03.03.2017

Kantavtorske kvante: Nika Perunovič je tudi kantavtorka

Nika Perunovič, obče znana kot prvi glas znamenitih Patetico, je tudi aktualna prejemnica nagrade Vox Populi, ki jo za nastop na festivalu Kantfest podeljuje prisotno občinstvo.

Viktor Škedelj Renčelj

Nika Perunovič
Foto: Ksenija Mikor

Od festivala je minilo nekaj mesecev, nas pa je zanimalo, kako je omenjena nagrada vplivala na nadaljnje ustvarjanje in načrte naše sogovornice.

Na zadnjem, tj. 14. Kantfestu v vaših rodnih Rušah ste za svoj nastop prejeli nagrado občinstva Vox Populi, kar je gotovo velika čast in spodbuda. Kaj vam ta nagrada pomeni in kakšni so njeni realni učinki?
Nagrada me je ganila. Dolgo časa sem že želela ustvariti avtorsko glasbo, ampak mi zmeraj zmanjka časa zase v tej maniri in lani sem dobila to čudovito priliko, da sem lahko bila dva meseca sama s seboj in ustvarjala. Moja samozavest glede avtorskega ustvarjanja je minimalna in je zato adrenalin toliko večji, ga pa potrebujem in vesela sem, ker sem verjetno prvič v življenju storila nekaj zase. Učinki so pozitivni, dobila sem kar nekaj ponudb za koncertiranje, ki sem jih sedaj odpovedala, ker se bom konkretno posvetila drugemu projektu, v katerega bom vključevala avtorsko glasbo, ker mi zmankuje časa za postavitev željenega kvalitetnega programa, kaj šele psihičnih priprav.

Glede na uspešen debut, me zanima, če lahko v prihodnosti pričakujemo več pojavljanja Nike Perunović kot kantavtorice? Načrtujte celo kak svoj album ipd.?
Zase vem, da vse funkcionira bolje, ko delam nekaj konkretno, kot pa več stvari "po malem", zato bom zaenkrat svojo prioritetno ustvarjanje usmerila v ustvarjanje z zasedbo. Avtorski album pa je čudovita ideja in ta pravi/ kvaliteten izziv za naprej; torej zaenkrat manj kantavtorskega javjnega udejstvovanja, kar pa definitivno ne pomeni, da si ne bom kradla časa za dobro vajo in pisanje, ker so to najtežje stvari, ki sem jih počela v življenju in zato tudi vem, da tudi prinašajo "toliko večje zadovoljstvo".

Publika vas vendarle pozna predvsem kot pevko znamenitih Patetico, ki se je nedolgo tega ponovno reaktiviral, začel zopet nastopati in se tudi oglasil z novim, celo avtorskim albumom, ki je bil toplo sprejet. Kako torej, da se je po dolgih letih nekakšnega odrskega zatišja ravno sedaj pri vas pojavila še dodatna potreba ali želja po kantavtorskem izražanju?   
Najprej Patetico, potem pa še kantavtorstvo. Verjetno pride obdobje v življenju, ki ti pravi, da moraš nekaj storit samo zase, ponoči ne spiš, da/ker slišiš melodije in fraze, ki si jih skrbno beležiš in si upaš verjeti vanje toliko, da si postaviš nov izziv v življenju in se prepustiš adrenalinu. Definitivno se čuti vpliv osebnega življenja, ki je tisto leto razpadlo na čudne koščke in je bil to tudi eden od filtrov, ki so mi pomagali kakovostno preživeti tisti čas.

Verjetno precej nehvaležno in stereotipno vprašanje, a vendarle vedno znova zanimivo za naše bralce in za dojemanje scene – kateri ustvarjalci so v vašem glasbenem zorenju na vas pustili najmočnejši vtis?
Janis Joplin lahko zares izpostavim, s katero sem preživela gimnazijo, sicer pa vse vpliva name, moj glasbeni okus je zelo odprt in bogat hkrati. Vse kar pozitivno vpliva name ob določeni priložnosti, cenim izredno. 

In za konec še – kakšni so aktualni načrti Nike Perunović kot pevke in glasbenice na splošno? Kje vas lahko vidimo na nastopih v bližnji prihodnosti (s skupino, v duu s kitaristom Markom Zaleteljem, kot kantavtorico itd.)?
Največje plane imam z zasedbo Patetico, ker je čudovita zasedba, ki funkcionira in skupaj z njimi sem "močnejša", kot individualno in osebno verjamem v timsko delo, kar se tiče glasbenega ustvarjanja, zato bom še naprej vztrajala v skupnem ustvarjanju. Postavlja pa se tudi nov kitara-vokal duet v določene namene, v planu je nov video spot, spomladi pa novi koncerti, o katerih bomo sproti obveščali na družabnih omrežjih.