22.10.2019

Kantavtorske kvante: Marko Brecelj je letošni dobitnik Ježkove nagrade

Ježkovo nagrado, poimenovano po Franetu Milčinskem - Ježku, podeljuje zavod RTV Slovenija v želji, da bi vzpodbudila izvirne dosežke na področju humorja in satire ter opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo t. i. "žlahtni tradiciji Ježkovega duha".

Press info

Marko Brecelj
Foto: Foto: arhiv Cankarjevega doma

Žirije v sestavi Slavko hren (predsednik), Gabrijela Gruden, Goran Dekleva, Aleša Valič, Mitja Rotovnik, Branka Bezeljak in Gašper Salobir ni prepričal zgolj kot avtor in izvajalec zimzelenih skladb domačega kantavtorstva (npr. album Cocktail) rockovske satire (bend Buldožer) po čemer je gotovo najbolj znan, temveč kot performer v širšem smislu. V obrazložitvi je komisija zapisala še, da tako kot pri Ježku tudi pri njem izstopa "za aktualni družbenopolitični prostor drzen slog, izrazna moč, ki jo uprizarja v glasbeno-performativnem slogu, skrajna neupogljivost in odločna drža ter unikatna, zimzelena ustvarjalna linija, ki postaja brezčasna in nagovarja vedno nove generacije".

Marko Brecelj se je tako prikljujčil vrsti priznanih kantavtorjev, ki so Ježkovo nagrado že dobili: Iztok Mlakar (1993), Jani Kovačič (1996), Tomaž Pengov (1997), Adi Smolar (2008) in Drago Mislej - "Mef". To je pomenljivo in razveseljivo, saj tudi Ježek sam velja za nekakšnega pionorja tovrstne ustvarjalnosti.

Brecljev večplastni opus bo podrobno osvetljen v oddaji Vikend paket, ki bo na sporedu v nedeljo, 31. oktobra, ob 17.20 na prvem programu TV Slovenija, ko bo tudi uradno prejel nagrado. Podelitvi bo sledil prenos dokumentarnega portreta nagrajenca z naslovom Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj avtorja Janeza Burgerja.