29.03.2021

Jazz Club Ljubljanski grad na spletu (april)

Nastope glasbenikov in skupin na odru Skalne dvorane boste vsak petek v aprili od 21. ure dalje lahko spremljali kar doma v neposrednem spletnem prenosu.

Press info

Jazz Club Ljubljanski grad

Prisluhnite priznanim slovenskim glasbenikom na koncertnih večerih jazza, soula, funka, rocka, bluesa ter latina v sproščenem klubskem vzdušju grajskega okolja. Zaradi razmer, povezanih z epidemijo virusa covid-19, bodo večeri sicer malo drugačni, glasbenikov in ljubiteljev glasbe pa to ne bo motilo! Spremljanje spletnih prenosov bo na voljo brezplačno na povezavah, ki so objavljene pri posamičnih dogodkih.

Program:


Petek, 2. april 2021 ob 21. uri - Moonlight Sky, fusion

Slovenska fusion skupina Moonlight Sky nas že 20 let navdušuje z glasbo raznolikih žanrov. Leta 2016 je izdala četrti album. Aranžmaji so sad skupinskega dela. Na albumu The Four je osem instrumentalnih avtorskih skladb, v katerih se jazzovska svoboda prepleta z živahno energičnostjo, povezuje pa ju ljubezen skupine do kompleksnejših ritmičnih in melodičnih elementov. Album je požel izvrstne kritike slovenske in tudi tuje kritiške javnosti.

Decembra 2018 so člani zasedbe nastopili v Klubu Cankarjevega doma, med večje uspehe pa  štejejo tudi promocijski koncert ob izidu četrtega albuma The Four v SiTi teatru novembra 2016, koncert v SNG Drami v Ljubljani leta 2015, serijo nastopov v Avstriji leta 2018. Leta 2015 so kot edini slovenski fusion bend nastopili tudi v ljubljanski Operi.

Zdenko Matoz, Delo: Nobenega dvoma ni, da so kitarist Miha Petric, baskitarist Janez Moder, bobnar Žiga Kožar in klaviaturist Jan Sever izvrstni inštrumentalisti in hkrati tudi močni avtorji in izjemni izvajalci v živo. To so sinoči spet pokazali v ljubljanskem SiTi Teatru, ko so predstavili svoj četrti album The Four.

Zasedba: Miha Petric, kitara; Jan Sever, klaviature; Janez Moder, bas; Žiga Kožar, bobniPetek, 9. april 2021 ob 21. uri - Balkan Boys, balkan pop fusion

Vse se je začelo leta 2007, ko je pevec in trobentač Rok Nemanič Nemo prvič obiskal srce trubaške glasbe in energije – festival Gučo, kjer je začutil povezovalno moč balkanske glasbe. Ko je leta 2009 obiskal še koncert zasedbe Fanfare Ciocarlia, je bil odločen, da zbere skupino mladih akademskih glasbenikov, ki bi z njim začela zgodbo, kot je v Sloveniji še ni bilo, zgodbo, v kateri bi prek balkanskih ritmov in melosa prikazali tisto pravo balkansko dušo, energijo, ki združuje ljudi vseh generacij. Tako je istega leta nastala skupina Balkan Boys. Sprva so se posvečali predvsem razvijanju lastnega glasbenega sloga in ustvarjanju avtorskih pesmi, ki so jih leta 2012 predstavili na albumu From Zabledam, združuje pa elemente balkanske etno/folk glasbe in rocka. Sodelovali so s prepoznavnimi imeni slovenskega in tujega glasbenega prostora. Ustvarili so unikaten glasbeni slog, ki ga sami poimenujejo balkan pop fusion. Mešanico raznovrstnih ritmov, ki jim je skupna balkanska nota, so predstavili na albumu Radio Me Gusta (2015). Leta 2019 so v ljubljanski Cvetličarni praznovali prvih deset let. Na odru so se jim pridružili številni glasbeni prijatelji, dogodek pa je pospremil tudi izid tretjega albuma Welcome to the Gipsyland. Zasedba Balkan Boys v svojih pesmih na svež, inovativen in sebi lasten način ohranja idejo balkanske glasbe, prepleteno z ritmi skaja in rumbe.

Zasedba: Rok Nemanič Nemo, vokal, trobenta; Matija Marion, saksofon; Andrej Štrekelj, trobenta; Emir Ibrakić, kitara; Žiga Vehovec, harmonika; Ilj Pušnik, kontrabas, bas kitara; Uroš Nemanič, bobniPetek, 16. april 2021 ob 21. uri. - Bad Notion feat. Maja Predatoria, blues/rock/funk

Bad Notion je energični glasbeni trio, ki se nezadržno uveljavlja kot ena najbolj privlačnih blues-rock zasedb v Sloveniji. Navdušujoča posebnost njenih nastopov so globoko vživeti toni bluesa, ki jih okusno kombinira z lahkotnostjo funka po eni in težo trdega rocka po drugi strani. Nastajajoča zmes redno navdušuje široko občinstvo, ravnodušni pa niso do nje niti najzahtevnejši glasbeni sladokusci. Naj gre za intimo majhnega odra, spektakel velikega koncerta ali kaj vmes, z energičnim in neutrudnim nastopom pusti zasedba Bad Notion edinstven pečat, kjerkoli že se pojavi.

Bad Notion sestavljajo Grega Smola Crnkovič (kitara in vokal), Jure Maček (bobni) in Žiga Korenčič (bas kitara), tokrat pa se jim bodo pridružili še Maja Predatoria (vokal), Andrej Tomazin (percussion) in Aleš Uhan (klaviature). Med glasbene vplive prištevajo velikane, kot so Jimi Hendrix, Gov't Mule, Jeff Beck, Michael Landau, Led Zeppelin, Robben Ford, Santana in številni drugi.

Zasedba: Grega Smola Crnkovič, kitara in vokal; Jure Maček, bobni; Žiga Korenčič, bas; Maja Predatoria, vokal; Aleš Uhan, klaviaturePetek, 23. april 2021 ob 21. uri - Katja Koren (Katarina): "Love Stream", soul/r'n'b

Katja Koren je skriti adut slovenke pevske scene. Že v zgodnjem obdobju svoje kariere je kot spremljevalna vokalistka sodelovala z našimi pop zvezdami in v tej vlogi zmagala na Slovenski popevki ter trikrat nastopila na slovitem Evrosongu. Trenutno živi in deluje v Los Angelesu, kjer ustvarja in sodeluje z različnimi glasbeniki iz skupin, kot so: Kool and The Gang, Stevie Wonder, Prince, Ledisi, Thundercat in Toto. Nastopa tudi s svojim bandom in je vokalistka v zasedbi Strange Jazz Universe.

Katjo, ki se po petih letih vrača na slovenske odre z novo avtorsko glasbo in ob spremljavi vrhunskih glasbenikov, težko pričakujemo. »Love stream« iz Jazz Cluba na Ljubljanskem gradu bo posvečen skladbam in napevom o ljubezni na frekvencah soula, r'n'b-ja in jazza.

Zasedba: Katja Koren – vokal; Lenart Krečič – saksofon; Dejan Berden – klaviature; Tadej Kampl – bas; Janez Gabrič – bobniPetek, 30. april 2021 ob 21. uri. - Denis Beganovič trio feat. Zala Smolnikar, ambiental/jazz

Avtor opisuje album Senses kot osebno intimen, ambientalen, skladbe zanj so nastajale v sanjah med jesenjo in zimo. Sanje in letni čas sta vsebinska okvira albuma, zato na trenutke nastajajo zvočne pokrajine s filmsko atmosfero, ki vzbujajo sproščujoča in pozitivna občutja. Denis že nekaj časa deluje z manjšo zasedbo, v triu. Izjemni Peter Smrdel igra kontrabas, Mario Bobojelič igranje akustične klasične kitare dopolnjuje z ambientalnimi efekti. Priredbe skladb, ki na albumu zvenijo v polni ritmični zasedbi, so skupno delo tria. Njihov zvok je unikaten in danes že zelo prepoznaven. Kot posebna gostja se triu v zadnjem obdobju večkrat pridruži mlada nadarjena pevka Zala Smolnikar.

Zasedba: Denis Beganovič – pozavna; Zala Smolnikar – vokal; Mario Bobojelič – akustična kitara; Peter Smrdel – kontrabas

 

Moonlight Sky
Balkan Boys
Bad Notion
Katja Koren
Denis Beganovič trio feat. Zala Smolnikar