27.10.2020

Kompilacija "Prva vrsta" na vinilni plošči

V sodelovanju Prvega programa Radia Slovenija in ZKP RTV Slovenija bo jutri, v sredo 28. oktobra, izšla vinilna kompilacija s posnetki iz oddaje Prva vrsta.

Press info

Naslovnica vinilne kompilacije Prva vrsta

Februarja 2020 je oddaja Prva vrsta doživela že svojo 100. izvedbo in ob tej priložnosti so se v glasbenem uredništvu Prvega programa Radia Slovenija v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija odločili za izdajo desetih izbranih posnetkov na vinilni plošči.

Oddaja Prva vrsta na Prvem programu Radia Slovenija je s septembrom pričela že svojo 4. sezono. Gre za polurno oddajo oziroma kar koncert v živo. Vsak torek je v radijskem studiu 13 prostor odprt glasbenikom različnih zvrsti za njihovo predstavitev. V etru Prvega slišimo neposredni prenos, na spletni strani Radio Prvi in Facebook profilu Prvega pa lahko spremljamo tudi video prenos.

Februarja 2020 je oddaja doživela že svojo 100. izvedbo, kar pomeni sto različnih slovenskih glasbenih zasedb, več kot tristo različnih glasbenikov in več kot petsto izvedenih skladb. Ob tej priložnosti so se v glasbenem uredništvu Prvega programa Radia Slovenija odločili za izdajo desetih izbranih posnetkov na vinilni plošči. Izbor med stotico zvrstno in kompozicijsko zelo raznolikih nastopajočih, temelji na skladbah, ki niso izdane na drugem nosilcu zvoka, oziroma so bile prav za nastop v oddaji prirejene in predstavljene z novimi aranžmaji.

Glasbena urednica Alja Kramar, voditelj Milan Krapež, producent Tone Jurca, tonski mojster Grega Samar ter video snemalca Matjaž Šercelj in Jernej Pogačnik so najbolj stalna ekipa radijske oddaje, ki je letos prejela tudi nagrado RTV Slovenija za izjemne dosežke v preteklem letu. Za mastering posnetkov na kompilaciji je poskrbel Miro Prljača, oblikovanje ovitka pa je prevzela Ljubica Čehovin-Suna.

S predstavitvijo plošče v radijskih studijih v sredo, 28. oktobra, ob 20. uri želi ekipa počastiti Dan RTV in se prepustiti skladbam izbranih izvajalcev, sodelujočih na plošči. Radijski oddaji boste lahko prisluhnili v neposrednem radijskem prenosu in video stream-u na FB profilu Radio Prvi. Nastopili bodo: Pijammies, Zajtrk in Prvovrstni kvartet (Žiga Smrdel, Anže Vrabec, Miha Koren, Tomaž Gajšt). Kot poseben gost pa bo nastopil še kantavtor in aktualni ježkov nagrajenec Vlado Kreslin.

Sama plošča pa prinaša naslednje posnetke:
- Murat & Gajšt: Prva vrsta (Tomaž Gajšt, Murat)
- Zajtrk: Bejlo sonce (Laura Krajnc, Sven Horvat)
- Mihael Hrustelj trio: Full Moon Dance (Mihael Hrustelj, Jeroen van der Ley, George Panaite)
- Trio Katastrofa: Waltz from Jeppo (Matija Solce, Sofia Högstadius,Stefan Hedborg)
- Sašo Vollmaier: Nous deux Encore (Sašo Vollmaier)
- Nina Rotner: Strgan čevelj (Nina Rotner, Janez Dovč, Goran Krmac, Klemen Kotar, Tilen Stepišnik)
- Icotovi zobi: Mali Princ (Iztok Šumatić – Eyeceeou, Filip Vadnu, Vid Turica, Karlo Petrović, Tibor Pernarčič)
- Robert Petan: Ni za konje dirka (ni za srečne raj) (Robert Petan)
- Pi Jammies: G. Vedež Smrdljivček (Tadej Šepec, Blaž Avsenik, Mark Žakelj, Jošt Lampret, Gaj Bostič)
- Robert Jukič kvartet: Le poslušaj (Ana Bezjak, Robert Jukič, Anže Vrabec, Žiga Smrdel)