25.05.2016

Alter turbofolk

Po povratku skupine Leni Kravac iz Francije, kjer je nastopila na festivalu FIMU Belfort 2016, smo se pogovorili z basistom in ustanoviteljem skupine Matijo Jašarovom.

Dušan Mijanović

Leni Kravac na festivalu FIMU Belfort 2016
Foto: FB profil Gregor Volk

Skupina Leni Kravac se je iz tričlanske ekipe instrumentalistov, ki so se združili leta 2011, razvila v skupino s sedmimi člani. Zasedbo sestavljajo: Tamara Goričanec, vokal; Milan Jerkić, vokal; Matija Jašarov, bas kitara; Gregor Koderman, bobni; Jaka Birsa, saksofon; Gašper Selko, trobenta; Gregor Volk, kitara.

"Že kot trio smo imeli idejo, da bi nekoč razširili zasedbo. Vokal se je dosti hitro priključil, saj sva s takratno pevko že sodelovala pri podobnem projektu. Za vokalom smo skoraj vsako leto pridobili novega člana. Saksofon in trobenta sta za balkanski bend že skoraj nuja, tako da se nam je z Jako in Gašperjem nasmehnila sreča. Bilo je vmes obdobje, ko so se dogajale menjave in je kreativa trpela, ampak je težko najti sedem ljudi, ki deli isto vizijo glede skupine. Sedaj nam je končno uspelo in mislim, da se to tudi pozna na odru."

Čeprav so dobili etiketo turbofolk, jih to ne moti. "Nam je ta nalepka všeč, sicer mogoče stilsko preveč odplavamo kam drugam, zato smo poleg prilepili še alter. Torej alter turbofolk."

Matija se je lansko jesen udeležil cikla delavnic FundaMENT, ki sta ga skupaj organizirala SIGIC in MENT Ljubljana. Na delavnicah so priznani predavatelji iz tujine z mnogo izkušnjami iz glasbene industrije udeležence učili, kako znanje prenesti iz teorije v prakso. Skupina Leni Kravac je februarja na MENTu izvedla nenapovedani nastop na platoju pred Kinom Šiška, nato pa prekrižarila velik del Evropskega kontinenta.

"Pridno nabiramo kilometre. Velik vpliv na letošnje kilometre je vsekakor imel FundaMENT z informacijami o delovanju glasbene industrije in veliko odgovori na vprašanja glede festivalov, bookinga in PR. Z gverilo na MENTU smo naznanili svoj obstoj marsikomu, ki za nas prej ni vedel, in sigurno je to pripomoglo k dobri izkušnji kasneje v Tallinnu."

V glavnem mestu Estonije so na showcase festivalu Tallinn Music Week poleg Bowrain in Koala Voice predstavljali Slovenijo. Nato pa so se podali na pot v francosko mesto Belfort, kjer jih je na festivalu FIMU Belfort 2016 slišala množica ljudi.

"V Estoniji so bili so bili obiskovalci predvsem pozitivno presenečeni. Mislim, da je za njih bil velik kontrast glede na ostale nastopajoče tisti večer v klubu. Francija pa je presenetila nas. Za nastop na festivalu FIMU je najbolj zaslužen predvsem naš saksofonist Jaka Birsa, ki je tam igral pred dvema letoma s skupino Dirty Sanchez, saj je festival že poznal in nam zagotovil letošnji nastop. Večinoma gre za etno, klasične ali jazz skupine s celega sveta. Prvi večer smo recimo poslušali nastop afriške skupine iz Konga, družili smo se s Kitajcem, ki je s svojim zborom nastopil v katedrali, tako da je bil program zelo pester. Imeli smo čast nastopiti trikrat, najbolj pa nas je presenetil nedeljski koncert, od katerega najprej nismo pričakovali kaj dosti zaradi popoldanskega termina, ampak je bilo neverjetno, saj nas je 10.000 ljudi sprejelo za svoje in nas niso spustili z odra."

Skupino poleti čaka še obilo dela, je za konec povedal Matija Jašarov.

"V juniju načrtujemo nov videospot za poletni hit 'Koji ti je faktor', delamo na materialu za drugi album ter načrtujemo nove nastope v tujini in v Sloveniji - med drugimi tudi na Lentu in Pivu in cvetju."