06.06.2016

Festival Junij v Ljubljani (10. - 21.6.2016)

Junijsko dogajanje v Ljubljani bo že osmič v znamenju številnih brezplačnih kulturnih prireditev na Kongresnem trgu.

Tanja Benedik

Junij v Ljubljani

Dopoldnevi bodo namenjeni otrokom, popoldnevi lahkotnejšim glasbenim in plesnim prireditvam, večeri pa vrhunskim umetniškim dogodkom. Festival bo trajal 11 dni in bo ponudil več kot 30 kulturnih doživetij, med drugim 6 tematskih dni, posvečenim baletu, cirkuško gledališki umetnosti, sodobnemu plesu, jazzu, otrokom in mladini ter glasbi. Ljubljana je tudi nosilka naslova Unescovo mesto literature, zato bo Andrej Rozman Roza pred večernimi prireditvami interpretiral  literarne utrinke.

V primeru slabega vremena preverite, če bo dogodek dejansko izveden. 

Festival bo otvorila baletna predstava Meso srca (10.6. ob 21.15). Naslednji dan bo minil ob spoznavanju baletne umetnosti, zvečer bo na sporedu predstava Pet tangov ob spremljavi glasbene skupine Marko hatlak & Funtango. Nedeljo so organizatorji poimenovali Kul dan za otroke in mladino. V ponedeljek se boste družili s cirkusanti, v torek z lutkami, sreda in četrtek bosta obarvana glasbeno, v petek zvečer bo na sporedu Špil liga, finale prve lige dijaških bendov. V soboto se bo plesalo in gibalo, v nedeljo se nam bodo predstavili mladi upi, ki jih štipendira MOL. Večer bo obarvan dobrodelno, za pomoč otrokom bodo med drugimi nastopili slovenski stand up komiki in nekaj glasbenikov.

Zaključek junija v Ljubljani bo v torek, 21.6., na prvi dan poletja, ko se tudi slovenska prestolnica znova priključuje mednarodni iniciativi ‘Fête de la Musique’. Praznik glasbe, ki pozdravlja zvok žive godbe in za en dan utiša zvočnike, bo praznovanje s številnimi glasbenimi izvajalci postavil na ljubljanske pločnike, balkone, ozke uličice, parke, trge in celo javni prevoz.

Natančen program je na voljo TUKAJ.