29.08.2011

Festival Maribor 2011

Med 1. in 11. 9. bo v štajerski prestolnici potekal Festival Maribor (nekoč Glasbeni september), ki bo ponudil 16 koncertov s pestrim programom od Bacha in Beatlov prek Nirvane do Cagea in Aphexa Twina.

Sara Železnik

Umetniški vodja festivala Richard Tognetti (foto: Dejan Bulut)
Foto: Dejan Bulut

V začetku prihodnjega meseca, natančneje med 1. in 11. septembrom, bomo ljubitelji resne glasbe svojo pozornost zagotovo usmerili v štajersko prestolnico, kjer se bo odvijal Festival Maribor. Enega največjih festivalskih dogodkov na Slovenskem že od leta 2008, ko se je tudi preimenoval (nekdaj smo ga poznali pod imenom Glasbeni september), umetniško vodi avstralski violinist, dirigent in skladatelj Richard Tognetti. Sodelovanje med tem izjemno zanimivim umetnikom, vedno polnim nenavadnih idej, in direktorico festivala Brigito Pavlič je očitno zelo uspešno, saj festival vsako leto privabi obilico domačih in tujih vrhunskih glasbenikov. Letos bodo nastopili Dejan Lazić, Giovanni Antonini, Giovanni Sollima, Monika Leskovar in Marino Formenti, če omenimo zgolj nekatere izmed tujih poustvarjalcev.

Osrednji del festivalskega dogajanja tvori 17 koncertov; poleg večernih dogodkov so na program uvrstili tudi štiri komorno obarvane dopoldanske (Jutranje refleksije) ter večerni koncert.

Festival ponuja 17 koncertov, ki tvorijo osrednji del festivalskega dogajanja. Poleg večernih dogodkov so na program uvrstili tudi štiri komorno obarvane dopoldanske, ki so jih poimenovali Jutranje refleksije, ter en večerni koncert (Afterhours Concert), kjer bo italijanski pianist in dirigent Marino Formenti (letos smo ga že imeli priložnost spoznati v Sloveniji, ko je dirigiral Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija v okviru Slovenskih glasbenih dni) v ciklu Song Project izvajal skladbe Johna Adamsa, Briana Ena, Kurta Weilla, Conlona Nancarrowa, Harrisona Birtwistla, Theloniousa Monka, Erika Satiea, Nirvane idr. Takšna raznolikost slogov in žanrov je značilna tudi za mnoge druge festivalske dogodke. Na tistem, ki so ga poimenovali »Nit časa«, se bodo družile glasbe avstralskih aboridžinov, gregorijanskega korala, Bacha, Beethovna, Satiea, Cagea, Beatlesov, Nirvane, Michaela Jacksona in Lady Gaga.

Letošnja rdeča nit festivala je preprosto nič. Tako pravi Tognetti: »Morda je vseeno bolje, da skušamo Nič poiskati v glasbi. V prostoru med notami. Glasba je v bistvu najboljša, kadar govori o Niču.«

Letošnja rdeča nit festivala je preprosto nič. Popolnoma nič? Tako pravi Tognetti: »Morda je vseeno bolje, da skušamo Nič poiskati v glasbi. V prostoru med notami. Glasba je v bistvu najboljša, kadar govori o Niču. Vsaj tako bi lahko bilo. NIČ ne obstaja. Nič je nič. Ali bi lahko bil nič, če ne bi nihče vedel, da je nič? Od starih Grkov naprej do navidezno neskončnega vesolja, zapletene matematike in fizike, poslednja nirvana za budista (najti zadovoljstvo v niču), najhujša žalitev, ki jo lahko izrečeš otroku (ti si nič) – vključevanje ničle; obleči nič, biti nič; in igrati nič. Igrati nič? Bomo poskusili, vendar se bo seveda nekaj dogajalo. In to je lepota niča, nemogoče ga je doseči.« Gre za avdiovizualni projekt, na katerem bo poleg Orkestra Festivala Maribor, ki ga bo vodil naš priznani dirigent Marko Letonja, sodeloval še Zbor Hrvaške radiotelevizije, program pa bodo sestavljala dela Ludwiga van Beethovna, Mortona Feldmana, Johna Cagea, Arva Pärta, Aphexa Twina, Georga Friedricha Händla, Giacinta Scelsija in mnogih drugih.

Spremljevalni program ponuja novost – Umetnost glasbenih kritik(ov) v obliki predavanj in delavnic, ki jih bosta vodila dr. Gregor Pompe in Bosiljka Perić Kempf. Izbrane kritike bodo tudi objavljene.

Vsekakor bo letošnji festival odlična priložnost za ljubitelje glasbe 20. stoletja ali pa morda priložnost za spoznavanje s tovrstnimi deli in širjenje obzorij poslušalske kulture, saj bo izvedena kopica novejših skladb. V množici predstavljenih skladateljskih imen so tudi György Ligeti, Einojuhani Rautavaara, Kaija Saariaho, Iannis Xenakis in Toru Takemitsu. Obenem prihaja v Maribor eden najuspešnejših ansamblov, specializiranih za izvajanje starejše glasbe na avtentičnih instrumentih, in sicer Il Giardino Armonico pod vodstvom Giovannija Antoninija. Spremljevalni program Festivala Maribor letos ponuja pomembno novost – Umetnost glasbenih kritik(ov) v obliki predavanj, delavnic in objave izbranih glasbenih kritik, ki jih bosta vodila dr. Gregor Pompe in Bosiljka Perić Kempf. Izjemna priložnost, ki mladim omogoča vpogled v srž ustvarjanja in hkrati soočanje s poustvarjalci. Slogan festivala se v angleščini domiselno glasi Festival of Seriously Fantastic Music. Za podrobnejši vpogled v resno in fantastično dogajanje si poglejte njihovo spletno stran.