09.08.2018

Jazzinty (13. - 18. avgust 2018)

Jazzinty je butični poletni mednarodni jazz festival in glasbena delavnica, ki že devetnajst let, tretji teden v avgustu, poteka v historičnem mestnem jedru Novega mesta.

Press info

Jazzinty (13. do 18. avgust 2018)

Že 19. izvedba mednarodne delavnice in festivala Jazzinty prinaša več novosti, posledično pa tudi rekordno število udeležencev. Kar 100 mladih glasbenikov iz Avstrije, Belgije, Hrvaške, Estonije, Latvije, Nemčije, Madžarske, Italije, Romunije, Rusije, Španije, Nizozemske, Velike Britanije, J. Koreje in seveda Slovenije, se bo teden dni izobraževalo in ustvarjalo v Novem mestu. Skupaj z desetimi mednarodnimi mentorji in drugimi sodelujočimi so zapolnili skoraj vse prenočitvene kapacitete v Novem mestu in prinašajo svežo energijo, ustvarjalno vzdušje, oživljajo mestni utrip in predstavljajo pravi kulturni turizem v dolenjski prestolnici.

Delavnica poteka skozi ves dan na Glasbeni šoli Marjana Kozine, kjer se jazzovski navdušenci seznanjajo tako z osnovami, kot tudi z naprednejšimi praksami improvizacije, skupinske igre, kompozicije in jazz teorije, katere podajajo mednarodni mentorji, priznani glasbeniki in pedagogi skozi praktične vaje, predavanja in individualne ure. Ob delavnici bo potekal tudi jazz festival, ki bo na več lokacijah po mestnem jedru ponudil sveže koncerte izbranih slovenskih in mednarodnih izvajalcev. Spremljevalni program festivala vključuje novo kategorijo Open Space, ki bo Galerijo Simulaker spremenila v interaktivni prostor za kreativne solo performanse, kateri bodo preko live streama dosegljivi na socialnih omrežjih. Tradicionalni jam sessioni so spremenjeni v kategorijo Igrišča (Playground) in ponujajo drugačen, kreativnejši pristop do nastopanja v živo. V letošnjem letu je Jazzinty doživel preporod in osvežitev. Z novimi mentorji, rekordnim številom udeležencev in izvirnimi koncerti postaja osrednji poletni inkubator jazzovske ustvarjalnosti, kompetentno sledi svetovnim trendom v svetu improvizirane glasbe in se postavlja ob bok vrhunskim glasbenim prireditvam.

Program koncertov

Ponedeljek, 13. 8. 2018 @ atrij LokalPatriot


Otvoritev festivala

ob 20. uri

Mladi raziskovalci: Miha Gantar Trio


Nova kategorija festivala Jazzinty je predstavitev treh različnih projektov istega avtorja do 25 let. Letos se nam bo predstavil ljubljanski pianist Miha Gantar, ki bo od ponedeljka do srede igral avtorsko glasbo v treh različnih zasedbah.

Gašper Livk, kontrabas
Luka Matić, bobni
Miha Gantar, klavir

ob 21. uri

Žan Tetičkovič & The New Standards Trio


A Love Lane Nocturne, najnovejši projekt dobitnika prestižne skladateljske nagrade (2017 ASCAP Johnny Mandel Prize) ter v New Yorku živečega bobnarja in skladatelja Žana Tetičkoviča / Jean John-a, predstavlja sodobno izvajalsko vrnitev h koreninam in prvinam jazzovskega izražanja. Konceptualno izvirno zastavljen projekt, ki kompozicijsko združuje načela bebop improvizacije in swing-a z zelo dodelanim in natančnim aranžerskim pristopom, bolj značilnim za klasično zahodno glasbo.

Žan Tetičkovič, bobni in kompozicija
Marko Črnčec, klavir
Myles Sloniker, kontrabas
Vstop: 2 EUR

Torek, 14. 8. 2018 @ atrij LokalPatriot

ob 20. uri


Mladi raziskovalci: Subconscious.Rituals

Luka Zabric, alt saksofon
Jasna Kolar, bari saksofon
Jan Lovšin, trobenta
Urban Megušar, violončelo
Miha Gantar, klavir, vodja

ob 21. uri

JD Walter Group


JD Walter Group je mednarodna zasedba, sestavljena iz študentov Prins Claus konservatorija v Groningenu na Nizozemskem in JD Walterja. JD je znan kot pionir uporabe efektov na vokalu in svetovno znan pedagog in vokalist, z izkušnjami po ZDA, Evropi in Aziji. V projektu s študenti Prins Claus konservatorija predstavlja svoje skladbe na moderen in svež način, ki poslušalca zanesejo v svet improvizacije in igre med člani zasedbe.

JD Walter, glas, efekti
Austeja Žvirblyte, glas
Diego Hervalejo Sanchez, klaviature
Quique Ramirez, bobni
Domen Bohte, bas
Vstop: 2 EUR

Sreda, 15. 8. 2018 @ atrij LokalPatriot

ob 20. uri

Mladi raziskovalci: Miha Gantar Solo Piano

ob 21. uri

Becca Stevens Solo


Solo koncert mentorice petja na delavnici Jazzinty Becce Stevens, predstavlja most med jazzom in jazzu podobnimi žanri. Tako bomo lahko slišali mešanico folka, jazza in etno melodij v skladbah z nove plošče Regina, na kateri gostujejo tudi legendarni David Crosby, Jacob Collier in Laura Mvula.

Becca Stevens, ukulele, kitara, vokal
Vstop: 2 EUR

Četrtek, 16. 8. 2018 @ Muzejski vrtovi

The Dutch Evening

Shapes of time / Tin Man & the Telephone

Zaradi dolgoletne povezanosti Jazzintyja in Nizozemske, se nam letos obeta “creme de la creme“ jazzovske ustvarjalnosti iz severnih pokrajin. Premierno se nam bosta dve zasedbi:

Shapes of Time je duo projekt basista Marka Haanstre in violista Oene Van Geela, priznanih glasbenikov evropskih odrov, ki sta po 20-letni skupni karieri izdala ploščo, ki simbolizira vse vplive in izkušnje in bogate glasbene kariere. Njuna glasba diha in je pomirjujoča – kot odgovor na svet, ki mu vlada fragmentacija.

Oene Van Geel, viola, vokal
Mark Haanstra, bas kitara in kontrabas
Raphael Vanoli, kitara, efekti

Tin Men & the Telephone so interaktivna, intermedijska in sveža zasedba treh mednarodno priznanih glasbenikov. Njihovi nastopi vključujejo unikatno telefonsko aplikacijo, preko katere občinstvo uravnava tempo, dinamiko, žanr in intenziteto glasbe, njihov vizualni performans pa pričara pašo za oči. Na festivalu Jazzinty bodo premierno predstavili svoj novi album World Domination volume 1: Furie.

Tony Roe, klavir, klaviature, elektronika
Pat Cleaver, kontrabas in električni bas
Bobby Petrov, bobni, elektronika
Vstop: 10 EUR

Petek, 17. 8. 2018 @ Muzejski vrtovi

Jazzinty presents Jazzinty


Pod vodstvom priznanega slovenskega skladatelja in komponista Igorja Lumperta, ki je prevzel skladateljsko pero in vodstvo zasedbe, bo letošnji petkov večer obarvan spominsko, zgodovinsko in nostalgično. Gre za “hommage” delavnici in festivalu Jazzinty, s člani zasedbe, ki so bili bivši udeleženci, mentorji ali nastopajoči na delavnici in festivalu. Čaka nas večer superlativov, glasbe, napisane posebno za to priložnost in poklon Jazzintyju.
Vstop: 10 EUR

Sobota, 18. 8. 2018 @ Muzejski vrtovi

Zaključni koncert


Letošnji zaključni koncert udeležencev se nam predstavlja v novi preobleki. Predstavilo se nam bo 9 zasedb, ki bodo igrale glasbo vsakega mentorja. V zasedbah se bodo predstavili vsi udeleženci delavnice, prvič pa bodo z njimi igrali tudi mentorji. Tematske zasedbe bodo: Composition, Vocal, Los Angeles, New York, ECM, Film, Guitar, Groove in Free Ensemble.

Vsak dan med 14. in 16. uro @ Galerija Simulaker

Odprti prostor


Live stream inovacijska platforma, namenjena udeležencem delavnice in zainteresirani javnosti, je namenjena solo performansu in interaktivnemu prenosu na socialnih omrežjih. V galeriji bo glasbo spremljala razstava festivala Fotopub, z naslovom Fotopub Collection.

Vsak večer med 22. in 02. uro @ atrij LokalPatriot

Igrišče


Predstavlja novo zasnovo tradicionalnih jam sessionov. Načrtovanih je 6 večernih sessionov od ponedeljka do sobote, ki so primarno del pedagoškega procesa, namenjeni udeležencem in mentorjem delavnice in ostalim gostom.
Prost vstop.