06.06.2017

Glasbene počitnice na Glasbeni matici Ljubljana

Glasbene počitnice (26. do 30. junij in 21. do 25. avgust 2017) so namenjene obogatitvi otrokovega doživljanja sveta skozi glasbeno umetnost.

Sigic

Glasbene počitnice na Glasbeni matici Ljubljana
Foto: Glasbena matica Ljubljana

Letos se bodo otroci v starosti od 6 do 10 let v prvem terminu z Glasbeno matico podali na razburljivo popotovanje po škratovi deželi, kjer slišimo pesmi o želodih, o škratu Dobrošinu, krošnjici zlata ter Kekčevo zbadljivko. Na pravljičnih počitnicah bodo odkrivali poti, po katerih se škratje radi potikajo, saj ta mala čudežna bitja obožujejo glasbo. Obiskali bodo Slovensko filharmonijo in Ljubljansko Opero, v kateri živi glasbeni škrat in si ogledali posebno operno predstavo, ki otroke na slikovit in strokoven način seznani z značilnostmi tega glasbenega žanra. V Botaničnem vrtu, kjer prebivajo vrtni škratje, se bodo učili o zdravilnih in uporabnih rastlinah. Nekatere od njih  bodo uporabili za pripravo kulinarične poslastice. Na delavnici ročnih spretnosti se bodo seznanili z izdelavo in uporabnostjo lanu. Vsak izmed udeležencev bo iz lanu izdelal magično prejo, ki ga bo varovala na poti v zmajevo deželo. Šli bodo po zmajevih sledeh in obiskali Ljubljanski grad, bivališče Ljubljanskega zmaja, ter počivali pod krošnjami parka Tivoli. Na bližnjem Golovcu bodo iskali zaklad, ki ga gozdni škratje skrbno varujejo med poraščenimi gozdnimi duplinami. Z učenjem novih pesmi bodo otroci krepili izkustvo lastnih glasov in spoznavali kako se v pevskem zboru ustvarjajo sozvočja ob skupnem muziciranju. Poleg petja se bodo seznanili tudi z različnimi ritmičnimi instrumenti in jih uporabljali za spremljavo pri petju. Za dobršno mero kreativnosti pa si bodo en instrument izdelali kar sami. Poleg vrste vodenih aktivnosti bo nekaj časa namenjenega tudi sprostitvi. Ob poslušanju zvokov iz narave, pravljic iz ljudske zakladnice evropskih narodov in keltske glasbe ob barvanju vilinskih mandal, bodo otroci še poglobili zvočno izkušnjo skozi umirjeno ustvarjalno delo. 

Mentorica projekta je muzikologinja Veronika Brvar, avtorici pa muzikologinja Maja Anžur Kajzer in akademska glasbenica ter študentka muzikologije Marta Ristova.

Rok za prijave je 10. junij 2017.

V drugem terminu pa bodo otroci v mislih pluli po prostranih morjih ter se spremenili v prave gusarje, se poimenovali  z gusarskimi imeni ter si izdelali svoje gusarske rutke. Pesem jih bo peljala k Bratovščini Sinjega galeba, k Črni vihri, Mornarski in pesmim v nenavadnem gusarskem jeziku En ten tenera, Zum gali gali ter še kakšni. Skladbam bodo dodali tudi spremljave z Orffovimi glasbili, ob nekaterih pa bodo tudi zaplesali. Čas si bodo vzeli za sprehod ob Ljubljanici, kjer bodo preverili, če se po reki vozijo kakšni pirati. Kot vsi pravi gusarji pa bodo po Ljubljani tudi iskali skriti zaklad, ki je zelo dobro skrit. Čas bodo namenili tudi sproščanju v bližnjem parku, risanju ter poslušanju zvokov morja.

Mentorica projekta je muzikologinja Veronika Brvar, avtorici pa profesorica glasbe Sara Bunić in študentka muzikologije Neža Bukovec.

Rok za prijave je 31. julij 2017.

Več informacij in prijava: http://www.glasbenamatica.si/glasbene-pocitnice/