09.08.2016

Festivalski odmevi: MetalDays 2016

Med 24. in 30. julijem 2016 se je na tolminskem sotočju odvila še ena uspešna edicija festivala MetalDays.

Dušan Mijanović

MetalDays 2016
Foto: Stipe Surać

V Tolminu je že trinajsto sezono zapored potekal festival metal glasbe, ki zadnja štiri leta nosi ime MetalDays. Identiteto festivala predvsem tvori koncept festivalskih počitnic, svoje pa dodata tudi neokrnjena narava in naravno okolje v katerega je festival MetalDays umeščen. "O letošnji ediciji festivala MetalDays lahko govorimo v samih presežkih. Imeli smo odlično obiskanost, saj je bil festival razprodan. Spet nas je obiskala raznovrstna publika med katero je bilo veliko število družin, kar nas še posebej veseli. Veseli nas tudi dobro sodelovanje z lokalnim okoljem" je oceno letošnjega festivala podala predstavnica organizatorja, Nika Brunet.

Festival MetalDays se od ostalih žanrsko profiliranih glasbenih festivalov razlikuje v veliko stvareh. "Prav gotovo je ena od njih ta, da orjemo ledino na področju koncepta festivalskih počitnic. Zelo nas veseli, da se za festival (kot že omenjeno zgoraj) kot poletni dopust odloča vse večje število mladih družin. Organizatorji dajemo velik poudarek tudi na tako imenovano ekološko noto festivala. Smo prvi festival na svetu, ki je uvedel tako imenovani depozit za smeti (ob vstopu na festival plača vsak obiskovalec 10 EUR in dobi dve vrečki za smeti; ko ju vrne napolnjene, dobi vrnjenih 10 EUR na plačilno kartico). Letos smo celotno embalažo na festivalu, ki je bila v preteklosti plastična (torej vse kozarce na festivalu, plastični pribor, plastične krožnike) zamenjali za biorazgradljivo embalažo. Smo člani organizacije A Green Festival, združenja YouRope, slovenskega združenja Eko Iniciativa..." je povedala Nika Brunet.

Čeprav je festival potekal že trinajsto leto zapored, se organizatorji vsako leto znova naučijo nekaj novega. Vsaka nova edicija festivala je priložnost za izboljšave in nove ideje. "Zagotovo bo tako tudi v letu 2017. Veselimo se nove edicije festivala MetalDays v letu 2017, kamor ste seveda bralci toplo vabljeni! Odlično bo!" je k obisku festivala naslednjo sezono naše bralce povabila Nika Bunet.

Neučakanim ljubiteljem metal glasbe ne bo potrebno na naslednjo edicijo čakati celo leto, saj bodo organizatorji MetalDays že spomladi v Bohinju priredili festival Winter Days of Metal

 

MetalDays 2016
MetalDays 2016
MetalDays 2016
MetalDays 2016
MetalDays 2016
MetalDays 2016
MetalDays 2016