22.01.2019

BUMfest vas pričakuje od 25. do 27. januarja 2019

Od leta 2007 Žalec januarja živi, diha in ropota v znamenju tolkalnega festivala BUMfest. Prav nič drugače ne bo letos.

SIGIC

BUMfest vas pričakuje od 25. do 27. januarja 2019
Foto: Spletna stran SToP

Festival, ki ga organizirata SToP - Slovenski tolkalni projekt in ZKŠT Žalec,  je v Žalcu naletel na posluh mesta in Občine Žalec in bližnje okolice, pomoč glasbenih šol in si tu našel svoj pristan. Organizacija takšnega festivala zahteva usklajenost številnih dejavnikov. Pomembni so dostopnost z vseh koncev Slovenije, kulturni dom z ustrezno infrastrukturo, nastanitvene kapacitete v neposredni bližini dogajanja in številni prostovoljci. 

Tu se vsako leto znova predstavijo številni svetovno znani umetniki, pa tudi slovenski glasbeniki. Skozi vsa leta obstoja festivala so njegovo vrednost spoznali tudi obiskovalci, ki se množično vračajo - pa ne samo iz bližnje okolice, temveč iz vse Slovenije. Obiskujejo ga tudi tujci, ki živijo v Sloveniji. 

Do danes so se na BUMfestu predstavile skupine in solisti iz Tajvana, Brazilije, ZDA, Mehike, Japonske, Kube, Sirije, Burkine Faso, Španije, Švedske, Francije, Belgije, Nizozemske, Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Slovenije. 

Letos bodo na festivalu nastopile skupine iz ZDA (The Britain – Moore Duo), Avstrije (Studio Percussion Graz) in Slovenije (SToP, ki letos praznuje 20 let in Rhythm Factory, ki bo najmlajša skupina na festivalu).

Dogajanje se bo začelo že 25. januarja z dvema jutranjima matinejama SToP-a. Dejan Tamše, umetniški direktor festivala: »Z matinejami vzgajamo mlado publiko za naslednje BUMfeste in jih izobražujemo, predstavimo jim tolkala v najlepši luči, predstavimo jim široko paleto družine tolkal in jih zabavamo.«

Zvečer bo otvoritev festivala in nastop dveh tujih skupin ter slovenske skupine Rhythm Factory. V soboto se bosta na večernem koncertu predstavili skupini SToP, ki bo na odru praznoval svojo 20-letnico in The Britain-Moore Duo.

Dnevno sobotno dogajanje pa bo namenjeno delavnicam, ki so namenjene strokovnjakom, pa tudi popolnim začetnikom na tolkalih, ki se bodo za zaključeno skupino nadaljevale tudi v nedeljo.

Več informacij najdete TUKAJ.