05.09.2017

Glasbena mladina ljubljanska dvainpetdesetič!

Glasbena mladina ljubljanska jutri začenja sezono z Jesenskimi serenadami.

Tanja Benedik

Glasbena mladina ljubljanska dvainpetdesetič!
Foto: Tanja Benedik

Boris Rener, član strokovne komisije GML ter umetniški vodja Jesenskih serenad in Marinka Gombač, producentka GML, sta sezono predstavila na novinarski konferenci v atriju Magistrata. Vsa leta svojega obstoja ostaja zvesta svojemu poslanstvu – izvaja koncerte mladih nadarjenih glasbenikov, organizira kulturno vzgojne sporede za mlade in vzgaja mlade pevce v bodoče ljubitelje zborovske glasbe.

Vsi dogodki, z izjemo koncertov z orkestri, so brezplačni. Kljub temu, da se organizator ves čas sooča s težavami s prizorišči, da je ekipa kadrovsko podhranjena in da je sredstev je vedno manj. Vsako leto iščejo nove lokacije in programske izzive. Kulturno vzgojni programi so med temeljnimi nalogami GML. Na koncertih za šole nastopajo vrhunski glasbeni sestavi, saj je mlade potrebno vzgajati v bodoče poslušalce, ki na koncerte prihajajo tudi vsako leto bolj pripravljeni. Veliko jih preko teh programov tudi prvič prestopi prag velikih glasbenih prizorišč.

Ni odveč povedati, da so vsi koncerti z orkestri (sem šole otroke pripeljejo v okviru kulturnih dni), za 2017/18 razprodani. Ker pa GML nima svojih prizorišč, vse prostore in izvajalce (razen orkestrov) najema že leto do dve vnaprej, ponovitve programov niso možne.

Mešani mladinski zbor Veter je ena od temeljnih nalog oziroma poslanstvo GML, saj mlade socializira, naučijo se dela v skupini, vztrajnosti, sožitja, hodijo na gostovanja in tekmovanja.

Ostala ponudba, ki je namenjena tudi širšemu občinstvu pa nudi zelo široko paleto in raznolikost  glasbenih žanrov, obdobij in  občutij.

Najprestižnejši cikel je Mladi mladim, ki poteka v sodelovanju s Cankarjevim domom. Tam vsako leto predstavijo en skladateljski večer, en pevski večer in izbrane glasbenike, večinoma nagrajence tekmovanj TEMSIG in Svirel.

Ob klavirju je cikel izključno klavirskih koncertov v Slovenski filharmoniji, komorni ciklus poteka v Modrem salonu Grand hotela Union, kjer se predstavijo že nekoliko bolj smeli in samozavestni glasbeniki in komorne skupine, Prisluhnimo v Operi pa je namenjen glasbenikom brez klavirja. Dobimo se na Magistratu je namenjen mladim solistom, prav tako tudi Glasbeni samovar v Ruskem centru znanosti in kulture.

V programih so zastopani vsi inštrumenti, tako je tudi zastavljen vsakoletni razpis. Na letošnjega je prispelo rekordno število prijav, zato jih je strokovna komisija morala precej tudi zavrniti. Mesto na koncertnem odru so tako dobili res najboljši mladi glasbeniki.

V Grand hotelu Union potekajo tudi koncerti v ciklu Jazz v kavarni Union, ki nastajajo v sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet v Ljubljani. Koncerti z orkestri prinašajo filmsko glasbo, jazz, etno, operno glasbo ter pravljice.

Glasba na vodi je cikel, ki je vezan na poletne mesece. Izvajalci igrajo na eni od ladjic, ki plujejo po Ljubljanici.

Jesenske serenade jutri v Zbiljah otvori baročna glasba v Zbiljah (Christina Thaler-sopran, Kristina Martinc-flavta, Janez Jocif-basso continuo/flavta), do konca meseca pa se bodo po Sloveniji zvrstili še godalni kvartet Dissonance, Etno skupina Nojek in Izidor Tojnko-citre/kitara.

Poseben koncert bo 29. septembra v Mestnem muzeju v Ljubljani. Potekal bo v spomin profesorju Tomažu Lorenzu. Igral bo godalni oktet, ki ga sestavljajo profesorjevi bivši študentje, dijaki in učenci.

Koncerte Glasbene mladine ljubljanske lahko najdete v našem koledarju.