08.09.2016

Dnevi stare glasbe 2016

Od 22. do 25. septembra bo  v Novi Gorici in njeni okolici zvenela stara glasba.

Tanja Benedik

Dnevi stare glasbe

Nova Gorica, Brda, 22. do 25. september

Dnevi stare glasbe

Četrtek, 22. september 2016, Kulturni dom Nova Gorica
20.00: STARODAVNA GLASBA INDIJE: Rohan Dasgupta in Deepshankar Bhattacharjee - sitar (Indija), Sandip Banerjee - table (Indija)

Vstopnina: 14 €, 10 €
V predprodaji do 15. septembra: 10 €, 7 €

Petek, 23. september 2016, Frančiškanski samostan na Kostanjevici v Novi Gorici
20.00: INDIJSKA MUZA (Italija, Indija): Paola Erdas – čembalo/exaquier, Fabio Accurso – lutnja/srednjeveške prečne flavte, Vito De Lorenzi -indijske table

Vstopnina: 10 €, 7 €

Sobota, 24. september 2016, Vila Vipolže
17.00: STARE NOVE ZVOČNOSTI (Slovenija): Milko Lazar – čembalo, Luka Juhart – akordeon, Matjaž Drevenšek - saksofoni

Vstopnina: 10 €, 7 €

20.00: BALKANSKE BABE (Srbija, Slovenija): Ratko Teofilović – glas, Radiša Teofilović – glas, Bor Zuljan - arhilutnja

Vstopnina: 10 €, 7 €

Nedelja, 25. september 2016, Vila Vipolže
17.30: Koncert udeležencev glasbene delavnice pod vodstvom Milka Lazarja

Vstop prost.

20.00:
SON GARNACHA (Mehika, Kolumbija, Čile, Slovenija): Daniel Zea – jarana/glas, Eric Franco – jarana/glas, Galel Sanchez – requinto/jarana/glas, Tomás Fernández – leona/glas, Bor Zuljan – requinto/glas

Vstopnina: 10 €, 7 €

Letošnja tema nekajdnevnega festivala, ki jo je umetniški vodja Bor Zuljan, lutnjist in vsestranski glasbenik, poklicno razpet med Švico in domačimi kraji, poimenoval Potovanja, se bo začela v starodavni glasbi Indije, se na različne načine prepletla z evropsko tradicijo, segla na Balkan in se zaključila v Mehiki 16. stoletja.

Glasbene tradicije oddaljenih kultur in živa povezanost stare glasbe s sodobno vedno bolj oblikujejo identiteto tega dobro obiskanega koncertnega dogajanja, ki se na različnih prizoriščih odvija pod okriljem Kulturnega doma Nova Gorica.

Novost letošnje edicije so ustvarjalne delavnice pod vodstvom skladatelja in čembalista Milka Lazarja, ki ga stik starodavnih izročil in sodobnih načinov komponiranja privlači v vseh obdobjih njegovega ustvarjanja. Prijavijo se lahko inštrumentalisti in komponisti, pa tudi muzikologi in vsi ostali, ki v stari glasbi iščejo navdih za nova zvočenja. Na srečanjih z razgibano ponudbo bodo imeli udeleženci priložnost podrobno pogledati v izzive  in pasti igranja starih inštrumentov in njihovega vključevanja v sodobne kompozicije. Ob predavanjih in koncertih, individualnih in skupinskih urah, med začrtanimi okviri in improvizacijio, se bo njihovo druženje zakjučilo z javnim nastopom.

Festival, ki je v preteklosti sicer napolnjeval tudi slikovita kraška prizorišča, bo letos prvič gost prenovljene renesančne Vile Vipolže v Goriških Brdih, ki poleg slikovitega okolja ponuja še odlične prostore za nastope in delavnice. 

Z mladima virtuozoma, Rohanom Dasgupto in Deepshankarjem Bhattacharjeejem, bomo spoznali Indijo, od koder nas bo nazaj v našo bližino pripeljal italijanski trio s Paolo Erdas, Fabiom Accursom in Vitom De Lorenzijem. Trio Juhart-Lazar-Drevenšek, ki v starih evropskih mojstrih išče navdih za sodobno ustvarjanje, bo zaigral kot pravi glasbeni časovni stroj, vračata pa se tudi neverjetna dvojčka Teofilović, s katerima se bo Bor Zuljan podal na domišljijsko potovanje po Balkanu preteklih stoletij. Za živahen zaključek v sončni Mehiki 17. stoletja bo poskrbela mlada skupina Son Garnacha, ki bo prikazala, kako nas lahko razlike obogatijo ter se spojijo v novih stvaritvah.

Ustvarjalnost, vodilo Dnevov stare glasbe, bo letos še toliko bolj poudarjena z delavnicami, ki jih bo vodil skladatelj in čembalist Milko Lazar. Glasbena potovanja v času in prostoru bodo podprta s predavanji, ki bodo poskrbela, da se na poti ne izgubimo. Morda pa spotoma odkrijemo še kakšen nov kraj, ki nam bo prinesel tudi nova spoznanja.

Podrobnejši program, ki vključuje tudi predavanja in pogovore, najdete na www.kulturnidom-ng.si.