13.04.2016

Cellofest Ljubljana, 16. - 20. maj 2016

Od 16. do 20. maja 2016 bo v Ljubljani potekal Cellofest Ljubljana, nov festival, ki bo posvečen violončelu in bo združeval koncerte različnih ljubljanskih organizatorjev.

Press info

Cellofest Ljubljana

Ljubljana

Cellofest Ljubljana

16. - 20. maj 2016

Festival bo sestavljen iz koncertnega programa, seminarjev in brezplačnih spremljevalnih dogodkov. V okviru koncertnega programa bodo v tem tednu nastopili vrhunski tuji in domači violončelisti v uveljavljenih abonmajih in ciklih, kot so Srebrni abonma Cankarjevega doma Ljubljana (Torleif Thedéen), Abonma Kromatika Simfonikov RTV Slovenija (Isang Enders) in cikel Stara glasba na Novem trgu (Christoph Urbanetz, viola da gamba in Domen Marinčič, viola da gamba). V Cankarjevem domu se bo predstavil avstrijski dvojec BartolomeyBittmann - Progressive Strings Vienna, ki s svojo avtorsko glasbo prebija meje v glasbi. Na otvoritvenem koncertu, ki bo 16. 5. 2016 v Slovenski filharmoniji, bomo lahko prisluhnili izbranim slovenskim violončelistom, ki se bodo združili v Cellofest ansambel. Zanj bo novo skladbo napisal priljubljeni glasbenik in skladatelj Gal Gjurin in z zasedbo na otvoritvenem koncertu tudi nastopil. Ves teden bodo v Ljubljani potekali seminarji, ki jih bodo vodili štirje priznani mentorji. Letos bodo to Stephan Braun iz Nemčije, Domen Marinčič in Miloš Mlejnik iz Slovenije ter Torleif Thedéen iz Švedske. V spremljevalnem delu boste lahko obiskali goslarsko predstavitev „Kako nastane violončelo“ v Paviljonu na Kongresnem trgu, brezplačne nastope mladih violončelistov, ki bodo potekali vsak dan v tednu ob 11.00 in 18.00 na več lokacijah po Ljubljani, predavanje „Umetnost izdelave strun“ in druge dogodke. Umetniška vodja festivala je mednarodno uveljavljena slovenska violončelistka Karmen Pečar, producent festivala pa Zavod Im.Puls Art.

Koncerti:

Ponedeljek, 16. maj 2016, ob 20.00 uri

Slovenska filharmonija, Kozinova dvorana
Otvoritveni koncert Cellofesta Ljubljana 2016
Nastopajo: Cellofest ansambel & Gal Gjurin
Solista: Zala Vidic, violončelo; Izak Hudnik, violončelo

Program:

A. Vivaldi: Koncert za dva violončela / F. Schubert: Andante sostenuto / F. Schubert: Vojaški in Madžarski marš / Z. Kodaly: Iz suite Tricini / I. Kuljerić: Milonga para Jorge Luis Borges / G. Gjurin: Za čelom srce

Na otvoritvenem koncertu Cellofesta bomo prisluhnili najboljšim slovenskim violončelistom, ki se bodo za to priložnost združili v 12-članski festivalski Cellofest ansambel. Cellofest ansambel bo na otvoritvenem koncertu izvedel izbor del, ki izvirajo oz. so programsko povezana z našo regijo: Slovenijo, Hrvaško, Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Slovensko skladbo bo napisal Gal Gjurin, v Vivaldijevem koncertu za 2 violončeli pa bosta kot solista nastopila izjemna talenta med mladimi slovenskimi violončelisti Zala Vidic in Izak Hudnik. Oba sta se letos namreč uvrstila v finale izbora za slovenskega predstavnika na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov, Zala Vidic pa je bila po mnenju komisije na koncu izbrana in bo septembra v Kölnu zastopala Slovenijo.

Več o nakupu vstopnic


Torek, 17. maj 2016, ob 20.00 uri, Cankarjev dom, Ljubljana – Štihova dvorana
BartolomeyBittmann – progressive strings vienna
Večer avtorske glasbe
Nastopajo: Matthias Bartolomey, violončelo; Klemens Bittmann, violina, mandola

Raznolika avtorska glasba, ki jo ustvarjata vsestranska godalca Matthias Bartolomey in Klemens Bittmann, vključuje prvine klasične komorne glasbe, jazza, etno glasbe ter včasih tudi pop in rock izvajalske prijeme. Glasbenika povezuje ljubezen in spoštovanje do avtentičnega zvena njunih inštrumentov in tudi veselje do eksperimentiranja z novimi zvočnimi slikami. Z veliko igrivosti se sprehajata skozi skladbe, ki so polne energičnih in virtuoznih rifov, spontanih improvizacij in zasanjanih, občutenih pasaž. Kdo bi si mislil, da lahko klasični inštrumenti pod njunimi prsti tako "zagroovajo".

Več o nakupu vstopnic


Sreda, 18. maj 2016, ob 19.30 uri, Slovenska filharmonija – Srebrni abonma Cankarjevega doma
Nastopata: Torleif Thedéen, violončelo; Roland Pöntinen, klavir

Program:

Ludwig van Beethoven, Sonata za violončelo in klavir v D-duru, op. 102 št. 2
Alfred Schnittke, Sonata za violončelo in klavir št. 1
Edvard Grieg, Sonata za violončelo in klavir v a-molu, op. 36

Eden najbolj cenjenih skandinavskih violončelistov Torleif Thedéen si je prodor na svetovne glasbene odre utrl leta 1985 z zmagami na treh prestižnih tekmovanjih (Hammer- Rostropovič, Pablo Casals in tribuna Evropske zveze radijskih postaj). Od tedaj nastopa kot solist s priznanimi orkestri po vsem svetu ter sodeluje s svetovno znanimi dirigenti, kot so Esa-Pekka Salonen, Franz Welser-Möst, Genadij Roždestvenski in drugi. Torleif Théeden je izjemno predan komorni glasbi ter pogosto nastopa v različnih komornih sestavih na festivalih, npr. v Verbierju, Schleswig-Holsteinu in finskem Kuhmu. Njegovi partnerji pri komornem muziciranju so Janine Jansen, Julian Rachlin, Martin Fröst, Maxim Rysanov, Lawrence Power, Roland Pöntinen, Itamar Golan in Polina Leschenko. Za svoje odmevne recitale je prejel odlične kritike, posebno pozornost pa so vzbudili tudi njegovi posnetki. Posnetek Šostakovičevih koncertov je dobil nagrado Midem na festivalu v Cannesu 1995, izvedba Bachovih šestih suit je po uredniškem izboru revije BBC Music Magazine leta 2000 postala plošča meseca. Briljantni švedski glasbenik je bil med leti 1992–96 profesor violončela na Kraljevem konservatoriju v Köbenhavnu, od leta 1996 pa poučuje na Kraljevem glasbenem konservatoriju (Glasbenem inštitutu Edsberg) v Stockholmu.

Več o nakupu vstopnic


Četrtek, 19. maj 2016, ob 19.30 uri, Cankarjev dom Ljubljana – Gallusova dvorana (Abonma Kromatika)
Nastopajo: Simfoniki RTV Slovenija
Dirigent: Daniel Raiskin
Solist:Isang Eenders, violončelo

Program:

Peteris Vasks, Sala – simfonična elegija za orkester
Robert Schumann, Koncert za violončelo in orkester v a-molu, op. 129
Peter I. Čajkovski, Suita za orkester št. 3, op. 55

Nemško-korejski violončelist Isang Enders se v zadnjih letih hitro uveljavlja kot prepričljiv solist in interpret komorne, zlasti sodobne glasbe. Rodil se je leta 1988 v Frankfurtu ob Maini. Z dvanajstimi leti je pričel študirati pri Michaelu Sanderlingu, močan vpliv nanj pa so imeli kasneje še Gustav Rivinius, Truls Mørk in še posebej Lynn Harrell. Z dvajsetimi leti je postal prvi violončelist znamenite Državne kapele iz Dresdna in s tem najmlajši sekcijski vodja orkestra v Nemčiji. Enders muzicira na violončelu Josepha Gagliana Filiusa iz leta 1720, ki mu ga posoja fundacija Deutsche Stiftung Musikleben.

Več o nakupu vstopnic


Petek, 20. maj 2016, ob 20.00 uri, Atrij ZRC – cikel Harmonia Concertas – Stara glasba na Novem trgu
Nastopa: Ansambel Musica Cubicularis: Christoph Urbanetz, viola da gamba; Domen Marinčič, viola da gamba; Tomaž Sevšek, orgelski pozitiv, čembalo

Angleška glasba 17. stoletja z dvema violama da gamba: Za dve basovski violi

Spored: John Jenkins, Christopher Simpson, William Lawes, Giovanni Coprario, Matthew Locke, Orlando Gibbons, Thomas Tomkins


Seminarji:

16. maj 2016 in 20. maj 2016, KGBL
Miloš Milejnik
Seminar: Violončelo v komornih sestavih

Priznani slovenski violončelist in profesor Miloš Mlejnik, dolgoletni član Godalnega kvarteta Tartini in tudi klavirskega tria Arcadia Trio, se bo tokrat osredotočil na komorni repertoar in na vlogo violončela v takšnih sestavih. 16. in 20. maja 2016 bo poučeval 4 komorne skupine (2 godalna kvarteta in 2 tria), vsako po 90 min. Možna je zgolj pasivna udeležba seminarja. Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem.

Cena dnevne pasivne udeležbe seminarja je 15  EUR (za dijake KGBL 12 EUR).


17. maj 2016, KGBL
Domen Marinčič
Seminar: Baročna glasba za violončelo – delavnica in predavanje

Specialist za staro glasbo Domen Marinčič (viola da gamba/čembalo/violončelo/general bas) bo v uvodnem predavanju na primerih iz Bachovih suit za violončelo osvetlil vprašanja zgodovinske izvajalske prakse in estetike, kot so izbira instrumenta, drža, uglasitev, lokovanje, artikulacija, dinamika, tempo, agogika, metrum, ritem, intonacija, okraševanje in improvizacija. Delavnica je namenjena violončelistom, predvsem dijakom konservatorija in študentom akademije za glasbo. Udeleženci bodo lahko v praksi preizkusili različne izvajalske prijeme na podlagi zgodovinskih virov. Posebna oprema ni potrebna; glasbeniki lahko sodelujejo s sodobnimi instrumenti, loki in strunami, priporočamo pa skladbe, ki so izvirno nastale za violončelo. Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem.

Cena za individualno učno uro (45 min) je 50 EUR (za dijake KGBL 40 EUR). Cena pasivne udeležbe seminarja za ves dan je 15 EUR (za dijake KGBL 12 EUR). Seminar obsega uvodno predavanje in 7 individualnih ur.


18. maj 2016, KGBL
Stephan Braun  – jazz violončelo
Seminar: Improvizacija in violončelo

V okviru seminarja priznanega nemškega jazzovskega violončelista Stephana Brauna se bodo lahko udeleženci naučili novih tehnik igranja kot so "Chopping" (tehnika lokovanja, ki je primerna za groove) ali "Tapping" (perkusivna tehnika brenkanja) in se srečali z osnovami proste in harmonske improvizacije. Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem.

Cena za učno uro (45 min) je 80 EUR (za dijake KGBL 64 EUR). Cena pasivne udeležbe seminarja za ves dan je 15 EUR (za dijake KGBL 12 EUR). Pouk bo potekal individualno in v skupinah po največ 4 osebe. Stephan Braun bo poučeval 4 violončeliste –posameznike in 4 skupine. Individualne ure so namenjene dijakom višjih letnikov in študentom.


19.–20. maj 2016, KGBL
Torleif Thedéen
Seminar: 2-dnevni seminar

Torleif Thedéen velja za enega najbolj cenjenih skandinavskih violončelistov in profesorjev. Med leti 1992–96 je bil profesor violončela na Kraljevem konservatoriju v Köbenhavnu, od leta 1996 pa je profesor na Glasbenem inštitutu Edsberg/Kraljevem konservatoriju za glasbo v Stockholmu. V okviru Cellofesta bo poučeval 2 dneva. Seminar je namenjen učencem, dijakom, študentom in profesorjem.

Cena za individualno učno uro (45 min) je 80 EUR (za dijake KGBL 64 EUR). Cena pasivne udeležbe seminarja za ves dan je 20 EUR (za dijake KGBL 16 EUR). Torleif Thedéen bo poučeval 16 individualnih ur.

Več informacij o seminarjih


Spremljevalni dogodki:

Nastopi dijakov in učencev violončela v Ljubljani, vsak dan ob 11.00 in ob 18.00
Vsak dan v tednu med 16.–20. 5. 2016 ob 11.00 in 18.00 bodo različne zasedbe violončelistov nastopile na več lokacijah po Ljubljani. Prisluhnili boste lahko mladim učencem in dijakom violončela.


16. maj 2016 od 16.00 do 18.00, Paviljon na Kongresnem trgu, Ljubljana
Goslarska predstavitev: "Kako nastane violončelo"

V okviru predstavitve, ki jo bo vodil goslarski mojster Pavel Skaza v Paviljonu sredi Ljubljane – simbolno neposredno poleg Slovenske filharmonije, bodo lahko mimoidoči opazovali, kako pod rokami goslarja nastaja violončelo. Spoznali bodo lahko osnovne postopke izdelave inštrumenta – od izbire primernega lesa, priprave načrta, obdelave lesa in posameznih delov inštrumenta, sestave, lakiranja, pa vse do preizkušanja inštrumentov.


16. maj 2016 od 13.00 do 15.00, KGBL

Predavanje "Umetnost izdelave strun"
Predavanje "Umetnost izdelave strun" bo vodil g. Bernhard Rieger – razvojni inženir podjetja Thomastik Infeld z Dunaja. Podjetje Thomastik Infeld je bilo ustanovljeno že leta 1919 in velja danes za enega izmed treh vodilnih svetovnih izdelovalcev strun.