28.04.2020

Mednarodni dan osveščanja o hrupu

Zadnjo sredo v aprilu NIJZ obeležuje Mednarodni dan osveščanja o hrupu. Letos je pozornost usmerjena k zvokom pomladi 2020, ki nas je vse presenetila z odsotnostjo hrupa v okolju.

SIGIC

Mednarodni dan osveščanja o hrupu

Neprestano prisoten hrup v bivalnem okolju vpliva na naše počutje, povzroča vznemirjenost, moti pri delu ali učenju in povzroča težave, ko želimo zaspati. Dolgotrajen stres zaradi hrupa povzroča bolezni srca in ožilja. Zato je prav, da poskrbimo za zdravo bivalno okolje z zmanjševanjem okoljskega hrupa.

Pomlad, ko preživljamo pandemijo novega koronavirusa, je povzročila izjemno zmanjšanje prometa na cestah, železnicah in v zraku. Zaprti so gostinski lokali, na ulicah ni gneče, ni učencev, ni študentov, ni živžava, ki smo ga bili navajeni. Glasbeni dogodki so se preselil na TV ekrane, spletne portale in balkone.

Ob Mednarodnem dnevu zvoka je NIJZ februarja že objavil natečaj Moj svet zvokov, ki bo potekal vse do 31. decembra 2020 (https://www.nijz.si/sl/mednarodno-leto-zvoka-2020-poziv-osnovnim-in-srednjim-solam-za-sodelovanje-v-mednarodnem-natecaju). Sodelujoči iz osnovnih in srednjih šol po vsem svetu ustvarjajo izdelke, kot so risbe, fotografije, krpanke, kolaže ipd... (glej naslovno sliko)

Ob Mednarodnem dnevu osveščanja o hrupu pa je NIJZ pripravil poziv Zvoki pomladi 2020, s katerim želi izvedeti, kako doživljate odsotnost hrupa, kako se počutite v stanovanju z odprtimi okni, kateri zvoki zdaj prevladujejo v vašem vsakdanjem življenju, katere pogrešate in katerih si ne želite več …

Sporočite jim svoje občutke, razmišljanja in predloge na spletni naslov zvokipomladi2020@nijz.si ali jim pišite na naslov NIJZ CZE Okoljski hrup, Zaloška 29, 1000 Ljubljana s pripisom na ovojnici »Zvoki pomladi 2020«.