22.09.2017

Cankarjev dom z novostmi v novo sezono

Prejšnji teden so v Cankarjevem domu svečano predstavili program za sezono 2017/18, v kateri se bo odvilo več kot šeststo umetniških in kulturnih dogodkov, namenjenih vsem generacijam.

Dušan Mijanović

Vodstvo Cankarjevega doma
Foto: Mare Vavpotič

Prejšnji teden so v Cankarjevem domu svečano predstavili program za sezono 2017/18, v kateri se bo odvilo več kot šeststo umetniških in kulturnih dogodkov, namenjenih vsem generacijam.

Po uvodnem pozdravu se je generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski, ki je vodila konferenco, ozrla na novosti letošnje sezone. Prva novost je Evropska jazz konferenca 2017, ki je najpomembnejše srečanje evropskih jazzovskih profesionalcev. Začetek nove sezone je Cankarjev dom v sodelovanju s časopisno hišo Delo pospremil s knjižnim izidom slikovno bogatega zbornika intervjujev Oder. Podoba. Spomin., ki jih je Patricija Maličev v Sobotni prilogi Dela objavljala z umetniki svetovnega kova. Od 21. septembra 2017 naprej bo v Galeriji Cankarjevega doma na ogled razkošna kulturnozgodovinska in antropološka razstava Alma M. Karlin – Kolumbova hči. Če ste v dvomih, kje boste silvestrovali, je za vas pravšnja tale novost: Cankarjev dom v Veliki sprejemni dvorani pa tudi v preddverjih 31. decembra 2017 pripravlja družabno silvestrovanje kot after prazničnemu programu, ki bo potekal v skoraj vseh dvoranah. V Gallusovi dvorani boste lahko spremljali francoski Balet Preljocaj: Romeo in Julija na glasbo Prokofjeva, v Linhartovi dvorani se bo odvijala bizarna opereta Peter Kušter, ki je namenjena celotni družini, v Klubu CD bo potekal glasbeni program, dobra glasba bo odmevala tudi po hodnikih in preddverjih. Prihodnje leto bo v hramu kulture v znamenju obletnice smrti Ivana Cankarja. Od januarja do junija 2018 bodo številni dogodki v okviru festivala Cankar o Cankarju spremljali 100. obletnico pisateljeve smrti. V Cankarjevem domu bo prvič potekal tudi festival flamenka, ki ga pripravljajo skupaj z Ernestino van der Noort. Najstarejši evropski jazzovski festival je dobil novo vodstvo: Edin Zubčević, direktor sarajevskega jazz festivala, bo odslej z Bogdanom Benigarjem sovodil festival. 

Od 21. do 24. septembra 2017 Cankarjev dom in Ljubljana gostita najpomembnejše letno srečanje jazzovskih profesionalcev v Evropi, 4. Evropsko jazz konferenco. »To je vrhunec mojega delovanja v vlogi glasbenega promotorja,« je dejal organizator konference Bogdan Benigar. Ljubljano bo obiskalo več kot 200 jazzovskih profesionalcev, ki bodo lahko v okviru programa prisluhnili najboljšim predstavnikom slovenskega jazza. Mednarodni petčlanski programski odbor je prvič izbral sedem domačih glasbenikov, ki bodo tako imeli še večje možnosti za prodor v tujino. V okviru konferenčnega dela se bodo govorci Rokia Traoré, Rabih Abu-Khalil in Bojan Zuflikarpašić dotaknili tudi aktualnega trenutka, saj so bili kot migranti sprejeti v okoljih, v katerih so se tudi profesionalno uveljavili ter naredili mednarodne glasbene kariere.

Od 9. do 13. februarja 2018 bo v Cankarjevem domu na ogled festival Bi flamenko, ki ga Cankarjev dom pripravlja v sodelovanju z Ernestino van de Noort, direktorico nizozemskega bienalnega festivala flamenka. Osrednja gostja festivala bo plesalka in koreografinja Rocío Molina, nastopili bosta plesalki Sara Cano in Ana Morales, glasbeni del pa zastopata skupini Diego Carrasco Family Band in Alfonso Aroca Quintet. V raznovrstnem glasbenem programu se bo flamenko srečal z jazzom, rockom in rapom, elektronski biti bodo posegli v utečene melodije klasičnih inštrumentov, z mediteranskim temperamentom pa se bodo prepletali arabski in afriški ritmi. »Bi Flamnko je programsko projekt treh ljudi. Poleg sodelavca Andreja Jakliča, ki vodi gledališče in sodobni ples, sodeluje tudi tuja sokuratorka Enestine van der Noorh, ki je zelo progresivna pri koncepciji flamenka, kar je že zelo dobro uveljavila na Nizozemskem. Zadnjih deset let poteka festival, ki ga ustvarja, po sedmih mestih. Zdelo se mi je, da bi lahko ta koncept, dopolnjen oz. prilagojen Cankarjevemu domu, nastanili še v Ljubljani. V okviru festivala bodo predstavljeni tudi domači projekti; na prvem bienalu bo potekala domača premiera Ane Pandur v sodelovanju s skupino Noctiferia je povedal Bogdan Benigar, dolgoletni vodja programa jazza in glasb sveta v Cankarjevem domu.

Benigar bo vsebinsko pripravil tudi 59. Ljubljana jazz festival, tokrat prvič v sodelovanju z Edinom Zubčevićem, direktorjem Jazz Festa Sarajevo, ki je lani praznoval 20-letnico delovanja. Edin je gonilna sila bosanske glasbene scene, zato se je Bogdan odločil generalni direktorici Uršuli Cetinski predlagati, da ga vsaj za naslednji dve leti povabijo k pripravi in izvedbi ljubljanskega jazz festivala. Kar pa ne pomeni, da se dosedanji sokurator Pedro Costa poslavlja. »S Pedrom sva po sedmih letih zaključila sodelovanje v smislu sokuriranja in kreiranja umetniškega programa, ki sva ga delala skupaj. Pedro ostaja zraven pri za Cankarjev dom strateškem snemanju koncertov in ohranjanju Ljubljana Jazz Series pri Clean Feedu. Del programa, ki je vezan na Clean Feed kot založbo, bomo kot programsko sodelovanje še vedno obdržali. Pedro vsekakor ostaja del ekipe, ki jo z Edinom vodiva naprej proti jubilejnemu 60. jazz festivalu,« je izjavil Benigar in dodal, da je z Edinom sodeloval že prejšnja leta v nekaterih projektih, ki so vezani za produkcijo albumov njegove založbe Gramofon. Na začetku svojih karier so bili njegovi varovanci Halka, Damir Imamović, Amira Međunjanin idr., bil je izdajatelj prvih treh plošč skupine Dubioza Kolektiv ter zadolžen za stike z javnostjo za glasbenika Dina Merlina. »Edin ima veliko izkušenj na različnih ravneh, ki upam, da jih bomo znali vključiti v pripravo in izvedbo festivala. Upam, da bomo tam, kjer so se zaznavale možnosti za nadgradnjo, to v sami organizaciji tudi popravili oz. izboljšali. Predvsem bomo do konca profesionalizirali park, ki bo postal koncertno prizorišče z dvema odroma. Festival bomo odprli proti mestu in skoraj zagotovo bomo imeli en koncert tudi v Kino Šiška,« je Benigar naznanil novi format festivala, katerega namen je z nekaterimi brezplačnimi programi privabiti novo publiko. Ob 59. Jazz festivalu Ljubljana bo na ogled tudi razstava fotografinje Petre Cvelbar z naslovom Ženske roke

Klasična in resna glasba ima v primerjavi z drugimi glasbenimi žanri prednost v tem, da se stroški v veliki meri pokrijejo s prodajo vstopnic. Zlati abonma, ki ima več kot tisoč abonentov, se bo 21. oktobra 2017 začel s Filharmoničnim orkestrom Borusan Istanbul, dirigiral bo Sascha Goetzel, solista pa bosta violinista Vadim Repin in Daniel Hope. Orkester Borusan, ki se v celoti financira s privatnim kapitalom in se ponaša z izrazito nekonvencionalnim programom, se lahko pohvali z odličnimi kritikami njegovih nastopov na mednarodnih odrih. Koncert Španskega nacionalnega orkestra bo novembra dirigiral David Afkham, kot solist pa bo nastopil pianist Juan Pérez Floristán. Dirigentskemu vodenju Davida Afkhama boste marca prisluhnili tudi na koncertu Mlade nemške filharmonije, medtem ko bo kot solist prvič nastopil violončelist Steven Isserlis. Koncert Bergenskega filharmoničnega orkestra bo marca vodil dirigent Edward Gardner, ko bo v Ljubljani prvič nastopila Viktoria Mullova na violini. Prvič bo v Ljubljani gostoval tudi cenjeni Kraljevi škotski nacionalni orkester, ki bo igral pod taktirko Petra Oundjiana, solisti pa bodo Martin Stadtfeld (klavir), Nicola Benedetti (violina) in Jan Vogler (violončelo). Abonmajski cikel se bo 2. junija 2018 zaključil s koncertom Beneškega baročnega orkestra (koncertni mojster Gianpiero Zanocco, violina in kot solist kontra tenor Franco Fagioli, ki poseduje tip glasu, ki ga na naših koncertnih odrih ne slišimo pogosto). »V zadnjih petih letih se je močno etabliral pojem znamčnih orkestrov oz. orkestrov, ki so pravzaprav že blagovne znamke. Prav zato se v Cankarjevem domu iz leta v leto premikamo naproti tistim, ki iščejo vsebinsko lastno pot, imajo jasno začrtan program in vidijo dlje od tega komercialno uokvirjenega načina razmišljanja,« je Ingrid Gortan, ki je v Cankarjevem domu dolgoletna voditeljica programa resne glasbe, opere in baleta, opisala začrtane smernice. »Pianisti so vedno priljubljen segment pri nas, tudi zato, ker sem sama pianistka. Ponovno smo povabili Jevgenija Kisina, ampak se še ni konkretno izjasnil glede termina, v kontaktih smo tudi z Danilom Trifonovim. Upam, da nam ju v prihodnosti uspe pripeljati. Povabila bi rada tudi nekatere zanimive kvartete. Predvsem si želim angažiranje širše skupnosti, bolj živega dogajanja in vitalne domače scene, ki bi živela v prepletu z mednarodnimi tokovi,« je Gortanova razkrila želje za prihodnost. 

»Program resne glasbe se odvija z ustaljenimi cikli z ustaljeno publiko in postavljenim konceptom, ki se rahlo prilagaja družbenim trendom in spremembam družbenega toka. Srebrni abonma je glede na prejšnja leta drugačen v tem, da se v vsej poplavi svetovnih komornih glasbenikov obrača k domačim glasbenikom, ki jih predstavljamo v projektih skupaj z njihovimi glasbenimi prijatelji,« je povedala Ingrid Gortan. Srebrni abonma 24. oktobra 2017 napoveduje recital pianista Grigorija Sokolova. Novi projekt Mateta Bekavca s četverico varovancev Akademije Kronberg boste lahko spoznali novembra. Hornist Boštjan Lipovšek, violinistka Tanja Sonc in kontrabasist Iztok Hrastnik bodo januarja gostitelji sporeda, posvečenega Schubertovemu Oktetu. Mezzosopranistka Bernarda Fink, bas baritonist Marcos Fink in pianist Anthony Spiri bodo februarja izvedli samospeve in duete svetovnih in slovenskih avtorjev. Kvartet saksofonov Signum je ustvarjalna naveza štirih mladih saksofonistov (Blaž Kemperle, Erik Nestler, Alan Lužar in Guerino Bellarosa). Sklepni večer bo 4. aprila 2018 pripadel violinistki Nadeždi Tokarevi, ki bo nastopila s pianistom Evgenijem Sinajskim. »Srebrni abonma predstavlja bolj intimne cikle, večinoma se odvija v dvorani Slovenske filharmonije, ki je akustično primernejša. Veliko pričakujem od nemškega Kvarteta saksofonov Signum, ki ima dva slovenska člana. To je svež ansambel, ki ima neverjetno mednarodno turnejo in k nam ponovno prihaja marca. Letos je nastopil v nizu dogodkov ob odprtju hamburške Filharmonije na Labi. Med domačimi glasbeniki bi izpostavila Mateta Bekavca, ki ga bomo po dolgem času spet gostili na našem odru z zelo posebnim programom, ki ga ne bi mogli stlačiti v purističen program,« je Ingrid opisala slog mladega klarinetista, ki nastopa tudi v okoljih, kot je AKC Metelkova mesto.

Simfonično dejavnost dopolnjuje bogat program matinej. 16 enournih koncertov bo obiskalo kar 18 tisoč otrok. Cankarjev dom je določen kontingent namenil za izven, saj so opazili, da obstaja velik interes obiskovalcev, ki se iz logističnih razlogov ne morejo udeležiti večernih koncertov.

Cankarjev dom razvija tudi sodelovanja s Slovensko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, APZ Tone Tomšič, AFS France Marolt in drugimi domačimi akterji. »Slovenska filharmonija že od ustanovitve Cankarjevega doma oblikuje svoje cikle Modrega in Oranžnega abonmaja. Gre za štiri cikle, ki se odvijajo v osmih koncertih, poleg tega vsako leto oblikuje tudi novoletni koncert. Oblikovanje koncerta je v zadnji fazi; to je tradicionalni koncert, ki poteka 1. januarja ob 18. uri. Simfonični orkester RTV Slovenija je pri nas prisoten s sedmimi koncerti v okviru cikla Kromatika. Poleg tega vsako leto oblikuje priložnostni božični koncert, ki je na sporedu zadnjo nedeljo pred božičem,« je dejala Gortanova. Modri abonma Slovenske filharmonije bodo v letošnji sezoni zaznamovale različne obletnice, med njimi 500. obletnica protestantizma (31. oktober 2017). Oranžni abonma je letos namenjen glasbenemu gledališču. Simfonični orkester RTV Slovenija se je v okviru cikla Kromatika posvetil pred kratkim preminulima skladateljema Antonu Nanutu in Samu Hubadu. Cikel nove glasbe Predihano 25. septembra odpira uvodni koncert festivala Sonica. Na avdio-vizualnim koncertu bosta nastopili prodorna poljska čelistka in skladateljica Resina in domača harfistka Urška Preis. Mapiranje Sorrel Hays je posvečeno leta 1941 rojeni ameriški pianistki in skladateljici; projekt je nastal v sodelovanju s ŠKUC-em in festivalom Mesto žensk. Prostor modrega zvoka je naslov uvodnega koncerta v Teden elektronske glasbe in zvočnih eksperimentov. Gortanova je izpostavila tudi večmedijsko predstavo Planet Globokar skupine Studio Dan, ki bo glasbeni posladek za vse generacije. Cikel se bo zaključil s koncertom Neofoníe pod dirigentskim vodstvom Szymona Bywaleca.

Benigar je opozoril, da tuje folklorne skupine redko nastopajo v Cankarjevem domu, zato bodo 30. novembra gostili makedonsko zasedbo Tanec, ki deluje že 60 let. V orkestru igrajo najboljši tradicionalni makedonski glasbeniki, kar pomeni, da gre za eno najboljših mednarodnih folklornih skupin na svetu, ki se v Gallusovo dvorano vrača po več kot desetih letih. 

Glasbe sveta je vsebinski cikel, ki že leta skrbi za predstavljanje popularnih in tradicionalnih godb z vseh koncev sveta. Letošnji program je zastopan s petimi kontinenti in prvič z domačimi predstavniki. Uvod v abonma Glasbe sveta bo 21. septembra 2017 s koncertom Bojan Z & Goran Bojčevski Projecta in Rabih Abou-Khalil Tria. »Goran Bojčevski in Bojan Zuflikarpašić bosta s tem koncertom odprla tudi Evropsko jazzovsko konferenco; skupaj bosta preigravala svojo avtorsko gradivo in tradicionalne skladbe,« je povedal Benigar. Oktobra bo sledil nastop dvanajstčlanskega Debo Banda pod vodstvom etiopsko-ameriškega saksofonista Dannyja Mekonnena ter v družbi karizmatičnega pevca Brucka Tesfaya. Rokia Traoré iz Malija bo novembra predstavila tradicionalne pesmi, priredbe francoskih šansonov in avtorske skladbe. Zvezdana Novaković je na decembrski koncert ob godalnem triu Slovena Voices k sodelovanju povabila brata Teofilović, ki sta edinstven pojav na srbski in balkanski glasbeni sceni. Mlada seviljska pevka Rosario La Tremendida in njen iranski kolega Mohammad Motademi se bosta v okviru Glasb sveta in festivala Bi flamenko predstavila s projektom Quasida. Abonma bo 29. marca 2018 zaključil koncert Melinga, argentinskega glasbenika, ki bo predstavil novi album Anda.

»Cankarjevi torki so klubski cikel, klubsko dogajanje različnih muzik, prvenstveno jazzovskih. Torki so nadomestilo za nekdanji abonma Cankarjev jazz, ki je, preden smo obnovili klub, potekal v Linhartovi dvorani, včasih tudi Štihovi in Gallusovi. Tako skoraj vsi jazzovski koncerti potekajo v Klubu CD,« je pojasnil Benigar. V okviru Cankarjevih torkov se bodo predstavili Mascara, Lovro Ravbar, Ana Kravanja in Susanna Gartmayer, Debo Bend (tudi Glasbe sveta) ter Rabbit Rabbit. Koncert enega najbolj čislanih imen tega stoletja v newyorškem jazzu, pianista Roberta Glasperja, bo potekal 24. novembra v Linhartovi dvorani, čemur bo sledil skupni jam session s slovenskimi glasbeniki v klubu; to se bo zgodilo v okviru enodnevnega festivala Nov jazz fokus. Višek domačega jazzovskega predstavljanja se bo zgodil v okviru festivala Zvončki in trobentice, ki bo ponovno na sporedu zadnji torek v februarju. 

Šolarjem prve in druge triade bo na voljo glasbeno-gledališka predstava Džumbus režiserja, vsestranskega umetnika, pedagoga in izdelovalca glasbil Petra Kusa, v kateri bodo zazveneli vsakdanji predmeti iz okolice. Po libretu Deana Burryja in na podlagi priljubljene literarne predloge J. R. R. Tolkiena v režiji Nane Milčinski že nastaja opera za otroke Hobit, namenjena predvsem učencem druge in tretje triade, v kateri bosta nastopila Otroški in mladinski zbor Glasbene matice Ljubljana in Projektni komorni ansambel Akademije za glasbo v Ljubljani. Cankarjev dom opero pripravlja skupaj z Glasbeno matico Ljubljana, Akademijo za glasbo v Ljubljani in Slovenskim komornim gledališčem

Pod vodstvom generalne direktorice Uršule Cetinski so novo sezono v Cankarjevem domu pripravili Ingrid Gortan (resna glasba, opera in balet), Bogdan Benigar (jazz, glasbe sveta), Barbara Rogelj (kulturna vzgoja in humanistika), Andrej Jaklič (gledališče in sodobni ples), Simon Popek (filmski program), Nina Pirnat Spahić (razstavni program) in Breda Pečovnik z ekipo (kongresno-komercialni program).