15.10.2018

Izšel je Jazzopis 2018

V času 14. Festivala slovenskega jazza je izšla nova številka občasnika Jazzopis, sedaj že vsakoletne publikacije, ki si prizadeva za predstavitev domače jazzovske scene.

SIGIC

Jazzopis 2018

64-stranski Jazzopis je že lani, ko so ga po triletnem premoru z novo ekipo in v novi podobi začeli izdajati na novo, požel kar nekaj odmeva v slovenskih medijih, saj gre za edino tovrstno publikacijo v Sloveniji. Urednica Nina Novak je ob tem povedala: "Moj cilj je, da jazz pride do ljudi ter da ne bi več prevladovalo mišljenje, da je to težka in nerazumljiva glasba. Zato sem se tudi odločila, da vključim poslušalce, ki nimajo nikjer možnosti povedati, zakaj jim je jazz všeč."

Tudi letos je aktualna številka razdeljena na tematske sklope:
- jazz med ljudmi (besede ljubiteljev jazza),
- jazzoglasniki (naši glasbeniki v tujini),
- jazz v medijih,
- pogled iz sredice (dva člana BB RTV Slovenija se razgovorita o domači jazzovski sceni).

Osrednja tema "jazzoglasniki" je namenjena slovenskim jazzovskim ustvarjalcem, uspešnim tudi v tujini, ki za svoje delo prejemajo nagrade širom sveta (Žan Tetičkovič, Marko Črnčec, Timotej Kotnik, Gašper Bertoncelj, Jan Kus in Mira Bogdanović). Preverili so tudi pozicijo jazzovske glasbe v slovenskih medijih in sicer v daljšem intervjuju z Iljem Pušnikom, glasbenikom in študentom medijev in novinarstva, ki je na to temo pred kratkim tudi diplomiral (naslov njegove diplomske naloge je Prisotnost jazza v medijih med leti 1991 in 1995 ter 2013 in 2014).

PS: neposvečenega bralca vsekakor lahko zbega oštevilčenje Jazzopisa. Letošnja izdaja je četrta po vrsti oziroma druga odkar so revijo po nekajletnem premoru ponovno zagnali. Pa vendarle sta tako lanska kot letošnja odicija označeni kot "številka 1" ...