13.04.2017

Glasbeni bienale Zagreb

Vsaki dve leti se aprila Zagreb spremeni v center kulture in umetnosti, kjer se srečujejo skladatelji, glasbeni kritiki, izvajalci in ljubitelji sodobne glasbe.

Tanja Benedik

Glasbeni bienale Zagreb
Foto: Spletna stran Vito Žuraj

Tokrat bo festival potekal med 22. in 29. aprilom. Programi zajemajo skladbe starejše in nove generacije skladateljev iz vsega sveta, raznolike projekte od simfoničnih, komornih orkestrov, eksperimentalnega gledališča, sodobnega plesa, jazza, elektronike, do alternativne glasbene scene. Ker se festival povezuje tudi z drugimi zvrstmi umetnosti, si je ustvaril pomembno mesto na hrvaškem in regionalnem kulturnem prizorišču. Za to so zaslužni tudi številni večinoma visoko profesionalni izvajalci. Vodilo organizatorjev sta strpnost in visoka kakovost glasbene produkcije, kreativnosti in poustvarjalnosti.

Program tudi tokrat ne bo minil brez Slovenske sodobne glasbene ustvarjalnosti, ki bo zastopana na treh koncertih. 24. aprila bo v Muzeju umetnosti in obrti ob 18.00 nastopil Komorni zbor Glasbene akademije z inštrumentalisti pod vodstvom dirigentke Jasenke Ostojić. Med izvedenimi deli bo tudi skladba Misli Igorja Štuheca.

V Zagrebškem gledališču mladih bo isti dan ob 20.00 nastopil Ensemble Modern pod vodstvom Rossena Gergova. Na sporedu bo tudi skladba Contour Vita Žuraja.

27. aprila ob 17.00 pa bo zasedba pre-art soloists v Hrvaškem glasbenem zavodu med ostalimi skladbami izvedla Globokarjev Septuor pour 13 sources, ki je nastala prav za to zasedbo.

Več informacij in celoten program festivala lahko najdete TUKAJ.