12.07.2017

Festival JEFF (12. julij - 2. avgust 2017)

Festival JEFF se letos ponovno vrača k oživljanju poletnih sred v srednjeveškem mestnem jedru Kopra.

Press info

Festival JEFF

Festival JEFF je sklop koncertov, ki potekajo ob julijskih in avgustovskih sredinih večerih v idiličnih vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper. V celoto zaokrožena ponudba kvalitetne glasbe, idiličnega okolja in istrskih dobrot kulinaričnega kotička Festivala JEFF je edinstvena in celostno vpeta v zgodovinsko in družbeno okolje, v katerem je festival nastal in iz leta v leto pridobiva na pomembnosti.

12. julij 2017 ob 20.30

Veja je petčlanska zasedba, ki prihaja iz osrčja hrvaške Istre – Pazina, katere vokalist, Goran Farkaš, je  oklican kot »Jimmy Hendrix na mrtvi kozi«, saj je virtuoz na mihu, istrskih dudah. Poleg miha zasedba  uporablja tudi vrsto drugih tradicionalnih inštrumentov iz celotnega sveta s pomočjo katerih istrsko  tradicionalno glasbo reinterpretira v bolj sodobne aranžmaje. Leta 2014 je skupina izdala tudi svoj  album z naslovom Dolina mlinova.

Kontra Kvartet prihaja iz Maribora in čeprav niso judovskih korenin, so edina slovenska skupina ki se  aktivno in kreativno ukvarja z preigravanjem klezmer glasbe - tradicionalne glasbe vzhodnoevropskih Aškenazi judov. S pomočjo kitare, violine in harmonike znajo pričarati čar vzhodnoevropskih plesnih  ritmov, ki jih ne slišimo tako pogosto.

19. julij 2017 ob 20.30

Noreia je ljubljanska štiričlanska zasedba, ki preigrava tradicionalne irske, škotske in bretonske  pesmi tudi na sodoben način in je v zadnjih letih zabeležila preko dvesto nastopov. Zasedba skozi  svojo glasbo nudi kombinacijo tako živahnih instrumentalnih skladb kot tudi umirjene in malce  zasanjane balade.

Tonino duo je dvočlanska zasedba iz Buenos Airesa, ki jo sestavlja edinstvena  kombinacija španske kitare in orglic. Duo preigrava argentinsko popularno glasbo, s poudarkom na tangu, kar zaradi uporabe zgolj dveh inštrumentov daje tovrstni glasbi  nekoliko minimalistično preobleko. Ta pa je ob enem še zmeraj polna topline in strasti.

26. julij 2017 ob 20.30

Drom Pale Luma je zasedba, ki je nastala v bližnjem Trstu najprej kot trio, ki je igral romsko  glasbo, nato pa sta se jima pridružili še italijanska plesalka in slovenska pevka. Skupaj ustvarijo  razgibano glasbeno izkušnjo pri kateri je temelj romska glasba obogatena z vplivi jazza, flamenka,  klezmerja, fada in drugih glasbenih tradicij sveta.

Tzigan Gypsy Tango Trio je argentinska tročlanska zasedba, ki v svojem preigravanju  združuje dve glasbeni zvrsti: romsko in tango. Združitev le-teh pričara edinstveno mešanico  evforije, strasti in nostalgije.

2. avgust 2017 ob 20.30

Šemsudin Dino Džopa in Tilen Stepišnik sta kitarista in ustanovitelja skupine Aritmija, ki izvaja  energično zmes balkanske, rok, jazz in flamenko glasbe. Repertoar skupine bazira predvsem na njunih avtorskih skladbah v world-music stilu ter predelavah balkanskih ljudskih pesmi. Duetu se pridružujeta še dva indijska glasbenika, pevka Sabihna Khan in tolkalist Vinayak Netke, ki s svojo  virtuoznostjo dajeta samemu nastopu dodatno energijo.

Štiričlanska izraelska zasedba Antara se Sloveniji prvič predstavlja na Festivalu JEFF 2017. Skupina črpa svoj glasbeni navdih predvsem iz glasbenih tradicij Bližnjega vzhoda, Male Azije, Perzije  in Balkana, ki jih prepleta z jazzom v edinstven preplet toplih in očarljivih zvokov.