10.04.2018

Klavirske novitete in opera na Slovenskih glasbenih dnevih

Med 12. in 19. aprilom bo med Ljubljano in Mariborom potekala 33. edicija festivala Slovenski glasbeni dnevi.

Maia Juvanc

Slovenski glasbeni dnevi
Foto: www.ljubljanafestival.si

Koncertni program 33. Slovenskih glasbenih dnevov bo letos sledil tematiki mednarodnega muzikološkega simpozija z naslovom Vloga nacionalnih opernih gledališč v 20. in 21. Stoletju: ob 100. obletnici od ustanovitve Opere in baleta slovenskega Narodnega gledališča v Ljubljani. Doslej najobsežnejši program bo vseboval osem celovečernih koncertov, simpozij in tri spremljevalne prireditve. Dogodki se bodo odvijali na različnih lokacijah med Mariborom in Ljubljano. 

Odprtje dnevov slovenske glasbe bo zaznamovala premiera baletnega triptiha Balet 100, ki je posvečena 100-letnici baletnega ansambla v Ljubljani. Predstava bo v ospredje postavila zgodovinsko pomembne koreografije, ki so zaznamovale slovensko baletno preteklost. Dogodek bo vključeval izvirno koreografijo, plesno suito Lok, plesnega in življenjskega para Pie in Pina Mlakarja, prvenec Žica iz leta 1976 Vlasta Dedovića in balet Pastoralna simfonija Milka Šparembeka na glasbo Beethovnove Šeste simfonije.

Veselo glasbeno slavje v Ljubljani delujočega zgodnjebaročnega skladatelja Isaacha Poscha bosta 13. aprila v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu izvajala ansambel musica cubicularis in Ansambel za renesančno glasbo in ples Cortesía. Priobedno glasbo z začetka 17. stoletja bodo izvedli v njeni avtentični preobleki.

Noč slovenskih skladateljev se bo 14. aprila osredotočala na klavirsko glasbo. Slovenski skladatelji, pripadniki različnih generacij, se podpisujejo pod trinajst novitet. Večer bo v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev ponudil nove stvaritve Uroša Rojka, Igorja Štuhca, Pavla Mihelčiča, Petra Kopača, Igorja Dekleve, Žige Staniča idr.

Festival se bo s svojim četrtim koncertom posvetil Milanu Stibilju, osrednjemu pobudniku za ustanovitev Slovenskih glasbenih dnevov. Na koncertu Hommage à Milan Stibilj bo Slovenski tolkalni projekt v sodelovanju z Ansamblom MD7 izvajal skladbe Stibilja kot tudi glasbo Primoža Ramovša in Uroša Rojka.

Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev se bo odvil 16. aprila. Sodobni klavirski zvok v skladbah Luigija Nona, Karlheinz Stockhausna, Larise Vrhunc, Nine Šenk in Gregorja Pirša bo razkrivala igra Nine Prešiček. Za nameček bo izvedeno še starejše delo, Sonata 74, Igorja Štuhca, ki bo po izvedbi njegove novitete na Noči slovenskih skladateljev, ponudila še vpogled v skladateljev slogovni razvoj.

Poglavitno Osterčevo delo, enodejanka Iz komične opere bo izvedena 17. aprila v SNG Operi in baletu Maribor. Program koncertnega večera vključuje tudi Osterčeve Štiri simfonična dela (Quatre pièces symphoniques), ki jih bo izvedel orkester SNG Maribor. Operni glasbi se bosta v nadaljevanju posvetila tudi Simfonični orkester RTV Slovenija in Mešani pevski zbor Glasbene matice. 18. aprila se bo odvila premiera, koncertna izvedba Antigone Tomaža Sveteta, ki temelji na mitološki zgodbi, ki jo je v svoji istoimenski drami obnovil Dominik Smole. Osrednje vozlišče dramskega dogajanja se v operi kaže v razpetosti med materializmom in idealizmom. V polscenski izvedbi bosta nastopila vidnejša solista SNG Opere in baleta Ljubljana, Urška Arlič Gololičič in Saša Čano.

Sklepni koncert 33. Slovenskih glasbenih dnevov bo posvečen češkemu dirigentu Václavu Talichu, ki je bil eden vplivnejših dirigentov na Slovenskem. Dogodek se bo odvil v Unionski dvorani, v kateri so prav pod Talichovo taktirko zazveneli simfonični koncerti tedaj prve Slovenske filharmonije. Tokrat bo Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Simona Dvoršaka izvajal scensko glasbo, uverture in intermezze iz oper Janeza Krstnika Novaka, Kamila Maška in Bedřicha Smetane.   
Koncertni program bo dopolnila še analitična misel o operni glasbi in o operi kot svetišču in ustanovi. Na muzikološkem simpoziju se bodo v Viteški dvorani Križank med 16. in 18. aprilom zvrstila predavanja mednarodnih strokovnjakov, kot so Helmut Loos, Hartmut Krones, Vladimir Gurevič, Wolfgang Marx, Matjaž Barbo, Gregor Pompe, Biljana Milanović idr. Razpravljali bodo o dunajski ljudski operi, ikonografiji opernih hiš, operi na Irskem, Marijinem gledališču iz Sankt Peterburga, operi Emila Hochreiterja in repertoarnih smernicah ljubljanske Opere.

Še ena zanimivost spremljevalnega programa se bo odvila 17. aprila v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor. Predstavljena bo biografija svetovno znane slovenske sopranistke Valerije Heybal avtorjev Marka Koširja in Petra Bedjaniča.