13.07.2018

Mednarodni orkester Ljubljana in Orkester Sarajevske filharmonije danes v Cankarjevem domu

V Cankarjevem domu bo nocoj koncert Mednarodnega orkestra Ljubljana in Orkestra Sarajevske filharmonije pod vodstvom Žive Ploj Peršuh.

Press info

Mednarodni orkester Ljubljana in Orkester Sarajevske filharmonije danes v Cankarjevem domu
Foto: Arhiv LIO, Živa Ploj Peršuh

Orkestra bosta nastopila pod vodstvom Žive Ploj Peršuh in s solistko, pianistko Viviano Lasaracino. Na programu bodo dela Caselle, Osterca Ravela, Eötvösa in Beria. Koncert je že bil izveden 11.7. v Čedadu v okviru festivala Mittelfest in je naletel na odličen odziv.

Za brezplačne vstopnice lahko pišete na: artists@triplebridge.eu

Koncert je rezultat aktivnih prizadevanj vpletenih organizacij:

MUSIC UP CLOSE Network – povezovanje orkestralne glasbe z mladim občinstvom je večletni projekt evropskih orkestrov in mednarodnih organizacij za mobilnost umetnikov, zasnovan kot začetek dolgoročne evropske mreže za sodelovanje, ki želi ponuditi konkretne odgovore na aktualne izzive na področju orkestralne glasbe. Pri projektu sodelujejo orkestri svetovnega kova, med katerimi so tudi orkestri, znani po izvajanju projektov za mlado občinstvo in vzgajanju novih rodov nadarjenih glasbenikov na svojih oddelkih za višjo glasbeno izobrazbo ter oddelkih za izobraževanje in skupnost, kot so Orkester Nizozemske filharmonije, Barcelonski simfonični orkester, Državni orkester iz Lilla, Simfonični orkester svete Cecilije, Orkester Sarajevske filharmonije, Črnogorski simfonični orkester in Mednarodni orkester Ljubljana.

Evropski karierni center za umetnike – Triple Bridge: navdih za delo centra so potrebe in interesi mladih glasbenikov z vsega sveta. Center se od nekdaj celovito loteva razvoja umetnikov ter v središče svojih dejavnosti postavlja njihov umetniški in tudi osebni razvoj. Ideja za center temelji na prepričanju, da si vsak umetnik zasluži uspešno kariero, zato je namen centra poskrbeti, da umetniki pridobijo kompetence, pogum in zaupanje vase. Triple
Bridge spodbuja medkulturni dialog, čezmejno povezovanje ter tesnejše sodelovanje med partnerskimi mesti, podjetji, sponzorji, ljubitelji umetnosti in mediji.

Mednarodni orkester Ljubljana: naša ljubezen, naš navdih, naš orkester. Gre za edinstven preplet izvrstnih talentov, kulturne raznolikosti in umetniške vizije. Mednarodni orkester Ljubljana postaja vse bolj prepoznaven med mladimi glasbeniki in profesionalci, vodilnimi umetniki po svetu. Še naprej uspešno nastopa v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Srbiji, Španiji, Združenem kraljestvu in na Hrvaškem. Orkester je del Evropskega kariernega centra za umetnike – Triple Bridge, ki podpira njegov dolgoročni razvoj, in si prizadeva ustvariti mednarodni orkester, sestavljen iz izjemnih mladih glasbenikov, ki jim želi omogočiti dragocene izkušnje igranja v simfoničnem orkestru s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti.

Orkester Sarajevske filharmonije je prvi profesionalni simfonični orkester v Bosni in Hercegovini, njegove korenine pa segajo v zasedbe, ustanovljene med avstro-ogrsko vladavino. Vse od leta 1923 je filharmonični orkester Bosne in Hercegovine eden od stebrov glasbene kulture ter temeljna glasbena ustanova, ki je bistvena za Sarajevo in Bosno. V desetletjih dela v okolju, kjer so družbene spremembe neusmiljeno vplivale na razmere v kulturi, je bil večkrat prisiljen na novo napisati strani svoje zgodovine. Orkester Sarajevske filharmonije je 85. obletnico obstoja in dela praznoval z mogočnim koncertom 11. oktobra 2008 v Olimpijski dvorani Zetra. Ob tej priložnosti je pod taktirko Julia Marića izvedel priljubljeno Carmino Burano Carla Orffa. V pričakovanju novih pomembnih mejnikov si še naprej prizadeva uresničevati cilje, ki si jih je zastavil ob začetku delovanja, ter tako ostaja eden od svetilnikov na bosanski kulturni sceni in nedvomno eden najpomembnejših členov v verigi glasbenega življenja v Sarajevu ter Bosni in Hercegovini.