13.05.2016

Kantavtorske kvante: Jani Kovačič s programom o ženskah

V nedeljo 15. maja bo v ljubljanski Drami v sklopu cikla Akustika s programom “Življenjepisi: O ženskah” nastopil znameniti kantavtor Jani Kovačič z gosti.

Viktor Škedelj Renčelj

Jani Kovačič

Šlo bo za poseben konceptualni nastop, za katerega je Kovačič izbral svoje pesmi o ženskah. Poleg njegovega spremljevalnega tria, ki ga sestavljajo pianistka Rebeka Zajc, vibrafonist in tolkalec Aleksander Sever ter kontrabasist Luka Dobnikar, se bosta glavnemu protagonistu na odru pridružila še gostujoča instrumentalista Jaka Pucihar in Klemen Leben ter programu primerne gostujoče umetnice: Vita Mavrič, Medea Novak ter ženska vokalna skupina Katice.

Pred nastopom, ki bo odvil v nedeljo, 15. maja, ob 20. uri smo Janiju zastavili nekaj vprašanj.


Pripravljaš poseben konceptualni nastop o ženskah. Si pesmi izbral iz svojega že obstoječega repertoarja, ali gre za koncert novitet?

Nekaj podobnega smo zadnja desetletja okrog 8. marca počeli v KUD-u Franceta Prešerna, tokrat pa v Drami. Nekaj zagat je povzročil zamik na 15. maj. Ženske so itak večna inspiracija in zbral sem nekaj pesmi od prej, recimo Balade s ceste, Trnuljčica, Kontra Alba in nekaj novih Ujeta, Tisti zadnji bedni dan, Miriella...

Temi primerno si na oder povabil tudi nekaj umetnic. Kako je prišlo do teh sodelovanj – si jih izbral namerno glede na potrebe programa, ali gre za umetnice s katerimi tudi sicer pogosto sodeluješ (kot je primer Vite Mavrič) in so bile pač »logična izbira«? Morda lahko poveš še, s čem so te tako prevzele, da si si jim želel prepustiti oder?

Celo ves program bi želel, da bi izvajala dekleta, a smo zaenkrat možakarji še zraven. Katice bodo prepevale v ljudskem duhu in so si melodije prikrojile svojemu stilu, čeprav besedila niso starinska. Vita bo odpela v svoji maniri nekaj spevnejših skoraj-standardov, medtem ko bo Medea Novak interpretirala v dramatskem slogu nekaj songov. Sam jih bom tudi zapel nekaj. Program sestavljajo emocije in sociala in ni nikakršne politike.

Koncert bo potekal pod sloganom »Pesmi Janija Kovačiča o ženskah za ženske, moške in najstnike«. Kakšna (spolna?) kategorija so v tem kontekstu torej najstniki? Kot gimnazijski učitelj ter deklarirani raziskovalec človeških duš, ki silno občuduje človeško neumnost, nam gotovo lahko nekoliko razširiš obzorja tudi na tem področju?

Kot najstnik se začneš zanimati za to dvopolno razliko znotraj človeštva, potem pa kot možakarji od veselja do razočaranja, od prepira do intime ... To je področje, ki ga mora vsak raziskati sam, tu ne pomagajo nasveti, lahko pa kakšna usoda potolaži, kakšen razgovor umiri. Načeloma se svet vrti, ker se moški in ženske privlačijo in možakarji si vedno želijo spoznato svoje bitje poželenja. Kot pravi staro reklo: moški delajo zakone, ženske pa običaje.


Še nekaj dejstev o protagonistih:

Jani Kovačič se je nepreklicno afirmiral že z nastopnim albumom t.i. Ulica talcev (le kdo ne pozna hitov kot Žare Lepotec in Škofljica) in svojo pozicijo urbanega barda dokončno utrdil z nepreseženo mojstrovino prešvicanih viž iz mestnega podzelja zbranih na kultnem dvojnem albumu Ljudje (še bolj razvpiti Revolucija in Delam). Prav nič niso zaostajali še albumi Jeben't ter Asfaltni otroci. Zadnje čase pa se poleg raznih drugih in to mnogih projektov veliko posveča svojemu nadvse intrigantnemu ciklu jazzitett, ki jih ustvarja skupaj z Big Bandom RTV SLO in pod vodstvom dirigenta Igorja Lundra. V pripravi je že drugi del.

Ikona slovenskega šansona Vita Mavrič je vodila glasbeno gledališče Café teater in ta žanr razkrivala Slovencem. Predvsem Festival šansona La Vie en Rose je skrbel za živost tega žanra. A tudi njene avtorske predstavitve Ježka, Bertolta Brechta, Vitomila Zupana, klezmerja, ženske poezije itd. so odmevno zaznamovale žanr.

Igralka Medea Novak dela v SNG Nova Gorica. V življenjepisih bo predstavila nekaj žalostnih in nekaj vsakdanjih ženskih usod.

Začetki zasedbe Katice segajo v devetdeseta leta, ko so pričele nastopati s svojimi priredbami ljudske glasbe. Sodelovale so z zvenečimi imeni slovenske glasbene scene, kot so Magnifico, Vlado Kreslin, Zoran Predin, TerraFolk, Aldo Kumar, Marlena, Dario Marušić itd. Vsi ti nastopi so prestavljali meje ljudske glasbe tako pri Katicah kot pri publiki. Katice enako goreče širijo slovenske ljudske pesmi in posegajo po izročilu vseh slovenskih pokrajin kot tudi Rezije, Koroške, Istre, Porabja, uskoško izročilo ... Na ŽIVLJENJEPISIH bodo v ljudskem duhu zapele par sodobnih.

Več o koncertu ter nakupu vstopnic