06.08.2019

Jazz Kamp Kranj 2019

Letošnji Jazz Kamp praznuje svojo 15. obletnico in bo potekal med 16. in 25. avgustom.

Press info

Jazz kamp Kranj

Jazz Kamp Kranj je glasbeni dogodek, ki mesto Kranj spremeni v pravo žarišče kulture, kakovostne glasbe in umetniškega udejstvovanja. Glavna organizatorja festivala, idejna vodja zdaj že tradicionalnega glasbenega dogodka sta svetovno priznani jazzovski kitarist Primož Grašič in trobentač Gregor Grašič, zagotavljata raznolik program, ki zajema skorajda vse stile jazza od klasičnega swinga, bluesa pa do pravega mainstream jazza.

V okviru glasbenih delavnic se bosta kot nova mentorja predstavila slovenski trobentač Tomaž Gajšt in pa hrvaški basist Mario Mavrin, ki je bil mentor že pred leti in se je v letošnjem letu ponovno pridružil predavateljskemu zboru. K sodelovanju so letos kot predavatelja na mojstrski delavnici za bobne povabili tudi svetovno priznanega ameriškega bobnarja Alvina Queena, ki že vrsto let živi v Švici in igra s številnimi znanimi glasbeniki, med drugimi je bil član znamenitega tria kanadskega pianista Oscarja Petersona. Že drugo leto uvajamo novost in sicer gre za celostni pristop pri izobraževanju, kjer ne poteka samo glasbeni pouk, temveč program zajema tudi delavnico odrskega nastopanja in priprave na nastop, ki jo vodi priznani švedski pianist, psihoterapevt in strokovnjak za zdravljenje travmatskih sindromov Ulf Sandström, ki je med drugim dobitnik mednardone nagrade ASEF za humanitarno delo.

V raznolikem festivalskem programu se bodo poleg tradicionalnega večera mentorjev glasbenih delavnic, predstavili tudi drugi domači in tuji glasbeni izvajalci.

Prvi večer bo nastopil vsestranski avstrijski umetnik in glasbenik Eddie Luis s svojimi Jazz Passengerji z ženskim pevskim triom » The Supreme Sisters«. Zasedba bo obujala spomine na zlata leta swinga, boogie-wogiea in jazza iz prve polovice 20. stoletja. V drugem večeru bo sledil koncert mentorjev glasbenih delavnic, ki spada v tradicionalno ponudbo koncertov. V nedeljo 18. avgusta se bo predstavil odličen slovenski pianist Gregor Ftičar s svojim triom in gostoma Jakom Kopačem na saksofonu in angleškim pevcem Petrom Savizonom. Gregor je bil pred leti eden prvih udeležencev glasbenih delavnic. V večernem programu se bodo predstavili tudi glasbeniki oz. udeleženci poletne šole jazza oz. glasbenih delavnic HGM (Hrvatska glasbena mladež) iz hrvaškega Grožnjana. V torek se bo predstavila hrvaško slovenska latino oziroma salsa zasedba Filosofía, ki je ena redkih skupin v našem prostoru, ki izvaja svoj lasten avtorski repertoar. Tradicionalna sreda v amfiteatru Letnega gledališča Khislstein, ki se bo odvila 21. avgusta, bo tokrat malo drugačna, saj se bo pianistoma, nemškemu Davidu Gazarovu in madžarskemu Emilu Spayiju, pridružil že omenjeni bobnar Alvin Queen in ob spremljavi hrvaškega e-basista Maria Mavrina se obeta odličen jazzovski večer. Nina Strnad in trenutki ob glasbi Jožeta Privška bodo odzvanjali v četrtkov poletni večer. Ob praznovanju jubilejne obletnice se bo v petek, 23. avgusta skupaj z eminentnimi slovenskimi glasbeniki predstavil tudi Janez Bočina – Benč.

V soboto, 24. avgusta pa se bodo predstavili udeleženci glasbenih delavnic Jazz Kampa Kranj 2019 in sicer dopoldan v okviru »Jazz Kamp Kranj Festa« in zvečer na zaključnem koncertu.

Kot že v preteklosti se Jazz Kamp Kranj začenja s fotografsko razstavo fotografov Gorazda Uršiča in Zorana Kozine, ki bo svoja vrata odprla 14. avgusta v Galeriji Pungert.

Jazz kamp Kranj 2019