09.11.2018

Čuzafest

V mariborskem zaporu bo na martinovo odmevala glasba.

Press info

Čuzafest

Kulturno društvo SOS je v sodelovanju z Društvom Glas Podzemlja in ZPKZ Maribor 11. novembra 2014 v mariborskih zaporih prvič organiziralo koncert za zapornike in pripornike, imenovan ČuzaFešt oz. fešta v čuzi. Dogodek je prostovoljne narave in ga vsako leto izvedejo na dan, ko se mošt spremeni v vino - na Martinovo.

Čuzafešt gosti priznane glasbenike, ki se za svoj nastop odrečejo honorarju in dobrodelno nastopijo za varovance zavoda.

Namen ČuzaFešta:

- z glasbo popestriti prostočasne aktivnosti zaprtih oseb
- s koncertom pričarati drugačno uro preživljanja časa zapornikov
- krepiti sodelovanje z Zavodi za prestajanje kazni zapora
- vključitev stigmatiziranih družbenih skupin
- z glasbo zgraditi prijaznejšo podobo življenja zaprtih oseb

Nastopajoči Čuzafešta:

2014 - Emkej & Dj Splif  / Jerry Mažgon
2015 - Bilbi 
2016 - Tadiman / BRO
2017 - Tadej Vesenjak / Andrej Černelč
2018 - Mojca Prejac / Leonart

ČUZAFEST (celoten video arhiv)

Program ČuzaFešt 5:

Mojca Prejac je vokalistka, kitaristka in avtor pesmi. Končala je Srednjo glasbeno in baletno šolo Maribor, izobraževanje pa je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki jo je uspešno zaključila. Na 12. Festivalu kantavtorjev "Kantfest" v Rušah, je osvojila prvo nagrado žirije. V mariborskih zaporih jo boste lahko slišali ob pesmih z njenega albuma Brez meja, ki ga drugače predstavlja s svojo glasbeno skupino Mojca.

Leonart je organizem svoje vrste. Glasbeniki, ki so vsak za sebe preigrali številne odre, so združili moči z namenom ustvariti kreativni presežek. Kmalu je Leonart začel dihati, rasti ter se razvijati v živeč organizem. Ideje, ki jih fantje ujamejo in spremenijo v besedila, so večinoma osebno izpovedne in zajemajo doživljanje življenja in širše družbe. Glasba je preplet več glasbenih žanrov, ki je z novodobnimi vplivi indieja, pridihi funka in melanholijo velemesta, obogatena v nov, poprej neslišan zvok.