14.06.2018

Koncert za mesto in klavir

Layerjeva hiša, PianoRoom in Mestna občina Kranj vabijo v petek, 15. in soboto, 16. junija na sprehod skozi 300 let evropske in ameriške klavirske glasbe na verjetno največjem uličnem klavirskem koncertu pri nas.

Dušan Mijanović

Koncert za mesto in klavir

​​Klavirska glasba v Sloveniji še nima svojega festivala, predvsem če se osredotočimo na sodobno glasbo in sodobne interpretacije klasičnih kompozicij. "Layerjeva hiša sledi svetovnim glasbenim trendom, saj je klavirska glasba v svetu zelo aktualna, predvsem ko govorimo o sodobni klavirski glasbi v povezavi z novimi tehnologijami. Vedno več je zanimivih pianistov, med njimi omenim Nilsa Frahma in Olafurja Arnaldsa, prvi je povratnik na domačih odrih, drugi prihaja v Ljubljano oktobra. Za popularizacijo sodobne klavirske glasbe že več let skrbi KUD Kataman, ki je tudi naš programski partner. Ustvarjajo se tudi različne iniciative, kot na primer Piano Day, ki se vsako leto zgodi na 88. dan v letu (88 je tipk na klavirju). Na Gorenjskem se nahaja najboljši klavirski studio v Sloveniji - PianoRoom, ki je prav tako naš programski partner. Kranj pa ima tudi idealno javno kulturno infrastrukturo za organizacijo klavirskega dogodka, ki bo prvi tak festival v Sloveniji. Ambicije so velike, saj želimo, da Kranj postane v prihodnosti prepoznaven po klavirskem festivalu s fokusom na mednarodnih imenih in sodobnih trendih," je dejala Zala Vidali, ki je v Layerjevi hiši zadolžena za umetniški program in promocijo.

V petek, 15. junija (11.00 do 13.00 ter 18.00 in 21.00) in soboto, 16. junija (10.00 do 13.00 ter 18.00 in 21.30) se bodo na Koncertu za mesto in klavir srečali tako glasbeniki iz jazz in klasičnih vod, kot sodobni skladatelji in interpreti. Ulična, gverilska akcija s 40-timi pianisti želi popularizirati klavirsko glasbo in jo iz dvoran pripeljati na ulice, med ljudi. Eden največjih uličnih klavirskih koncertov pri nas se bo odvijal od Maistrovega, preko Glavnega trga pa do Poštne ulice. "Mesto Kranjčankam in Kranjčanom pomeni mestno jedro​, središče starega mesta, prostor okoli Glavnega trga, tržnice in trga pred cerkvijo. Gre torej za prostor, kamor se gre, ko se gre 'v mest'. Poimenovanje prihaja iz preteklosti, danes pa označuje del centra Kranja, ki je zaprt za promet in kjer se odvija večina kulturnega in družabnega življenja. Tudi v Koncertu za mesto in klavir, ki napoveduje Festival za mesto in klavir, 'mesto' zavzema prostor druženja in srečevanja, trge in ulice ter vzdušje, ki se povezuje z urbanim vrvežem," je pojasnila Zala Vidali in dodala, da bodo glasbeniki nastopali istočasno (na Glavnem trgu bodo igrali na koncertnem klavirju, na Poštni ulici in na Maistrovem trgu pa na pianinu), saj je želja organizatorjev ustvariti še neslišano 'mestno kompozicijo'. Sprehod skozi mestno jedro Mestne občine Kranj bo ​ta konec tedna zagotovo edinstven.

Po zaključku ulične akcije Layerjeva hiša obljublja aktivno promocijo raznolikih izrazov klavirske glasbe, ki se bo zaokrožila s septembrskim Festivalom za mesto in klavir, Pianopolis. ​"Med 21. in 23. septembrom bodo v Kranju nastopila uveljavljena mednarodna imena klavirske glasbe. Med prvimi napovedanimi izvajalci sta rusinja Olga Scheps, mlada pianistka, ki deluje v Nemčiji in navdušuje po celem svetu, ter Poppy Ackroyd, b​r​itanska skladateljica, klasična pianistka in violinistka. V stolpu Škrlovec bodo nastopili tudi domači izvajalci Jure Goručan, Rok Zalokar in drugi," je zaključila Zala Vidali.

Seznam vseh nastopajočih uveljavljenih glasbenikov kot mladih pianistov in pianistk na Koncertu za mesto in klavir, ki ga je opravil PianoRoom:

Jakob Zein Alhady, Miha Gantar, Robin Vodeb, Jure Goručan, Ilonka Krivokapić, Marko Stajnko, Urban Grabenšek, Matic Štamberger, Nejc Škofic, Anže Rupnik, Luka Borkovič, Krisitna Golob, Oto Gvardiančič, Jakob Sedmak, Nena Rion, Miran Juvan, Lana Petrovič, Rebeka Dobravec, Manca Udovič, Gregor Ftičar, Zarja Peters, Bowrain, Nace Slak, Nina Nunar, Minea Marton, Mateja Grašič, Ana Kravanja, Pia Jazbec, Tara Dimitrijevič, Natan Polenc, Bine Bratus, Ema Zarnik, Larisa Rojnić, Sara Rozman, Iza Ostir, Nace Ostir, Nastasja Češnjevar, Ušumović, Gal Juvan (violinist v klavirskem duetu z Miranom Juvanom), Gašper Primožič (harmonikar v klavirskem duetu z Zarjo Peters) in Katalin Peter Krivokapić.