08.11.2020

Iz moje poslušalnice: Tomaž Gržeta

Danes svoj izbor muzike prispeva muzikolog, umetnostni zgodovinar in novinar Tomaž Gržeta.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Tomaž Gržeta
Foto: osebni arhiv

Marija Udovič in Jožefina Lovše: So ptičice zbrane

Tomaž: Davno pred ero slovenske narodno-zabavne glasbe - take, kot jo poznamo danes; davno pred 'velikim pokom' - pred prvimi nastopi Ansambla Bratov Avsenik; davno preden so slovenski glasbeniki začeli zabavati narod z (do danes že neštetokrat prekuhano) govejo župo... Davno pred tem sta slovenski izseljenki Marija Udovič in Jožefina Lovše v daljnjih Združenih državah peli slovenske ljudske pesmi - ob ameriških glasbenikih so zaswingale v enkratnem duhu norih 1920ih let!

Bossa de novo - Ne prižigaj luči

Tomaž: Jugoslavijo je na Euroviziji leta 1962 predstavila Lola Novaković s pesmijo Ne pali svetla u sumrak ter osvojila četrto mesto! Avtor glasbe je bil Jože Privšek, izvirno besedilo pa je napisal Drago Britvić. V slovenskem prevodu izpod peresa Gregorja Strniše pa ista pesem zveni v očarljivi priredbi in nepresegljivo smooth izvedbi skupine Bossa de Novo (zasedba: Primož Vitez, vokal; Aljoša Kosar, kitara; Drago Ivanuša, harmonika; Marko Gregorič, kontrabas; Mitja Vrhovnik Smrekar, tolkala). Izvirni verziji pa lahko prisluhneš tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=7uM5bJB126A
Primož Vitez: Bossanova in Bossa de Novo (Odzven)

Jelka Cvetezar - Jutro na planini (Opatija 1960)

Tomaž: Skladatelj, aranžer, dirigent, vsestranski mojster slovenske zabavne in filmske glasbe, Bojan Adamič je leta 1945 ustanovil Plesni orkester Radia Ljubljana (danes je to Big band RTV Slovenija) ter bil njegov umetniški vodja do leta 1961, ko ga je nasledil enako velik velikan slovenskega jazza, Jože Privšek. V 1950ih in 60ih letih je ob orkestru žela uspehe Jelka Cvetežar, o kateri je Adamič nekoč dejal, da je bila med najbolj nadarjenimi slovenskimi izvajalci, poleg tega pa tudi izjemna igralaka in plesalka, ki bi lahko s svojim glasom nastopila v katerikoli operni hiši...

Smaal Tokk - Mucki, srčki, risanke an sladoled (Sindrom druge plošče, 2017)

Tomaž: En domač komad - za dobro voljo, ki jo res rabimo bolj kot kadarkoli prej. „Ma nm je prou uselih kr smo srjčni de smo tku pozitivni, de immo prjatle ku jh vidmo usake tolko cajta, in de gremo lohko na plažo če immo glih cejt in če je glih poljtje. Mi smo veseli ku radio, lepi in prisrčni ku video!
Jaša Lorenčič: Avtoimunska rešitev (Odzven)

Predmestje: Brez besed (Brez naslova, 1977)

Tomaž: Na koncu pa - naj govori samo noro kul komad. Ker jst ob njem ostanem Brez besed.

Iz uredništva:
Tomaž Gržeta je muzikolog in umetnostni zgodovinar, ki od leta 2009 deluje kot svobodni novinar. Posveča se večinoma klasični glasbi, pa tudi zgodovini jugoslovanske popularne glasbe. Raziskuje tudi povezave med likovno in glasbeno umetnostjo. Svoje prispevke objavlja v spletni reviji Odzven (SIGIC), v časniku Večer, v tiskani reviji Glasna (Glasbena mladina Slovenije), v štirinajstdnevniku Pogledi (Delo) ter na 3. programu Radia Slovenija (Program ARS).