21.09.2020

Festival Sonica: Vrt, ki ga preganja raj

V torek, 22. septembra se pričenja festival Sonica. Ob glasbenem programu tudi letos konferenčne vsebine v sodelovanju s SIGIC-em.

Press info

SOnica 2020

Na letošnjem festivalu Sonica, ki bo potekal pod naslovom Vrt, ki preganja raj, se bo na osmih ljubljanskih prizoriščih med 22. in 26. septembrom odvilo 19 dogodkov, na katerih se bo predstavilo 16 umetnikov iz 9 držav. Poleg razstave, ki je že v teku v Galeriji Equrna, se bodo odvijali koncerti, performansi, projekcija filma, pogovori z umetniki in dve okrogli mizi.

Festival je uvedla serija koncertnih preddogodkov – vrtna koncertna serija Sonica, izvedena na različnih lokacijah na prostem in v vrtovih. Med njimi je koncert Bowrain &Kalu na festivalu Kamfest v Kamniku, Širom na Trgu francoske revolucije v sodelovanju s estivalom Indigo in Zvočni vrt s Širom, Svetlano Maraš in instalacijo Wave v Pokrajinskem muzeju Koper. V začetku septembra je bila v Galeriji Equrna odprta razstavo Vrt, ki ga preganja raj (8.–27. september 2020), na kateri so predstavljena dela, nastala na rezidencah. V času, ko so glasbeniki in organizatorji izgubili celotne sezone dogodkov, so mednarodne umetnike podprli s simbolnimi vrtovi – rezidencami, znotraj katerih so razvijali nova dela.

Pet umetnikov: Clara de AsísAlois YangKutin/KidlingerSvetlana Maraš in Simina Oprescu je razvilo dela na presečišču zvoka, videa, performansa in grafike, ki odražajo izredno krhkost vrednot in struktur. Razstava pa se tekom festivalskega tedna razteza tudii izven galerijskih zidov v različne kotičke mesta: Ludus, kompozicija, osnovana na otroški igri ristanc, bo postavljen pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova, zvočni vrt Svetlane Maraš bo obarval atrij Pokrajinskega muzeja v Kopru, kompozicija Clare de Asís pa bo razstavljena v bližini Čolnarne v Parku Tivoli.

V sklopu letošnjega PSSST! programa pogovorov so z rezidenčnimi umetniki posneli pogovore, ki bodo objavljeni v obliki podcasta, na dveh okroglih mizah pa se bomo pogovarjali o trenutnih izzivih razvoja slovenske glasbene scene v mednarodnem prostoru (tema okrogle mize bo nastajajoča agencija za Export Music Slovenija) ter o dilemah organizacije ali neorganizacije dogodkov v času omejitev NIJZ. Pridružite se nam tudi na srečanju z umetniki in gosti festivala ter na javnih pogovorih z umetniki (letos z Liso Stenberg in s KIR-om).

PROGRAM FESTIVALA SONICA: 

VRT, KI GA PREGANJA RAJ

8.-27. september, Galerija Equrna
razstava rezidenčnih umetnic in umetnikov
Clara de Asís, Peter Kutin, Svetlana Maraš, Aloïs Yang, Simina Oprescu

OTVORITEV FESTIVALA

22. september, MSUM
otvoritev festivala z zvočnim vrtom in razstavo

12.00-22.00 Zvočni vrt: SIMINA OPRESCU
19.00 JENNA SUTELA: Holobiont,
otvoritev razstave

SONICA V KINOTEKI

23. september, Slovenska Kinoteka
projekcija filma in avdiovizualni koncert

19.00 ZADNJI IN PRVI LJUDJE
(Last and First Men, 2020), režija: Jóhann Jóhannsson

21.00 Franck Vigroux & Antoine Schmitt: Chronostasis

SONICA V TIVOLIJU

24. september, Čolnarna v Tivoliju
zvočni vrt in koncerti

12.00-17.00 Zvočni vrt: CLARA DE ASÍS
20.00 BRGS: In_Dependences
21.00 KLEEMAR: No love in modern world
(koncertna premiera albuma)

SONICA V KLUBU CANKARJEVEGA DOMA

25. september, Klub CD
koncerti

20.00 IRENA TOMAŽIN & MAJA OSOJNIK
21.00 CLARA DE ASÍS

SONICA FINALE

26. september, Slovensko Mladinsko Gledališče
avdiovizualni koncerti

22.00 KUTIN & LECHNER: ROTOR
23.00 LISA STENBERG
00.00 kӣr

PROGRAM PSSST!:

Torek, 22. september ob 19h, MSUM
JENNA SUTELA in TJAŠA POGAČAR
Otvoritveni pogovor festivala (video)
 
Četrtek, 24. september 2020 ob 18h, SIGIC
Export MUSIC Slovenia

Okrogla miza
Sodelujejo: Andraž Kajzer, Bodgan Benigar, Robertina Šebjanič, Peter Baroš
Trenutne okoliščine mednarodnega glasbenega prostora odpirajo prostor za nov premislek strategij za mednarodni glasbeni eksport. Konzorcij Music Slovenia se nahaja pred zanimivim izzivom: slediti ustaljeni poti po vzoru tujih pisarn za glasbeni izvoz, ali izumiti nekaj drugačnega in učinkovitejšega? 
 
Petek, 25. september 2020 ob 18h, SIGIC
Delati ali ne delati? 

Okrogla miza 
Sodelujejo: Bogdan Benigar, Janez Leban, Nina Hudej, Neja Tomšič
 
Kako je (ne)mogoče ustvarjati dogodke v času pandemije? Kako ohraniti kontinuiteto, programski srž in nadaljevati izvorno vizijo in jo peljati naprej ter nadgrajevati? Kako delovati na križiščih lokalnega in mednarodnega, periferije in urbanih središč, kako vstopiti v mednarodni virtualni prostor in kaj to pomeni? Kako ohraniti povezave in graditi nove mreže. Kje so pasti in kje so priložnosti, novi modeli, prostori (fizični/virtualni), sredstva, obiskovalci? Kako ne jamrati, se ne predati obupu ampak goniti sceno naprej?
 
Sobota, 26. september ob 11h, Kavarna Moderna
MEET & GREET
Druženje z umetniki, gosti festivala, producenti in vodjami glasbenih festivalov

ob 17h, Kavarna Moderna
Pogovor z Liso Stenberg

ob 18h, Kavarna Moderna
Pogovor z Banetom Jovančevićem - KIRom