28.07.2016

Friforma, Veselov vrt galerije ZDSLU, 6. avgust 2016

Poletna FriForma vabi na Veselov vrt galerije ZDSLU, kjer bosta nastopila Angelika Sheridan in Carl Ludwig Hübsch v duu, solo nastop pa bo izvedla Jasna Kolar.

Press info

FriForma: Angelika Sheridan/Carl Ludwig Hübsch duo, Jasna Kolar

Veselov vrt galerije ZDSLU, Komenskega 8, Ljubljana

FriForma: Angelika Sheridan/Carl Ludwig Hübsch duo, Jasna Kolar

Sobota, 6. avgust 2016 ob 19. uri

V primeru dežja, koncert odpade.

V čudovitem abmientu se bodo izvajalci osredotočali na glasbo kot strukturo v času, razdrobljene trenutke bodo pozorno usmerjali v glasbeni tok, v kontinuiteto igre. Občinstvo bo soočeno z inovativnimi nizi nepričakovanih zvokov v tihem kotičku sredi mesta.

Angelika Sheridan je flavtistka, ki ustvarja svojevrsten zvočni jezik. S samorazvito tehniko igranja tradicionalno izvajanje tonov razširja preko običajnih flavtovskih klišejev. Angelika Sheridan deluje na mednarodni ravni kot izvajalka sodobne komponirane in improvizirane glasbe. Sodeluje v različnih zasedbah in projektih, tudi v intermedijski projektih, ki vključujejo ples in neme filme (Ensemble Hiatus, Insub Meta Orchestra, Multiple Joyse Orchestra, Ensemble X). Med drugimi je sodelovala s saksofonistoma Evanom Parkerjem in Frankom Gratkowskim, kontrabasistom Petrom Kowaldom in elektronskim glasbenikom Thomasom Lehnom. Živi v Kölnu, kjer poučuje na glasbenem konservatoriju.

Carl Ludwig Hübsch je pričel z igranjem klarineta v krajevni godbi na pihala, igral je tudi bobne v punk-rock bendih. Nekje okoli leta 1983 je zamenjal klarinet s tubo. Po večini kot samouk je raziskoval vse vrste glasbe, omembe vredne glasbeni vplivi pa so: Frank Zappa, King Sunny Ade, The Dead Kennedys... Odkritje jazza in improvizacije ga je pripeljala do študija improvizacije z M. A. Fataahom. Na pedagoški fakulteti v Freiburgu je certificiral znanje iz petja, teorije in igranja bobnov. Študiral je elektronsko glasbo pri Klausu Weinholdu. V Kölnu je kot gost študiral v razredu komponista Johannesa Fritscha. Hübschevo delo se osredotoča na improvizirane glasbe in sodobno komponirano glasbo. Komponira in izvaja glasbo v koncertnih dvoranah, studijih in gledališčih, igra z ansambli in orkestri. Poznan so njegovi edinstveni solo koncertih. Vodi delavnice za tubo in improvizacijo.

Jasna Kolar je saksofonistka, ki se je pričela navduševati za saksofon že od malih nog, pri 12ih letih pa je vstopila v glasbeno šolo Risto Savin, Žalec. Na I. Gimnaziji v Celju je zaključila smer klasični saksofon, programa Umetniška gimnazija. Kot srednješolka se je udeležila mnogih predavanj in delavnic pri priznanih profesorjih, kot so: J. Denis Michat, Nicholas Prost, Thomas Kugi, Oto Vrhovnik, Aleš Logar, Lev Pupis, Jaka Kopač... Jasna Kolar se bo, ob študiju fizike, izobraževala tudi kot dijakinja ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet – smer jazz saksofon. Igra v različnih zasedbah, navdih išče na delavnicah RR-Raziskava, refleksija v organizacij Zavoda Sploh.

Več o koncertu