03.03.2021

Ana Soklič na Evrovizijo z zvezdniško zasedbo

Ana Soklič nas bo v Rotterdamu zastopala s pesmijo Amen. Skladba je bila izbrana izmed 191 prispelimi na javno vabilo in na vabilo avtorjem s strani naše letošnje evrovizijske predstavnice.

Press Info

Ana Soklič
Foto: arhiv ZKP RTV Slovenija

Vse prispele skladbe sta ocenjevali dve strokovni komisiji. V prvem krogu so bili člani komisije: dvakratna udeleženka Pesmi Evrovizije in izredna profesorica Univerze v Ljubljani Darja Švajger, avtor zmagovalke Pesmi Evrovizije 2007 (Molitva) Vladimir Graić in letošnja evrovizijska predstavnica Ana Soklič, ki so o pesmi odločali do izteka roka, predpisanega v javnem vabilu. V drugem krogu pa je komisija v sestavi Darja Švajger, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart ter glasbenik, avtor glasbe, besedil in pevec Matevž Šalehar Hamo odločala med tremi skladbami, ki jih je zapela Ana Soklič.

Ana o izbrani pesmi pravi naslednje: "Na nek način se letošnja evrovizijska skladba precej razlikuje od Vode, je pa tudi res, da ima kar nekaj skupnih imenovalcev. Zelo težko je Amen obrazložiti z besedami. Najrajši vidim, da si bodo poslušalci in gledalci sami ustvarili mnenje in svoje predstave. V slednjem, kot glasbenica, tudi najbolj uživam."

Glasbo za pesem so napisali Ana Soklič, Žiga Pirnat in Bojan Simončič, besedilo pa Charlie Mason, Ana Soklič in Žiga Pirnat. Slednji je naredil tudi aranžma. Pri produkciji je sicer skupno sodelovalo več kot 60 ljudi. Poleg Ane so največje zvezdniško ime letošnje skladbe člani spremljevalne pevske skupine. Producent Žiga Pirnat je zbor namreč zgradil okrog Doriana Holleyja, spremljevalnega vokalista Michaela Jacksona, s katerim je Dorian nastopal na prav vseh turnejah. Poleg njega pa ob Ani prepevajo tudi eni najbolj iskanih pevcev v Hollywoodu ta hip, ki jih med drugim lahko slišimo na posnetkih in nastopih Stevieja Wonderja, Alicie Keys, Christine Aguilere in Johna Legenda. Spremljevalni zbor vokalistov je bil posnet v legendarnem Studiu 1 kompleksa EastWest Studios v Hollywoodu, v katerem je Frank Sinatra posnel uspešnice, kot sta My Way in Strangers in the Night, Madonna pa svojo prelomno Like a Prayer. V zadnjem času v njem med drugim ustvarjajo Justin Timberlake, Coldplay, Harry Styles in Meghan Trainor. Močan zvočni pečat je skladbi Amen vtisnil tudi tonski mojster Tony Maserati, ki je zvočno oblikoval posneto gradivo. Z Maseratijem sodelujejo znana imena, kot so Lady Gaga, Ed Sheeran, Jennifer Lopez, Whitney Houston, Davida Bowie in mnogi drugi. Na končnem posnetku igrajo tudi člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Žige Pirnata, spremljevalne vokale pa poje tudi Karin Zemljič. Karin je sicer z Ano pela spremljevalne vokale tudi v živo na Emi in jih bo, upajmo, tudi v Rotterdamu.


Skladba bo na velikem evrovizijskem odru prvič predstavljena v prvem predizboru 18. maja. Pesem Evrovizije bo zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, potekala drugače, kot smo je bili vajeni. Načrt B, ki je trenutno aktualen, je eden izmed štirih možnih scenarijev. Izvajalci bodo lahko še vedno nastopili v dvorani Ahoy v Rotterdamu, vendar pred manj številnim občinstvom. Prav tako bodo zmanjšane ostale dejavnosti, kot so uradno odprtje in novinarsko središče. Vsi izvajalci bodo morali strogo slediti vsem protikoronskim ukrepom, zahtevana bo varnostna razdalja, nošenje mask, pogosto testiranje članov vseh delegacij ter gibanje zgolj v hotelskih namestitvah ali v dvorani.