elvis Jackson je glasbena punkrock skupina, ki je svoj lasten glasbeni izraz skozi desetletje razvijala ob spremljavi ska, punk, hard core, reggae in metal vplivov. Združili so se konec leta 1997, eden njihovih prvih nastopov pa je bil prav v MKNŽju. Od takrat dalje so poznani po živahnih, nepozabnih nastopih, na katerih odsevajo veliko pozitivne energije.
23.30 - klub: Muškat Hamburg
Punk rock'n'roll trta Muškat Hamburga je zacvetela januarja 2003, s cepljenjem dveh članov organizacije Opus Hey in že leta 1997 izbrane sadike Muškat Hamburg. Njen sok je dolgo zorel v kleteh podravske vinorodne dežele in bil leta 2004 izbran za degustiranje na Klubskem maratonu Radia študent. Zmerno uživanje povzroča divjanje
00.00 - vrt: Burning Heads
Burning Heads, punkrock bend iz Francije je nastal v poznih 80-tih letih prejšnjega stoletja. V svoji zavidljivi diskografiji je bend potoval od hardcora v ameriškem stilu, melodičnega punka, pa vse do dub in reggae zasnovanih komadov. Cenjen bend iz Oreleansa bo pri nas nastopil že petič.

Več o festivalu