14.03.2016

Predihano - Matrix 2016 na gostovanju

V torek 15. in sredo 16. marca se bodo v Cankarjevem domu odvijali: koncert eksperimentalne glasbe, pogovor z Vinkom Globokarjem, ter predavanje, delavnica in javna predstavitev del študentov Akademije za glasbo v Ljubljani.

Viktor Škedelj Renčelj

Dvodnevni dogodek se bo pričel v torek, 15. marca, ob 18.00, v Klubu Lili Novy, s predkoncertnim pogovorom s skladateljem Vinkom Globokarjem.

Koncertni večer Predihano bo omogočil vpogled v spekter različnih izraznih estetik ustvarjalcev iz Ensembla Experimental, ki že vrsto let oblikujejo svoj glasbeni izraz na področju žive elektronike v ustvarjalnem in raziskovalnem sodelovanju z Eksperimentalnim studiem SWR iz Freiburga. Izvedeni bosta slovenski premieri del Uroša Rojka in Vinka Globokarja, ki sta že dolgo povezana s to zgodovinsko institucijo. Pri obeh izvedbah bo nastopila Klara Tomljanović, slovenska kitaristka, ki je redna glasbenica ExperimentalStudia. Ob 22h bo v Linhartovi dvorani prvič v Sloveniji na sporedu skladba za elektroniko Kozmični utripi, ki je zadnje delo Karlheinza Stockhausna.

Naslednji dan, v sredo 16. marca, bo potekal v znamenju projekta Matrix 2016 na gostovanju. Pobuda Experimentalnega Studia SWR predstavlja dopolnitev njegovega umetniškega in raziskovalnega delovanja. Od samih začetkov predavanj in delavnic pred več kot petimi leti je cilj projekta uveljaviti forum za izmenjavo znanja med profesionalnimi skupinami, ki se ukvarjajo z elektroniko – ustvarjalci, interpreti, glasbeni teoretiki, režiserji in oblikovalci zvoka. Ob 10.30, bo v Klubu Lili Novy, potekalo predavanje Detlefa Heusingerja, umetniškega vodje Experimentalnega studia SWR. Ob 11h, se bo v Linhartovi dvorani odvijala delavnica namenjena skladateljem, izvajalcem, oblikovalcem tona, glasbenim teoretikom, muzikologom in glasbenim piscem. Vodila jo bo čelistka Daniela Shemer. Tako predavanje kot tudi delavnica bosta potekala v angleščini. Ob 16h pa bo sledila javna predstavitev del študentov iz razreda prof. Uroša Rojka (Akademija za glasbo v Ljubljani) v izvedbi Experimentalnega studia.

Več o koncertu lahko preberete tukaj, več o predavanju, delavnici in predstavitvi glasbenih del študentov pa tukaj.