12.04.2016

Enciklopedija duo-bendov iz območja nekdanje Jugoslavije

Letos je pri Društvu za očitne stvari ZOS izšla publikacija "Enciklopedija domaćih duo bendova", ki hkrati predstavlja tudi prvo izdajo v načrtovani zbirki "Da se ne zaboravi".

Viktor Škedelj Renčelj

Izsek naslovnice publikacije
Foto: Izsek naslovnice publikacije

Avtor te drobne a nikakor ne nepomembne enciklopedije je Dragan Vuković aka DJ Vuk, ki je pred leti organiziral mednarodni duo festival Klüka 22. Festival se je odvijal v prekmurskih klubih MIKK in Ambasada ŠKM, na njem pa so nastopali duo-bendi iz Anglije, Francije, Nizozemske, Italije, Hrvaške in Slovenije. Zaradi presežnih koncertov, ki so se odvili v sklopu tega festivala, ga je začela tematika vedno bolj zanimati, hkrati pa je ugotavljal, da s tega področja ne obstajajo nobeni arhivi oz. vsaj spletna stran, ki bi tovrstno sceno pokrivala sistematično in na regionalnem nivoju. Zato je začel sam pisati blog domaciduobendovi.blogspot.si iz katerega se je nato tudi razvila tu obravnavana publikacija.

Izdaja deluje kot nekak obširen fanzin, v katerem so s sliko in kratkim (samo?) opisom predstavljeni duo bendi iz področja nekdanje skupne države, tj. Jugoslavije. Opisi so v različnih južnoslovanskih jezikih, torej v slovenščini, hrvaščini, srbščini ipd. (tako v latinici kot v cirilici), očitno glede na to, od kod posamezna zasedba prihaja.

Med slovenskimi predstavniki tako najdemo: All Strings Detached, Bojler, Blaž+Simon, Demeter, Dinamizem, Dolly Bad, Drumartica, Duo Zlatni zubi, For Bi For (4B4), Harmelogic, Hexenbrutal, It's Everyone Else, Incurabili, Kweefpossum, Najoua, Monowi Twins, New Wave Syria, Natriletno kolobarjenje s praho, Radical Improvisation Duet, Random Logic, Dance Mamblita, Ruins Matador, Tilt, Silence, Spock Studios, Supersoul Connection, Wanda & Nova deviator, Huxdexaa, The B. Bees ... Po drugi strani pa nekatere prepoznavne dvočlanske zasedbe vendarle umanjkajo, npr. Javna dvaja, Bakalina, Katarina Juvančič & Dejan Lapanja itd. A priznati je potrebno tudi, da glede nepopolnosti gradiva že sam avtor v zaključni besedi zapiše, da misli v prihodnje v primeru (načrtovanega) ponatisa izdajo še razširiti in odpraviti čim več tovrstnih pomanjkljivosti.