04.03.2020

Dan rock žena

Ženska rokenrol družina se nezadržno veča in v Sloveniji k temu največ pripomore festival Dan rock žena, ki bo v soboto, 7. marca 2020, v ljubljanskem Orto baru potekal že petič.

Press info

Dan rock žena

Festival Dan rock žena poteka od leta 2015. V najbolj rokerskem klubu v državi - v Orto baru ga organizirata sestri Saša in Sonja Zagorc iz skupine Hellcats. Na začetku se je odvijal v zgornji manjši dvorani, zadnja leta pa se je dogodek zaradi velikega zanimanja preselil v večjo spodnjo koncertno dvorano.

Letos se bodo predstavile znanke iz leta 2016, srbske Nemesis, ki so po gostovanju pri nas postale precej velike in nastopile na festivalih kot so Exit, Beer fest, Hills of Rock (največji bulgarski metal dogodek) bile druge na Bunt festivalu in nastopile v finalu Demo festa v Banjaluki.  V goste prihajajo še Italijanke Krasue, ki bodo predstavile svojo vizijo glasbe no genre, no skills, bad temper (brez žanra, brez znanja, težak karakter). V glavnem se vrti zgodba okoli punk rocka, so pa vsekakor vredne ogleda.

Pri gostiteljicah Hellcats bo kot pridružena članica ponovno nastopila kitarska virtuozinja Aleksandra Stamenković (skupina Jenner) iz Beograda, kot gostja bo nastopila mlada in že zelo glasbeno podkovana Staša Zadravec, za mikrofonom pa bo namesto Daše Makuc, ki je na porodniškem dopustu, stala rock partizanka Karmen Klinc.

Namen festivala je spodbuditi kvalitetne ustvarjalke v glasbi, pomagati pri preboju na koncertna prizorišča ter spodbuditi zanimanje žensk za ustvarjanje in razširjanje avtorske glasbe. Po svetu jih je vedno vedno več, z dogodkom pa želijo zbrati in predstaviti punce tudi s tega dela Evrope in po začetkih leta 2015 so rezultati že vidni. Vedno več je prijav in zanimanja za nastope, na različnih nivojih se je razvila tudi konstruktivna debata o položaju žensk v glasbi.

"Vse ženske, dekleta, mame, hčerke, sestre: če slišite brbotati glasbo v sebi, prosim, spregovorite - slišati moramo vaše glasove!" Hildur Guðnadóttir, skladateljica (Joker)