27.09.2019

Festival Etnika 2019

V petek, 4. in soboto, 5. oktobra 2019 bo v mariborski dvorani Gustaf potekala 15. edicija Festivala Etnika.

Press info

Festival Etnika 2019

Petek, 4. oktober 2019 ob 20.30, dvorana Gustaf - Maribor

Andrej Hrvatin, razna tolkala (udu drums, obročni bobni...), kalimba, indijanske piščali, klarinet, kaval, looper...
Multinistrumentalist, skladatelj, oblikovalec zvoka, raziskovalec glasbenih pokrajin, lokalni šaman...

Khan / Bezget / Dijker - koncert indijske klasične glasbe
Imran Khan - glasbenik, ki nosi bogato družinsko tradicijo igranja severnoindijskih tolkal z imenom tabla, je vnuk velikega Fayaz Khana, ki je kot all India radio artist indijsko glasbo zaznamoval z številnimi snemanji in koncerti z največjimi imeni indijske podceline. Imran to tradicijo nadaljuje in duh severnoindijske glasbene tradicije predaja generacijam, ki prihajajo.
Na koncertu se bosta ob Imranu predstavila še Heiko Dijker, tablist z Nizozemske, ki se je umetnosti igranja prav tako učil pri velikem Fayaz Khanu in Igor Bezget, komponist in kitarist iz Maribora, ki je del svoje glasbene poti prav tako posvetil indijski glasbi in igranju indijskega tradicionalnega instrumenta z imenom sarod.

Počeni Škafi
Počeni Škafi prihajajo z ljubljanskih ulic. Navdih iščejo v glasbi tradicionalnega neworleanškega swinga in francoskih šansonov. Leta 2018 so izdali prvenec z naslovom Stroj za sušenje solz, na katerem je devet avtorskih skladb. Muzicirajo tam, kjer jih imajo ljudje najraje: na ulicah, v klubih, pa tudi v koncertnih in plesnih dvoranah. Počene Škafe druži prijateljstvo, ljubezen do ustvarjanja, improvizacije in iskanja novih načinov, kako poslušalcem zlesti pod kožo.

Sobota, 5. oktober 2019 ob 20.30, dvorana Gustaf - Maribor

Yatanu
Solo projekt multiinstrumentalista in improvizatorja Jana Tomšiča. S svojo skupino Caminoigra (albumi Ishuan, A new child, Yanu) je pustil neizbrisen pečat na slovenski glasbeni sceni. Je eden izmed prvih, ki je v Sloveniji sooblikoval glasbeni stil "World Music".

Klarisa Jovanović & Igor Bezget
Klarisa Jovanović in Igor Bezget sta prvič sodelovala že leta 1999, med snemanjem albuma Vena Dolenca Stekleni čas: ona kot pevka, on kot gostujoči glasbenik. Leto zatem sta spet združila svoje moči: ona kot pevka in avtorica projekta Hasret, on kot član spremljevalnega Tria Bahur, v katerem sta takrat igrala tudi Vasko Atanasovski in Nino Mureškič. Album z enakim naslovom je bil izjemno lepo sprejet pri kritikih in občinstvu.

Kontra Kvartet
Akustična skupina Kontra Kvartet je ena redkih slovenskih skupin, ki izvajajo tradicionalno klezmer glasbo. Klezmer, veseljaška godba aškenaških Judov iz jugovzhodne Evrope, se zaradi izjemne poskočnosti in pridiha ciganskosti odlično prodaja povsod, kamor jo zanese. Klezmer godbe so zmeraj zasedale eno najpomembnejših pozicij v judovski kulturi, prisotne so bile ob vseh pomembnejših veselih dogodkih kot so poroke in druga praznovanja.

Čompe
Čompe so legendarni domači bend z najmanj izdanimi albumi. Zasedbo že dolga leta sestavlja šesterica članov igralskega oziroma širše teatrskega poklica, ki jih družita zadovoljstvo in užitek v ustvarjanju glasbe. Skupina ne priznava trendovstva, ampak v poplavi žanrov išče samosvoj muzikalni izraz in skozi raznovrstna glasbena tkiva poslušalcem podaja besede slovenskih poetov - Zajca, Rozmana, Kocbeka, Jesiha in drugih, se pa glasbeno še najbolj približa jazzu in etnu. Pri tem osrednje mesto pripada diatonični harmoniki in raznoliki vokalni interpretaciji Janeza Škofa, v kateri se kaže uspešen spoj poezije in glasbe. Svoj edini album so izdali leta 2004 in so ga poimenovali kar po sebi. Njihovi koncerti so prava redkost, kot so redkost tudi čompe, droben krompir iz doline Trente.
Skupina letos praznuje 25 let in še zmeraj vedno znova navdušuje s svojevrstno in originalno cirkusantsko kabaretno glasbo, zavezano akustičnemu zvoku, s svojim edinstvenim repertoarjem, s hrupnim elanom ter razglašeno uigranostjo.