17.05.2019

Iz temne smo in svetle polovice: zgneteni iz laži in iz resnice – 33 let kasneje

APZ Tone Tomšič bo jutri ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma znova obudil veliko vokalno-inštrumentalno scensko zgodbo Fauvel \'86 Lojzeta Lebiča.

SIGIC

Iz temne smo in svetle polovice: zgneteni iz laži in iz resnice – 33 let kasneje

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani s svojo že 93-letno zgodovino združuje študente vseh ljubljanskih fakultet. Od jeseni 2015 ga vodi Jerica Bukovec. Leta 2017 se ji je porodila ideja po ponovni izvedbi skladbe, s katero je APZ z dirigentom Jernejem Habjaničem leta 1986 slovesno proslavil 60 let obstoja. Izvedba bo originalna, originalni bodo tudi takrat nastali posnetki elektronike in pripovedovalca. Koreografijo tokrat prispevata Milan Tomášik in Nina Fajdiga, ki sta se tudi zgledovala po originalni izvedbi, scenografijo in kostumografijo Jasna Vastl, pri uprizoritvi pa bodo sodelovali še tolkalista Franci Krevh in Matevž Bajde, pianist Luca Ferrini, lutnjist Izidor Erazem Grafenauer in organist Tomaž Sevšek.

Že srednjeveški pesnik je spoznal, da konca sveta ne bodo prinesle naravne nesreče ali bolezni, ampak hibe človeške narave, ki nas ženejo v prepire, grehe in zločin. Šest slabih človeških lastnosti se združi v nepomembnem in neumnem oslu, ki ga boginja sreče zavihti na prestol. Škofje, grofje in meščani se gnetejo ob umazanem oslu ter ga v nepopisnem častihlepju in požrešnosti čistijo in gladijo, da bi jim namenil svojo pozornost. Fauvel predstavlja spoznanje, da konec sveta in zlo ne prideta na krilih vsemogočne zle sile, ampak na ramenih zavisti, škodoželjnosti, pohlepa in drugih grehov človeške narave. Pričujoča predstava glas, gib in sliko poveže v sodobno kritiko družbe ter ponuja več stoletij staro opazovanje človeka in njegovih napak, ki se tudi v zadnjih 33 letih ni prav nič spremenilo.

Pred predstavo bo v klubu Lili Novy ob 18.30 pogovor s skladateljem Lojzetom Lebičem, ki ga bo vodil muzikolog Gregor Pompe.