06.11.2018

Festival Marš klub

Mariborski radio študent - MARŠ 15. in 16. novembra organizira Festival Marš klub.

Press info

Festival Marš klub

28-letni radioaktivni mestni posebnež, večno mladi Mariborski radio študent, MARŠ, je nemirnih nog. Ne more si pomagati, da ne bi bil aktiven tudi izven etra. Marš klub razširja glasbene perspektive in občinstva na lokalnih prizoriščih.

Četrtek, 15. november 2018 ob 21.30, Jazz Klub Satchmo

Moonlight Sky

Skupina vrhunskih slovenskih glasbenikov, ki se je od svojih začetkov v letu 2000 pa do danes predstavila že na večini slovenskih odrov in nastopila v različnih televizijskih in radijskih oddajah. Glasba, ki jo igrajo, se ves čas spreminja, saj Moonlight Sky ne verjame v ponavljanje vzorcev, ampak v raziskovanje lastnega izraza. V slovenskem glasbenem prostoru predstavljajo Moonlight Sky posebnost. Skupino odlikuje melodičnost skladb, povezanih v ritmično zapletene strukture, usklajenost članov zasedbe in tehnična dovršenost. Skupina je do danes izdala štiri albume, a najbolje jo je doživeti v živo. Zvočno in žanrsko bi Moonlight Sky lahko umestili nekam med jazz in rock, preveva pa jih tudi balkanski melos in inovativnost Milesa Davisa.
Skupino sestavljajo štirje člani, Miha Petric na kitari, Janez Moder na bas kitari, Žiga Kožar na bobnih in Jan Sever na klaviaturah. Vsi štirje so skladatelji, aranžerji, poučujejo svoje inštrumente in so ves čas aktiven del slovenske glasbene scene.

Madame Brumowski

Je nova formacija znanih mariborskih obrazov, ki poslušalce zapeljuje z melanholičnim indie rockom s pridihom progresive. Vsi člani so izkušeni glasbeniki, ki imajo za seboj sodelovanja v raznolikih projektih in zasedbah (Helika, Djembabe, Juice Connection, Flaster, Cynicism management, Magični ljubavni tepih, Ground Zero, CZD, Na lepem prijazni). Skupaj ustvarjajo bogato glasbeno teksturo.
Madame Brumowski so Špela Huzjak na vokalu in violini, Stojan Kralj na bas kitari, Aljaž Tulimirović na kitari in Matjaž Lorber na bobnih.

Petek, 16. november 2018 ob 21.30, MC Pekarna

Mito & YNGFirefly (OYGN)

Mariborski avtor in izvajalec rap glasbe, »štajerski besedni akrobat« je bil izvorno del ekipe Tekochee Kru in je individualno nase opozoril leta 2011 s samostojnim albumom Egon. Njegov naslednji album Bratstvo in estradstvo so mnogi označili za najboljši slovenski raperski album leta 2017. Poleg tega Mito predstavlja tudi del hip-hop ekipe Velebor. Skozi sporočilno liriko domiselno posreduje tako svoj uvid vase kot tudi v aktualni vsakdan Maribora in Slovenije ter na tak način nakazuje na slepe pege v javnemu umu.

Ob boku bo Mitu stal mlad mariborski producent/beatmaker/deejay YNGfirefly, s katerim tesno sodelujeta. YNGFirefly trenutno veliko sodeluje tudi z drugimi uveljavljenimi imeni slovenskega hip-hopa. Najdete ga lahko v studiu Youreupradio (GT22), kjer se z veliko mero predanosti posveča raznovrstnim projektom. Tako tudi sam skrbi, da hip-hop v Sloveniji živi naprej. Njegova glasba odraža duh sedanjega časa in hkrati veliko spoštovanje do klasičnih glasbenih mojstrov.

Splinta

Najvidnejši mariborski turntablist oz. scratch DJ. Letos je izdal svoj novi EP z naslovom The Splinta Experience. Poleg tega, da gramofone mojstrsko postavlja v vlogo inštrumenta in da tudi producira, ga mnogi poznajo kot mentorja, saj je svoje znanje že večkrat delil s svežimi gramofonskimi radovedneži. V njegovi glasbi se prepletajo in zlivajo predvsem elektronika, jazz in, seveda, hip-hop v svojih mnogoterih oblikah. Eklektičen glasbeni tok, ki nastaja pod njegovimi prsti, prebuja glasbeno radovednost poslušalstva in ustvarja prijetno razpoloženje.