19.06.2017

Letonja v sezoni 2018/19 prevzema mesto šefa dirigenta v Bremnu

Šef dirigent Bremenske filharmonije v odhajanju Markus Poschner in deželna svetnica za kulturo Carmen Emigholz sta objavila, da v sezoni 2018/19 mesto šefa dirigenta prevzema Marko Letonja.

Sigic

Marko Letonja, šef dirigent, Bremenska filharmonija
Foto: SNG Maribor

Marko Letonja je pri orkestru redno gostoval od leta 2007 in je bil od vsega začetka na vrhu želja odbora za izbor novega kandidata. Za sodelovanje se je odločil, ker si je tudi sam želel preživeti več časa s tem orkestrom in nadaljevati ter razvijati uspešno delo sedanjega šefa Poschnerja. Orkester bo v prehodnem obdobju program izvajal s 16 gostujočimi dirigenti, med njimi bo tudi Letonja. 23. in 24. oktobra bo na sporedu koncert s solistoma violinistko Nicolo Benedetti in čelistom Leonardom Elschenbroichem, 14., 15. in 16. januarja 2018 pa se obeta glasbena poslastica z deli Coplanda, Williamsa, Rodgersa in Bernsteina in s slovitim saksofonistom Ashujem.

Marko Letonja je trenutno šef dirigent Filharmoničnega orkestra v Strasbourgu in glavni dirigent in umetniški vodja Tasmanskega simfoničnega orkestra. V prihodnosti ima že dogovorjeno produkcijo Figarove svatbe v Ženevi, Evgena Onjegina v Strasbourgu in Janačkove Zadeve Makropulos v Berlinu.