12.12.2011

Kreslinova jubileja

S tremi tradicionalnimi koncerti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo Vlado Kreslin praznoval dve obletnici tovrstnih nastopov. V prestižni dvorani namreč nastopa že 20 let, v tem času pa je nanizal točno 50 koncertov.

Mario Batelić

Vlado Kreslin in njegova nova Pesmarica. (foto: Odzven)
Foto: Odzven
Na vseh treh obletniških nastopih pod skupnim naslovom Tista črna kitara bodo Kreslinu ob Beltinški bandi in Malih bogovih družbo delali še gostje Allan Taylor, Hans Theessink, Gabriella Gabrielli in Šajeta.

Naš bržkone najbolj priljubljen kantavtor, Vlado Kreslin, glasbenik, ki je skupaj z Beltinško bando v slovensko popularno glasbo pripeljal zvoke oddaljenih pokrajin in časov oziroma etno, bo s tremi tradicionalnimi koncerti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki se bodo odvili 12., 13. in 14. decembra, obhajal dve obletnici tovrstnih nastopov. V tej prestižni dvorani prekmurski pevec namreč nastopa že 20 let, torej od leta 1992, v tem času pa je nanizal okroglih 50 koncertov. Na vseh treh obletniških nastopih pod skupnim naslovom Tista črna kitara bodo Kreslinu ob Beltinški bandi in Malih bogovih družbo delali še gostje Allan Taylor, Hans Theessink, Gabriella Gabrielli in Šajeta. Vsak obiskovalec bo prejel priložnostno objavljeni album z izbranimi koncertnimi posnetki iz Gallusove dvorane s preprostim naslovom Cankarjev dom 1992–2011 Live, na dan prvega koncerta, 12. 12., pa bodo ob 18.00 v preddverju Cankarjevega doma odprli razstavo koncertnih fotografij s Kreslinovih nastopov v Cankarjevem domu od leta 1992 dalje.

Poleg omenjene plošče je Kreslin nedavno objavil Pesmarico, zajetno zbirko pesmi, notnih zapisov, fotografij in zapisov o njegovem ustvarjanju izpod prstov novinarjev in drugih umetnikov. Kreslin, ki so ga pred dvema letoma sprejeli v Društvo slovenskih pisateljev, je prvo knjigo (šlo je za skupno izdajo s kantavtorskim soborcem Zoranom Predinom z dvojnim naslovom Namesto koga roža cveti / Sonček je in ti si skuštrana) objavil leta 1991, zatem so sledile tako knjige pesmi (nazadnje Pojezije leta 2009 in 2010) kot memoarska proza (Venci – povest o Beltinški bandi leta 2006; priložen je dvd) in prva Pesmarica. Nova različica Kreslinove pesmarice je veliko bolj zajetna, saj namesto 38 notnih zapisov in besedil na 300 straneh formata A4 vsebuje kar 84 pesmi z notami in besedili. Prevode Kreslinovih pesmi so nedavno objavili v Sarajevu (Umjesto koga ruža cvjeta) in Zagrebu (Prije nego otvoriš oči), za prihodnje leto pa je v načrtu izid angleškega prevoda izbranih pesmi za montrealsko založbo Guernica Editions.

Bogdan Benigar, Vlado Kreslin in Mitja Rotovnik. (foto: Odzven)Na tiskovni konferenci je direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik izpostavil posebnost Kreslinovih koncertov v osrednji slovenski kulturni hiši ter poudaril, da so na koncertih kantavtorja zabeležili »več kot 80.000 obiskov, številka, s katero se ne more primerjati noben drug umetnik, ki je kdajkoli nastopil v Cankarjevem domu«. Bogdan Benigar, vodja programa za jazz in glasbe sveta v Cankarjevem domu, je povedal, da se, kar se produkcije Kreslinovih koncertov tiče, držijo mota, da »mora biti koncert Vlada Kreslina v Cankarjevem domu najboljši koncert v Cankarjevem domu v sezoni«. O izbiri gostov, ki tradicionalno popestrijo njegove nastope, je Kreslin povedal, da jih ponavadi izbira spontano, sliši denimo neki komad in si reče, ta človek pa mora biti kul, z njim pa bi šel na pivo ... Enega izmed letošnjih gostov, reškega glasbenika Šajeto, je Kreslin opisal takole: »zanimiv, včasih rahlo bizaren umetnik in glasbenik iz Istre«. Sprva je bil med gosti napovedan tudi Rade Šerbedžija, a je moral nazadnje vabilo zaradi obveznosti v Hollywoodu odkloniti.