12.06.2020

Iz moje poslušalnice: Luka Markus Štajer

Nekateri so ga po študiju v Veliki Britaniji prvič zasledili na šovu talentov, spet drugi v muzikalu Briljantina... Kmalu pride na velika platna muzikalni film Tim, mladi glasbenik pa razvija tudi solo kariero. Luka Markus Štajer vas danes razvaja s svojim izborom TOP 5.

SIGIC

Luka Markus
Foto: Sašo Radej

Luka Markus Štajer: Pogostost vprašanja ‘Kaj pa ti najraje poslušaš?’ je neizogibna, saj nas povsod prisotna glasba miri in popelje v čustvene svetove. Zato sem v odgovoru težko redkobeseden. Izbor je vedno situacijski, a skupni imenovalec je vedno dobrodošlica magični orkestraciji, fuziji žanrov in izvrstnemu besedilu. Skladba mora imeti svojo živahnost, posebnost, polet, ki te vzburi, (p)oživi in navdaja. Ali kot vse to angleži združijo v eni besedi: oopmh.

Leteči potepuhi – Bicikl (Izguba časa in denarja, 1995)

Luka Markus: Bicikl je tako prikupno poživljajoča skladba, da ugodi sleherni poslušalski generaciji. Ene animira s svojim bujnim plesnim ritmom, druge pa povzdigne zaradi svojega žgečljivega in večplastnega besedila. 

Vita Mavrič - V kavarni tam pri mostu (melodije za vselej, 1998)

Luka Markus: Šanson je čudovit in sprostitveni žanr za ob in po sončnem zahodu. Nastala je izpod peresa dveh slovenskih glasbenih gigantov, Mojmirja Sepeta in Andreja Rozmana-Roze, in pobarvana s silno ustreznim vokalom ene od prvakinj slovenskega šansona Vite Mavrič. Ta skladba se me vedno dotakne, a najbolj se me je, ko sem se sestal z njenim skladateljem. Pri gospodu Sepetu sem iskal blagoslov, da jo smem prevesti v angleščino in jo tako uvrstim v mozaik svoje diplome. Pisal sem namreč angleški muzikal zgolj in samo s slovensko glasbo zlatega časa slovenskih popevk. Mojster mi je zaupal, da je gojil posebno strast do šansona in zaupal mi je, da bi jo precej bolj krepil, če ne bi imel toliko želja in ljudskega pritiska do pisanja popevk. Menim, da mu je več kot uspevalo in da se lahko ta dotična skladba zlahka postavi ob bok vodilnim francoskim šansonom. 

Nuša Derenda – Energy (Ne, ni res – Energy, 2001)

Luka Markus: Na sprejemni avdiciji za univerzo muzikala v Londonu so me prosili, naj izpostavim eno skladbo, ki je zaznamovala mojo ljubezen do glasbe. Dela spoštovanih piscev Matjaža Vlašiča in Boštjana Grabnarja že od nekdaj obožujem in z Ne ni res sta zame zadela terno. Sploh s tujejezičnim besedilom. Simbioza house ritma, zapomljive melodije, moč Nušinih glasilk in vmestitev Tchaikovsky inspiriranega bridge-a dela to glasbeno delo vrhunsko. Nuši Derenda iz srca čestitam za dosežek na Evroviziji. 

Oto Pestner - Vrača se pomlad (Največji uspehi Vol. 1, 1977)

Luka Markus: Zanimivo je, da je že iz starta ta skladba nastala v dveh jezikih in tako posledično v dveh interpretacijah. V angleščini jo je pod naslovom Colours zapel Britanec Vince Hill, a premierno smo jo slišali in proslavljali njeno popevkarsko zmago v izvedbi Ota Pestnerja. Oto je po moji presoji moški glas, ki na naših tleh še ni doživel presežka. 

Ansambel Vita - Kokode polka (2001)

Luka Markus: Ni ga čez Avsenike, ampak prav Kokode polka je bila tista, ki je odprla mojo ljubezen do narodno zabavne glasbe. Je res, da je Na Golici nam vseh globoko v srcih, vendar sta me tu najbolj prepričali komičnost in (onomato)poetičnost. Zmaga je bila torej s tem ‘štiklcom’ Ansambla Vita na festivalu polke in valčka upravičena. 

Iz uredništva:
Luka Markus močno verjame v moč glasbe katero izvaja, piše in vključuje v svoja umetniška udejstvovanja. Leta 2013 je diplomiral iz muzikala v Londonu, kjer je po študiju tudi igral na West Endu. Zadnja leta plemeniti vso pridobljeno znanje v Sloveniji, kjer je do sedaj igral v treh muzikalih. Prvi je bil jukebox muzikal priljubljene skupine Agropop z naslovom Alpska Saga, kasneje je odigral glavno moško vlogo v muzikalu Briljantina, ki že štiri dekade navdušuje publiko po vsem svetu, vsak čas pa na velika platna pride celovečerni muzikalni film Tim, kjer je deloval kot producent, besedilopisec in igralec. Ker goji veliko strast za igro, gostuje tudi v dramskih gledališčih. Trenutno je na turneji s predstavo Dve na enega. Luka zaprisega na besedila, ki imajo, izražajo in spodbujajo pozitivna besedila oz. vibracije. V sled tega je tudi nastala njegova zadnja pesem Skrbi pozabi