17.06.2016

Festival Kras

Štirinajst koncertov, devet mojstrskih tečajev in dve delavnici sestavljajo letošnjo vizitko Mednarodnega festivala Kras, ki se bo od 17. junija do 14. julija širil s svojimi dejavnostmi na deželni teritorij.

Press info

Festival Kras - od 17. junija do 14. julija

Različna prizorišča na Krasu

Festival Kras

17. junij do 14.julij

Festival se v teh letih ni izneveril izobraževalnim namenom, zaradi katerih je nastal, zato je tudi ohranil izvirno formulo na dvojnem tiru: mladi glasbeniki iz različnih držav preživijo skupaj študijske dneve na individualnih visokih tečajih in delavnicah, v okviru festivala pa imajo na voljo tudi veliko koncertov priznanih mojstrov (ki so večkrat tudi njihovi mentorji na tečajih), s katerimi festival bogati deželni kulturni prostor z odmevnimi dogodki. V letošnji izvedbi se bodo koncerti odvijali v Trstu, Repentabru, Devinu, Gorici, Sovodnjah in Špetru.

Koncerti sledijo trojni usmeritvi: dogodki z mednarodno priznanimi umetniki, vrednotenje priznanih glasbenikov iz dežele Furlanije Julijske krajine in koncerti udeležencev delavnic. V programu izstopata koncert kubanskega kitarista Marca Tamaya, učenca Lea Brouwerja in docenta salzburškega Mozarteuma, ki bo 20. junija v Kulturnem domu v Gorici, kot tudi večer tangovske glasbe na gradu svetega justa, kjer bo 12. julija igrala skupina Tango Compas, v kateri igra bivši čudežni deček in danes priznani koncertant, violinist Stefan Milenković.

Vredna omembe je tudi združitev treh uveljavljenih koncertantov in pedagogov (violinist Vasilij Meljnikov, violončelist Igor Mitrovič in pianist Sijavuš Gadjiev) v Ljubljanskem triu, ki bo nastopil 6. julija v lepem okviru Jadranskega zavoda združenega sveta v Devinu.

V razvejanem programu bo tudi nekaj posebnih doživetij: koncert bolj neobičajne zasedbe kot je orkester kitar, prikupni večer brazilske glasbe v Špetru, koncert v veži tržaške škofije (ki ga bo uvedel tudi vodeni ogled).


PROGRAM:

KITARA (umetniški vodja: Janoš Jurinčič)
17.06-21.06

Letošnji program festivala Kras bodo odprli kitaristi v petek, 17. junija, ko se bodo pričele tako delavnice kot koncerti tega sklopa. Na otvoritvenem koncertu v neformalnem in zbranem okviru Kavarne Gruden v Nabrežini, se bo z barvami bluesa, swinga, jazza in sambe predstavil duo, ki ga sestavljata kitarist Franko Reja in pevka Martina Kocina. Nedeljski koncert v srednjeveškem svetišču na Repentabru pa bo posvečen baročni glasbi, s priredbami Vivaldijevih in Bachovih skladb za eno in dve kitari v izvedbah Marka Ferija (ki je tudi avtor vseh priredb) in Janoša Jurinčiča.

Mojstrske tečaje festivala, ki so privabili glasbenike iz Italije, Slovenije, Avstrije in Hrvaške, bo vodil priznani kubanski kitarist Marco Tamayo. Njegov celovečerni koncert bo v ponedeljek, 20. junija v Kulturnem Domu v Gorici s solo programom, ki vsebuje skladbe Sora, Morriconeja, Ponceja, Tarrege, Barrios Mongoréja.

Visoke tečaje bosta vodila tudi Marko Feri in Lucia Pizzutel. Slednja bo mentorica skupinske delavnice, na katero se je prijavilo dvajset začetnikov in že izkušenih kitaristov, ki bodo za zaključni večer festivala pripravili zelo zanimiv in zabaven program, ki ga bo občinstvo lahko poslušalo v dvorani KD Igo Gruden v Nabrežini.

TOLKALA (umetniški vodja: Andrej Pirjevec)
22.06-24.06

Tolkala so letošnja novost Festivala Kras in bodo debitirala v Benečiji z delavnico brazilskih tolkal in ritmov. Mentor tečajnikov bo priznani brazilski tolkalist Andre Araujo, ki bo s svojo karizmo in znanjem popeljal udeležence delavnice skozi najbolj značilne brazilske ritme. Zaključni večer delavnice (v petek, 24. junija) bo namenjen predstavitvi udeležencev v obliki glasbenega uvoda v večerni koncert. Ob 20.30 bo Slovensko multimedialno okno v Špetru gostilo namreč koncert Denise Dantas Quartet, brazilsko-slovenske skupine, ki se specifično ukvarja z brazilsko glasbo.

HARFA (umetniški vodja: Tatiana Donis)
22.06-4.07

Harfa že drugo leto bogati program Festivala Kras in bo tudi letos aktivno prisotna z delavnico in koncertom harfistke Patrizie Tassini. Delavnice se bodo odvijale na sedežu Glasbene matice v Trstu, kjer se bodo izpopolnjevali tečajniki, ki prihajajo iz severne Italije, Slovenije in Hrvaške. Koncert pa se bo odvijal 4. julija v Kulturnem domu v Sovodnjah. Tassinijeva, zmagovalka na številnih mednarodnih tekmovanjih in docentka na videmskem konservatoriju se bo na koncertu predstavila v duu z Goričanom Giorgiom Marcossijem, solo flavtistom raznih simfoničnih orkestrov v severni Italiji.

KLAVIR (umetniški vodja: Claudia Sedmach)
6.07-10.07

Mojstrski klavirski tečaj, ki ga bo vodil priznani pedagog in koncertant Siavuš Gadjiev,  se bo že drugo leto odvijal v prostorih Jadranskega zavoda združenega sveta, delno pa tudi na sedežu šole Glasbene matice v Trstu. Tečaj se bo začel 6. julija v dvorani Zavoda v Devinu z otvoritvenim  koncertom Ljubljanskega klavirskega tria, v katerem igrajo violinist Vasilij Meljnikov, čelist Igor Mitrovič in pianist Siavuš Gadjiev.  V petek 8. julija ob 20.30 bo v istem okviru možno prisluhniti klavirskemu recitalu mladega pianista Alessandra Villalve. V nedeljo, 10. julija  ob 20.30 pa bo sledil koncert udeležencev visokih tečajev.

HARMONIKA (umetniški vodja: Igor Zobin)
13.07

Harmonika je novost letošnjega Festivala Kras, ki bo v tem okviru prejela letos dobrodošlico s koncertom godalnega kvarteta Chagall in harmonikarja Igorja Zobina. Godalni kvartet Chagall sestavljajo mladi glasbeniki iz Italije in Turčije, ki so se spoznali med študijem na tržaškem konservatoriju Tartini v Trstu in so pred kratkim osvojili prvo nagrado na 30. tekmovanju Lilian Caraian. Igor Zobin pa je mednarodno priznani koncertant, a tudi dirigent in pedagog na šoli Glasbene matice. Program bo obsegal skladbe Beethovna in Piazzolle. Koncert bo 13. julija na Zavodu Združenega sveta v Devinu.

GODALA (umetniški vodja. Jagoda Kjuder)
11.07-14.07

Šola za godala ob morju, v prelepem okviru Jadranskega zavoda Združenega sveta, je že večletna tradicija Festivala Kras in bo tudi letos bogata z mednarodno priznanimi imeni pedagogov in koncertantov.

Letos bo gostila violinista Vasilija Meljnikova, predavatelja na Akademij za glasbo v Ljubljani, Armina Seška, predavatelja na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter tržaškega violončelista Vasjo Legišo, ki bo skrbel tudi za delavnice komornih skupin. Novost letošnje šole za godala bo celodnevna delavnica  Mali Paganini za osnovnošolske otroke. Vodila jo bosta Sonja Horvat in Jagoda Kjuder.

Koncerti tega festivalskega sklopa se bodo odvijali v neobičajnih in prestižnih lokacijah. Otvoritveni koncert violončelista Vasje Legiše (v ponedeljek, 11. julija) bo na primer v veži tržaške škofije v starem mestnem središču. S koncertom bo povezan ogled škofijske  kapele,  ki je pravi biser slovenskega  arhitekta Ivana Vurnika in njegove žene Helene. Za ogled bo poskrbela umetnica Jasna Merkù.

Naslednjega dne bo na oder pod zvezdami na gradu sv. Justa stopil zvezdnik violinskega firmamenta Stefan Milenković s skupino Tango Compas in s harmonikarjem Markom Hatlakom. 

Festival se bo zaključil 14 julija s koncertom udeležencev tečajev poletne šole.


KONCERTI 2016

KITARA

petek, 17. junija ob 21. uri
Kavarna Gruden - Nabrežina
Franko REJA - kitara 
& Martina KOCINA - glas

nedelja, 19. junija ob 20.30
Cerkev na Repentabru
Marko FERI & Janoš JURINČIČ

ponedeljek, 20.junija ob 20.30
Kulturni dom - Gorica
Marco TAMAYO

torek, 21. junija ob 20.30
KD Igo Gruden - Nabrežina
ORKESTER KITAR 
dir. Lucia PIZZUTEL

________________________________________________

TOLKALA

petek, 24. junija ob 20. uri
Slovensko multimedialno okno- Špeter
PREDSTAVITEV SODELUJOČIH NA DELAVNICI

petek, 24. junija ob 20.30
Slovensko multimedialno okno- Špeter
VEČER BRAZILSKE GLASBE
Denise DANTAS - glas
Andre ARAUJO - bobni & tolkala
Andrej PIRJEVEC - bas & tolkala
Egon BOŠTJANČIČ - kitara
_____________________________________________

HARFA

ponedeljek, 4. julija ob 20.30
Kulturni dom “Jožef Češčut” - Sovodnje
Patrizia TASSINI - harfa 
& Giorgio MARCOSSI - flavta
___________________________________________

KLAVIR

sreda, 6. julija ob 20.30
Jadranski zavod združenega sveta - Devin
LJUBLJANSKI KLAVIRSKI TRIO
Vasilij MELJNIKOV - violina
Igor MITROVIČ - čelo
Siavuš GADJIEV - klavir


petek, 8. julija ob 20.30
Jadranski zavod združenega sveta - Devin
Alessandro Villalva - klavir

nedelja, 10. julija ob 20.30
Jadranski zavod združenega sveta - Devin
ZAKLJUČNI KONCERT UDELEŽENCEV POLETNE ŠOLE
_____________________________________________

HARMONIKA

sreda, 13. julija ob 20.30
Jadranski zavod združenega sveta - Devin
CONTRASTING STRINGS
godalni kvartet CHAGALL 
& Igor ZOBIN - harmonika

______________________________________________

GODALA

ponedeljek, 11. julija ob 20.15
Tržaška škofija - ul. Cavana, 16
Voden ogled škofijske kapele - vodi Jasna Merkù

ponedeljek, 11. julija ob 21.00
veža tržaške škofije - ul. Cavana, 16
OTVORITVENI KONCERT
Vasja LEGIŠA - čelo

torek, 12. julija ob 21. uri
Grad sv. Justa
TANGO COMPAS
Stefan MILENKOVIĆ - violina
Marko HATLAK - harmonika
Marko ČRNČEC - klavir
Luka HERMAN GAISER - kontrabas
Ana BEZJAK - vokal


četrtek, 14. julija ob 20.30
Jadranski zavod združenega sveta - Devin
ZAKLJUČNI KONCERT UDELEŽENCEV POLETNE ŠOLE