05.02.2018

Klub za novo glasbo: februar 2018

Klub za novo glasbo je iniciativa za predstavljanje sodobnih, eksperimentalnih in improviziranih glasbenih praks, ki nagovarjajo aktivnega poslušalca. Izpostavljeni so februarski dogodki.

SIGIC

Klub za novo glasbo: februar 2018

5. februar 2018 - IRENA TOMAŽIN ZAGORIČNIK: MES(T)O GLASU (Stara mestna elektrarna, 20:00)
Organizacija: Emanat

Predstava Irene Tomažin Zagoričnik Mes(t)o glasu je nadaljevanje raziskovanja odnosa med telesom, glasom in prostorom. Tokrat se je avtorica s tremi soustvarjalkami posvetila raziskovanju mnogoterih izvorov glasu, njegove mesenosti, materialnosti in duhovnosti, njegovega pomena in mesta v vsakdanjem življenju. Gre za raziskovanje procesov, ki se zgodijo, ko volja kultiviranega mesa popusti in dopusti, da se iz čuječega in občutljivega mes(t)a pojavi glas zgolj v svoji prisotnosti, razrešen dihotomije med subjektom in objektom, med kulturo in naravo, med individualnim in družbenim, med ranljivim bitjem in močjo uprizarjanja.

VEČ O DOGODKU
________________________________

6. februar 2018 - METABONMA: VANESSA PORTER (Klub Gromka, 21:00)
Organizacija: KUD Mreža

Peta sezona Metabonmaja, cikla za klasično odrsko in sodobno komponirano glasbo, se pričenja s solo nastopom večkratne prejemnice prestižnih nagrad, nemške tolkalistke, Vanesse Porter. Vanessa Porter (1992, Laupheim, Nemčija) je bila finalistka tekmovanja »World Marimba Competition« (Stuttgart, 2012), prejemnica nemške nacionalne štipendije in nagrajenka nemškega tekmovanja za mlade glasbenike po katerem je prejela naslov nacionalne mlade glasbenice. Leta 2016 je osvojila prvo nagrado ter nagrado publike na prestižnem tekmovanju August-Everding v Münchnu. Kot solistka in komorna glasbenica je sodelovala s festivaloma Schleswig-Holstein in Young Euro Classics. Nastopala je z Orkestrom Stuttgartske filharmonije, Simfoničnim orkestrom Ludwigsburg, Komornim orkestrom Ulm in Pihalnim orkestrom Südwind. S tolkalnim kvartetom Daidalos je leta 2015 prejela 1. nagrado ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na Mednarodnem tekmovanju za tolkala v Luksemburgu. Februarja 2015 je s kvartetom prejela nagrado Bruno-Frey, ki je omogočila snemanje in izid prve zgoščenke z deli Cagea, Donatonija in Langa. Skupaj s sestro Jessico je prejela nagrado na Internetnem tekmovanju Italije ter sponzorstvo fundacije Karl-Jegg in MIZ (Deutsches Musikinformationszentrum). Trenutno je podiplomska študentka na Visoki šoli za glasbo in upodabljajoče umetnosti Stuttgart, kjer študira pri profesorici Marti Klimasaro in profesorju Jürgenu Spitschki. Študirala je tudi v Londonu na Kraljevi glasbeni akademiji.

Program:
Iannis Xenakis: Rebonds A
Johann Sebastian Bach: Sonata za violino št. 2 v a-molu - Grave
Iannis Xenakis: Rebonds B
Georges Aperghis: Le corps a corps
Thierry de Mey: Silence must be!
Toshi Ichiyanagi: The Source
Vinko Globokar: Ombre

VEČ O DOGODKU
________________________________

12. februar 2018 - IMPRONEDELJEK (Kino Šiška, 21:00)
Organizacija: CUK Kino Šiška

V sodelovanju s priznanim pianistom in skladateljem Rokom Zalokarjem Kino Šiška vabi na redne ponedeljkove večere za vse željne prostega igranja, jammanja in deljenja oziroma iskanja glasbenih idej. Vsak večer bo otvorila zasedba, sestavljena za prav tisti večer, zatem pa je oder odprt za vse.

Začetna postava:

Kristijan Kranjčan – bobni, tolkala
Marjan Stanić – bobni, tolkala
Nino Mureškič – bobni, tolkala

VEČ O DOGODKU
________________________________

13. februar 2018 - PRE:GON ZIME (Kino Šiška, 20:00)
Organizacija: CUK Kino Šiška, Zavod CONA

Zvočni umetniki Amper-o-mat, beepblip, OR poiesis, Bojana Šaljić Podešva in Brane Zorman nam bodo na pustni torek z močnim fluksom zvočnih signalov različnih frekvenc, oblik in intenzitet pomagali pregnati zimo, raztajati led, posejati semena ter nazdraviti ob praznovanju 10. obletnice aktivnosti radioCona. Celoten nastop bo predvajan tudi na frekvencah radioCona 88,8 MHz in Radio Študent 89,3 MHz.

PROGRAM:

Amper-o-mat Kriptoplazma (neizdano, live verzija 01, 2017)
Beepblip AMonFM / SDR
OR poiesis Paradisco
Bojana Šaljić Podešva Občutek za led (Sense Of Ice)
Brane Zorman LU-na MO-on reflekt

Za konec pa še improvizacija lomljenja ledu z vsemi nastopajočimi pod taktirko skladatelja in mojstra posnetkov zvočnih krajin Boštjana Perovška.

VEČ O DOGODKU
________________________________

15. februar 2018 - Neforma 61 (Španski borci, 20:00)
Organizacija: Zavod Sploh

Plesalka: Katja Legin
Glasbenik: Jošt Drašler

KURATORJEV ODVOD
Kaj se zgodi, ko kurator izbere samega sebe?
Kaj se zgodi, ko kurator postane izvajalec?
Vsekakor nastopa, namesto da bi konzumiral.
Improvizira, namesto da bi komponiral.
Izvaja, namesto da bi modroval.
Si upa reči vzeti v svoje roke in platformi povrniti njen izvorni kredo?
Je pripravljen tvegati in prevzeti odgovornost?
Je mar domišljav, ker meni, da bo sam kos tej nalogi?
Kaj naklepa?
Za koga se ima?
Le kako si drzne ...
V februarju se Neforma transformira v tematski sklop DIALOGI, ki skuša
povezovati, dognati in preizpraševati odnos med plesom in glasbo.
Nastopila bosta plesalka Katja Legin in glasbenik Jošt Drašler.

VEČ O DOGODKU
________________________________

16. februar 2018 - JAZ, DREVO / I TREE (Layerjeva hiša Kranj, 20:00)
Organizacija: Layerjeva hiša Kranj

Giovanni Maier - violončelo
Boris Janje - kontrabas
Cene Resnik - tenorski saksofon/klarinet

Izkušeni glasbeniki na področju jazza in proste improvizirane glasbe. Glasba, ki jo igrajo, predstavlja izvirnost vseh treh izvajalcev ter široko področje improvizacijskih elementov in spontanih kompozicij z razširjeno tehniko igranja na akustične inštrumente.

VEČ O DOGODKU
________________________________

16. februar 2018 - Confine aperto (Španski borci, 20:00)
Organizacija: Zavod Sploh

1. Christian Kobi – saksofon, Klaus Filip - ppooll
2. Nikola Jančić – klarinet, Tilen Lebar - saksofon

Christian Kobi je glasbenik in zvočni umetnik, katerega delo raziskuje odnos med zvokom, tišino in akcijo v prostoru. Glasbo je študiral v Baslu, Parizu in Zürichu, s povdarkom na eksperimentalnih in improvizacijskih postopkih. Kobi sodeluje z različnimi glasbeniki, skladatelji in umetniki z različnih umetniških področij. / christiankobi.ch

Klaus Filip je glasbenik, zvočni umetnik in računalniški programer. 
Študiral je elektroakustiko in muzikologijo, trenutno poučuje na Dunaju. Njegov inštrument je programsko okolje lloopp, katerega soustvarja. Uporabljajo ga številni glasbeniki po vsem svetu.
Kot zvočni umetnik raziskuje medsebojni vpliv med zvokom in svetlobo. / filipino.klingt.org

Nikola Jančić je klarinetist in komorni glasbenik, rojen v srbskem Zrenjaninu. Dodiplomski študij klarineta je zaključil na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, v razredu Nikole Srdića. Trenutno zaključuje magistrski študij na umetniški smeri v razredu Tadeja Keniga, na Akademiji za glasbo, Univerze v Ljubljani. Je večkratni prejemnik državnih in mednarodnih tekmovanj. 

Tilen Lebar saksofonist, komponist in komorni glasbenik. Maturiral je v razredu prof. Petra Krudra na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, dodiplomski študij saksofona je končal v razredu red. prof. Matjaža Drevenška na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. S kompozicijo se je začel ukvarjati kot samouk pri svojih 14. letih. Od leta 2016 se redno izobražuje pri red. prof. Urošu Rojku. Kot saksofonist je večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj. V letu 2017 je za dosežke na področju kompozicije prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

VEČ O DOGODKU
________________________________

19. februar 2018 - IMPRONEDELJEK (Kino Šiška, 21:00)
Organizacija: CUK Kino Šiška

V sodelovanju s priznanim pianistom in skladateljem Rokom Zalokarjem Kino Šiška vabi na redne ponedeljkove večere za vse željne prostega igranja, jammanja in deljenja oziroma iskanja glasbenih idej. Vsak večer bo otvorila zasedba, sestavljena za prav tisti večer, zatem pa je oder odprt za vse.

Začetna postava:

Urška Preis – harfa, elektronika
Jošt Drašler – kontrabas
Jože Cesar – bobni

VEČ O DOGODKU
________________________________

22. februar 2018 - KRAFTWERK 3-D (Dvorana Tivoli, 20:00)
Organizacija: ŠKUCCUK Kino Šiška

Po prvem obisku Slovenije leta 2004, ko je v razprodanih Križankah obeležil 30. obletnico prelomne plošče Autobahn, se Kraftwerk vrača s spektakularnim 3-D šovom. Kraftwerk 3-D zajema bendov celotni opus, ob poletnih izvedbah v tujini pa je požel stoječe ovacije in kritiške slavospeve. Kot je ob tem zapisal eden od britanskih recenzentov, je skupina, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zvenela kot iz daljne prihodnosti, danes še vedno dva koraka pred ostalimi.

VEČ O DOGODKU
________________________________

24. februar 2018 - ZVOKOTOK (Stara mestna elektrarna, 20:00)
Organizacija: Zavod Sploh

Drago Ivanuša: Dviganje glasu

Drago Ivanuša - klavir
Anja Novak - glas
Lola Mlačnik - marimba, tolkala 
Tomaž Grom - kontrabas, elektronika
Borut Čelik - zvok
Andrej Hajdinjak - svetloba

Dviganje glasu je koncertni projekt slovenskega skladatelja in pianista Draga Ivanuše, ki je za izhodišče postavil glas. 
Slovenski filozof Mladen Dolar v svoji knjigi ”O glasu” pravi: 
”Tudi v izolaciji, v popolni samoti, daleč od ponorele množice, nismo prosti glasov; nemara se takrat pojavi druge sorte glas, bolj zavezujoč kot vsi drugi glasovi: notranji glas, ki ga ni mogoče utišati.
Kot da bi bil glas zgostitev družbenosti, ki jo nosimo s seboj in pred katero ni mogoče ubežati, tudi če se lahko skrijemo pred besedo in tudi če glasu ni slišati. Družbena bitja smo po glasu in skozi glas, videti je, da glas stoji v presečišču vseh naših družbenih vezi in da so glasovi sámo presečišče družbe.”

Še slišimo notranji glas? Je hrup današnjega sveta dokončno premagal tišino? Kaj govori notranji glas? So naše odločitve, naši nazori, naše razumevanje sveta in naša čistost odvisni od tega ali resnično slišimo sebe in smo zato boj pristni in dobri? V glasbi Draga Ivanuše, ob sijajnih izvajalcih se vpričo občinstva približujemo temu skrivnostnemu trenutku - ko zaslišimo svoj notranji glas.

VEČ O DOGODKU
________________________________

1. marec 2018 - LAUREL HALO + WARREGO VALLES (Kino Šiška, 20:00)
Organizacija: Kamizdat, CUK Kino Šiška

Iz Berlina, kjer s svojo samosvojo, nekonvencionalno elektronsko glasbo redno polni klubska plesišča, v Slovenijo prvič prihaja Hyperdubova varovanka Laurel Halo. Predstavila nam bo svojo tretjo ploščo Dust, po mnenju revije Rolling Stone eno najboljših elektronskih plošč preteklega leta. Večer bo zaokrožila premierna predstavitev dolgometražnega prvenca domače dvojke Warrego Valles, Botox, na ta dan izdanega pri založbi Kamizdat.

VEČ O DOGODKU
________________________________