10.06.2011

Glasbeno pestra stara Ljubljana

V okviru festivala Poletje v Stari Ljubljani se bo od začetka junija do konca avgusta zvrstilo 27 koncertov, večinoma klasične in jazzovske glasbe, ki bodo potekali na najlepših lokacijah stare Ljubljane.

uredništvo

Utrinek z lanskoletnega cikla Jazz na Gornjem trgu (foto: Nada Mihajlovič / Imago Sloveniae)
Foto: Nada Mihajlovič / Imago Sloveniae

Že triindvajsetič bo v poletnih mesecih stara Ljubljana odmevala z zvoki koncertov vidnih domačih in tujih ustvarjalcev klasične in jazzovske glasbe. Na mednarodnem festivalu Poletje v Stari Ljubljani, ki ga pripravlja Staroljubljansko društvo v sodelovanju z Imago Sloveniae, se bodo zvrstili številni klasični in jazzovski koncerti, ki bodo potekali na najlepših lokacijah stavbne kulturne dediščine (atriji, muzeji, cerkve, magistrat …) in na ulicah starega mestnega jedra. Zvrstilo se bo 27 koncertov, na katerih bo nastopilo kar 315 glasbenikov iz 10 držav, niz brezplačnih koncertov (edini plačljivi dogodek bo koncertna izvedba opere Dido in Enej) pa se bo sklenil s tradicionalnimi Nočmi v stari Ljubljani, ki bodo potekale med 23. in 27. avgustom.

Na Poletju v Stari Ljubljani se bo  zvrstilo 27 koncertov, na katerih bo nastopilo kar 315 glasbenikov iz 10 držav- Koncerti so brezplačni; edini plačljivi dogodek bo koncertna izvedba opere Dido in Enej.

O tem, katere so – razen staroljubljanskih lokacij – posebnosti festivala, smo povprašali umetniškega vodjo festivala, Janoša Kerna. »Verjetno je to brezplačni vstop na koncerte z najboljšimi slovenskimi in vrhunskimi tujimi izvajalci. Eden od temeljnih ciljev projekta je, da vsem omogočimo dostop do vrhunske glasbene umetnosti. To je pomembno iz različnih vidikov: zmanjševanja socialne izključenosti, kulturnega osveščanja, popularizacije resnih glasbenih vsebin, promocije slovenskega glasbenega ustvarjanja in poustvarjanja itd.«
Posebno pozornost na festivalu namenjajo mladim nadarjenim glasbenikom, ki bodo nastopili v sklopu ciklusa Mladi talenti. Med drugim bomo v tem ciklusu lahko prisluhnili koncertu najboljših mladih slovenskih glasbenikov, ki združuje deset slovenskih umetnikov, ter koncertom nagrajencev pomembnejših državnih in mednarodnih tekmovanj. V program so vključili tudi zmagovalca prvega razpisanega natečaja za komorne zasedbe v okviru Imaga Sloveniae – Mladi talenti 2011, ki je naletel na zelo dober odziv pri mladih glasbenikih.

Španski kitarist Ricardo Gallén bo nastopil 16. 6. v Mestnem muzeju (foto: Imago Sloveniae)Ob še uveljavljajočih umetnikih se bodo na Poletju v Stari Ljubljani predstavili mnogi priznani glasbeniki iz mednarodnega prostora. »V programu bi lahko izpostavil španskega kitarista Ricarda Galléna, prejemnika številnih nagrad in priznanj. Gostje festivala bodo tudi trije mednarodno uveljavljeni godalni kvarteti: iz Rusije prihaja Dominant kvartet, ena vodilnih ruskih ženskih godalnih zasedb, iz Madžarske v mednarodnem prostoru večkrat nagrajeni Accord kvartet, iz Češke pa Apollon kvartet, ki bo v Mestnem muzeju nastopil s priznanim italijanskim klarinetistom Claudiem Mansuttijem. Omeniti je potrebno tudi koncertno izvedbo monumentalne dramatične baročne opere Dido in Enej, ki jo je pripravila Vokalna akademija Ljubljana, dobitnica lanskoletne Velike nagrade Evrope v Varni. Zelo zanimivi bodo tudi petkovi jazz koncerti, ki potekajo v okviru cikla Jazz na Gornjem trgu, kjer se dogajajo tudi presenečenja,« je vrhunce festivala strnil Kern.

Kljub dolgoletni tradiciji in odličnemu sprejemu festivala tako pri Ljubljančanih, ki so ga že zdavnaj vzeli za svojega, kot pri vedno večjem deležu tujih turistov priprava zajetnega festivalskega dogajanja ne poteka povsem brez težav. »Največja težava so zelo omejena finančna sredstva, zato je potrebne precej spretnosti pri zagotavljanju kakovostnih in zanimivih programskih vsebin. Ker na koncertih ni vstopnine, moramo vsa sredstva pridobiti iz drugih virov; del prispeva MOL, nekaj malega ministrstvo za kulturo, večino pa moramo pridobiti od pokroviteljev,« pravi Janoš Kern, a optimistično dodaja: »Projekt podpirajo tudi številni domači in tuji glasbeniki, povezani smo s petnajstimi tujimi festivali in številnimi kulturnimi institucijami doma in v tujini, kar nam zagotavlja stalno aktualnost programa.«

Medtem ko se je klasični del programa začel že 1. junija, bodo jazzovskega zagnali v petek, 24. junija, ko bo na Gornjem trgu zapela ena naših najobetavnejših jazzovskih vokalistk, Nina Strnad. Spremljal jo bo kvintet Jureta Pukla s posebnim gostom, ameriškim bobnarjem T. Howardom Curtisom.