11.05.2017

Stiki in prijateljstvo so na neodvisni sceni ključni faktor

O stanju alternative v Ajdovščini ter Klubu Baza smo spregovorili z glasbenikom in organizatorjem Sašom Kotnikom.

Dušan Mijanović

Klub Baza
Foto: arhiv Kluba Baza

Klub Baza, ki na slovenski periferiji daleč prednjači po organiziranju glasbenih dogodkov, deluje po etiki napravi sam (DIY), zato je programsko oz ideološko popolnoma neodvisen.

Prostor v katerem deluje Klub Baza je bil aktiven že pred približno petnajstimi leti, ko so z njim upravljali ajdovski študenti (KAŠ). Kasneje so dobili prenovljene prostore v Hiši Mladih, katera je priključena Youth hostlu ter TIC-u. "Prostor je šest let sameval, nekdanji župan ga je nameraval predati v uporabo za igranje namiznega tenisa, vendar pa je bila na srečo želja alternativne mladine, ki je v tem obdobju bila brez primernega prostora v mestu, močnejša," je povedal Sašo Kotnik.

Ajdovščina je po propadu družbenega premoženja v Sloveniji postala mesto tovarn brez delavcev. S tem se je odprlo ogromno prostorov za razne dejavnosti. "Po odprtju nove šole lansko leto, so se sprostili prostori v starejših objektih, med katerim je enega v upravljanje dobila glasbena šola, kar se kaže da je z novim županom in njegovimi sodelavci mesto dobilo nekakšen nov zagon oziroma novo klimo, ter se počasi a vztrajno dviga iz nekakšne post industrijske depresije," je Kotnik opisal ponovni zagon mesta Ajdovščine.

Z namenom oživitve mesta in scene kot tudi življenj sodelujočih se je ustanovilo društvo Neznani junak, ki je s programskim predlogom naslovljenim na Občino Ajdovščina dobilo zeleno luč za upravljanje s prostori. "Se pravi, s klubom formalno upravlja KUD Neznani junak, neformalno pa ducat aktivistov volonterjev, seveda skupaj s podporniki," je Sašo razložil potek delovanja kluba.

Klub Baza, ki je z delovanjem pričel spomladi leta 2015, je lani organiziral kar 71 koncertov. Kotnik je navedel več dejavnikov, ki vplivajo na zmožnost organizacije tako velikega števila koncertov in drugih družbenih dogodkov. "Prvi dejavnik je naša norost, da se ne oziramo na to kaj nas onemogoča pri temu da bi počeli kar želimo ampak da vidimo zmožnosti tudi v malih priložnostih. Ogromen dejavnik je naša močna volja in prostovoljno delo, saj s tem 'ni stroškov', ki bi v drugačnih razmerah onemogočili prirejanje tolikih dogodkov. Seveda je tu tudi razumevanje bendov na kakšen način klub deluje (po logiki napravi sam). Še vedno obstajajo bendi oziroma skupine ljudi kot tudi posameznikov, kateri se zavedajo pomembnosti manjših klubov oz točk, kjer je možna predstavitev različnih kultur, izražanj, pogledov...," je dejal Sašo Kotnik, ki je že v 90-ih letih organiziral ali soorganiziral vrsto alternativnih koncertov, kasneje igral v znanih ali manj znanih bendih, podobne ozvočeval ter vozil širom sveta, ter s tem navezal stike in prijateljstva, ki so na neodvisni sceni najmočnejši faktor.

Društvo oziroma klub se financira iz članarin ter prostovoljnih prispevkov, delno pa iz občinskega razpisa za kulturo oziroma društva, katero jim letos pomaga pri izvedbi serije dobrodelnih koncertov za pomoči potrebnih v občini ter pri izdaji kompilacije bendov, ki bodo na teh koncertih igrali. Gre za neko vrsto vzajemnosti oziroma sobivanja. Klub Baza veliko pozornost posveča tudi domačim oz lokalnim glasbenikom. "Neposredno je namen narediti mrežo alternativnih prostorov tako doma kot v tujini ter direktno izmenjavo informacij in posredovanja le teh. To vključuje tako lokalne glasbene skupine kot različne umetnike oziroma ideje. V vsakem primeru je prvotni namen ustvariti oziroma podpreti lokalno sceno ter hkrati privabiti različne ali podobne 'lokalne scene' iz drugih krajev".

Kotnik se zaveda, da ima zemljepisna lega Ajdovščine pri gostovanju velikega števila tujih skupin ključno vlogo, saj večina bendov, ki so na turnejah, prečka Ajdovščino. Pa tudi Baza ima za delovanje vso potrebno infrastrukturo, kot so tuš, pomivalni stroj, kuhinja, spalnica, kvalitetno ozvočenje, dobra hrana in pijača. Se pa v klubu pri delovanju srečujejo tudi z nesmiselno zakonodajo, ki s svojimi zakoni nekako zaobide samoiniciativne skupine ali klube oziroma jih zaradi posploševanja neposredno onemogoča. Seveda so tu še organizacije za avtorske pravice oz papirologija s katero se morajo ukvarjati, da bi sploh lahko dogodke izpeljali. "Največji problem je pa seveda v pomanjkanju interesa mlajših generacij, se pa stanje na srečo izboljšuje," je zaključil Kotnik.

Klub Baza
Klub Baza
Klub Baza
Klub Baza