29.07.2016

Gruppo Vocale Euphoné, Kranj, Ljubljana, Postojna, 29., 30. in 31. julij 2016

Vokalna skupina Gruppo Vocale Euphoné iz Sicilije bo v Sloveniji izvedla tri koncerte.

Press info

Gruppo Vocale Euphoné

Kranj, Ljubljana, Postojna

Gruppo Vocale Euphoné

Petek, 29. julij 2016 ob 20 uri, Pavšlarjeva hiša v Kranju

Sobota, 30. julij 2016 ob 19 uri, Župnijska cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani

Nedelja, 31. julij 2016 ob 17.30, Predjamski grad v Postojni

Vstop prost.

Nastopa: Gruppo Vocale Euphoné
Dirigent: Vincenzo Marino

Program: Ludovico Grossi da Viadana, Tomás Luis de Victoria, Cristóbal de Morales, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Josquin des Prés, John Bennet, Orazio Vecchi, Jacques Arcadelt, Thomas Tomkins, Antonio Il Verso, Severin Cornet, Orlando di Lasso, John Dowland, Pierre Passereau, Baldisarre Donato

Vokalna skupina Euphoné je bila ustanovljena leta 2009 v Palermu na Siciliji in se posveča izvedbam a cappella renesančne in baročne glasbe. Deluje v okviru zborovske organizacije Coro Polifonico Regina Pacis, ki že 10 let pripravlja slavnostne dogodke v cerkvi Madonna della Milicia v Palermu, pogosto pa z glasbenimi izvedbami gostuje v drugih cerkvah v Palermu.

Euphoné se je javnosti premierno predstavila z izvedbo maše italijanskega baročnega skladatelja Cristofora Caresana na Konservatoriju Vincenzo Bellini v Palermu, leto kasneje je izvedla koncert v sklopu simpozija Od knjige do e- knjige in sodelovala na festivalu zborovske glasbe. Strast do glasbe in petja je pevke in pevce l. 2011 in 2012 popeljala na tekmovalni oder državnega tekmovanja sakralne glasbe v Alessandrii della Rocca, kjer so obakrat osvojili nagrado za najboljšo tehnično pripravljenost zbora ter zborovodja za izvedbo celotnega sporeda. Na državnem tekmovanju Antonio Guanti v Materi so l. 2012 prejeli 3. mesto in posebno priznanje za interpretacijo renesančnega posvetnega programa. Zanimanje in preučevanje posvetne glasbe jih je poneslo v nove okvire izražanja. V Palermu so sodelovali v projektu Patos – prikaz duše in telesa, za posnetek zgoščenke so osvojili prvo mesto in prejeli umetniško priznanje na 17. državnem tekmovanju za mlade glasbenike v Caccamu. Sledili so koncerti na priznanih prizoriščih v Palatinski kapeli, katedrali Monreale, v antični palači Steri ter diplomski koncert iz zborovskega dirigiranja maestra Vincenza Marina na Konservatoriju Vincenzo Bellini v Palermu. S koncertom gregorijanskih koralov in sakralne renesančne polifonije so otvorili koncertno sezono A.Gi.Mus Sicilia ter Trabia 2012 Music v Trabiji. V letu 2013 so se predstavili v San Giovanni Gemini, v avditoriju italijanskega radia in televizije v Palermu in sodelovali na festivalu zborovske glasbe v Templju sozvočij v Agrigentu. L. 2014 so osvojili prvo mesto na državnem zborovskem tekmovanju Eliodoro Sollima v Enni, lani pa so v sodelovanju z drugimi umetniki snemali za zgoščenko La Cattedrale, ki vključuje filmsko, sakralno in božično glasbo.

Vincenzo Marino skupaj s svojimi pevci izvaja številne pevske delavnice, katerih vsebinski poudarek je na pevski tehniki, ki omogoča užitek pri petju brez napora glasu, radosti skupnega muziciranja ter izpostavlja pomen delovanja posameznika v zbora v širšem kontekstu.

Vokalna skupina Euphoné v Sloveniji gostuje na povabilo Komornega zbora De profundis Kranj.