21.01.2016

Kantavtorske kvante: Mef in Jani Kovačič hkrati na istem odru

Drevi se bosta na odru Menze pri koritu na otvoritvenem ciklu koncertov Solo v 2 predstavila dva izmed najbolj čislanih kantavtorjev v Sloveniji, in sicer Drago Mislej - Mef in Jani Kovačič . Hkrati!

Peter Baroš

Foto: arhiv organizatorja

Gre za uvodni koncert cikla glasbenih duelov, kjer so si organizatorji za cilj zadali na duhovit, zabaven in predvsem drugačen način predstaviti dela slovenskih glasbenih ustvarjalcev. Asociacije na znameniti Storytellers v tem kontekstu morda niso odveč.

Kot prva se bosta "spopadla" dva avtorja, katerima lahko mirno in brez skrbi po nepotrebnem napihovanju pripišemo nič manj kot legendarni status.

Pogovarjali smo se z Janijem Kovačičem, ki nam je razkril, kako so si skupaj z organizatorjem zamislili strukturo nocojšnjega nastopa:

1. pesem od "nasprotnika"
2. prvi lasten javno odigran komad
3. največji lastni hit (po osebnem mnenju)
4. komad, ki sta mislila da bo velik hit, pa ni bil
5. od "nasprotnika" največji hit po osebnem mnenju
6. komad ,ki je bil napisan za nekoga drugega ali, ki je od nekoga drugega
7. skupaj eno ali dve
8. trije lastni komadi izmenično
9. lasten najbolj družbeno angažiran komad (po lastni presoji)
10. romantičen ali ljubezenski ( lahko tudi ljubezen do življenja, vina, soseda, sveta, psa...)

K temu je hudomušno dodal še: "Morda bo res kaj tako, vendar kot poznam Mefa, je to malo verjetno." S tem je aludiral na spontanost, ki je gotovo opazna značilnost obeh nocojšnjih protagonistov. In vmes pa prav gotovo ne bo manjkalao anakdot in komentarjev, saj oba slovita kot lucidna govorca.

Za konec smo Janija povprašali še, kaj si o svojem nocojšnjem "soborcu" sploh misli oz. kako bi ga opisal. Povedal je: "Zame je pravi Mef tisti ljudski človek, ki ga zanimajo ljudje in njihovi doživljaji, ki jih pretoči v pesmi, da ne izginejo. Kakšno je življenje v tem koncu sveta mi najkrajše in najjasneje pove Mef. Sam se že od nekdaj Mefov fen. Ves čas ga nagovarjam naj piše take pesmi zase, kjer je najbolj Mef. Ono pisanje popevk je služba, z večjimi in manjšimi uspehi. Ker je Mef izjemno širok človek, težko odreče. Le toliko se mu nabere naročil, da jih preprosto ne more napraviti, ker mu zmanjkuje časa. Je pa nedvomno spravil primorske bende na visok nivo. Nekaj podobnega, a dosti pozneje, dela Rok Gre v Mariboru za štejerske ansamble."

Kovačič je dodal še: "Fascinira me ta njegova božanska potrpežljivost, ta slovanska gostoljubnost in neverjetna trdnost značaja. Čeprav se zdi, da je vse zafrkancija, kar se gre, je v vsem biblično resen. In vztrajen. Škoda da ni več Mefov, potem mi ne bi bilo treba pisati pesmi - raje bi igral njihove. Tako mi ostane le en Mef, ostalo pa moram sam. No saj nisem sam, Mef gazi zamete pred mano in tako je lažje."

 

ŠE NEKAJ DEJSTEV ZA OSVEŽITEV ZGODOVINSKEGA SPOMINA:

Jani Kovačič se je nepreklicno afirmiral že z nastopnim albumom t.i. Ulica talcev (le kdo ne pozna hitov kot Žare Lepotec in Škofljica) in svojo pozicijo urbanega barda dokončno utrdil z nepreseženo mojstrovino prešvicanih viž iz mestnega podzelja zbranih na kultnem dvojnem albumu Ljudje (še bolj razvpiti Revolucija in Delam). Prav nič niso zaostajali še albumi Jeben't ter Asfaltni otroci. Zadnje čase pa se poleg raznih drugih in to mnogih projektov veliko posveča svojemu nadvse intrigantnemu ciklu jazzitett, ki jih ustvarja skupaj z Big Bandom RTV SLO in pod vodstvom dirigenta Igorja Lundra. V pripravi je že drugi del.  

Nič manj ni impresiven opus Draga Misleja - Mefa. Na sceni se je najprej pojavil kot frontman in avtor novovalovskega benda Deseti brat s katerim so izdali kultno ploščo Madona dej mi danes, potem pa se v zavest ljudi zapisal predvsem kot tekstopisec mnogih vsem poznanih zimzelenih pesmi, naj omenimo zgolj v današnjih časih vedno bolj aktualno popevko Portorož 1905. Predvsem zadnje čase pa ga je spet vedno večkrat moč videti tudi v njegovi osnovni drži kantavtorja (pogosto s svojim spremljevalnim Narodnosovobodilnim bendom). Pred kratkim je izdal od vseh strani hvaljeni album Najboljša leta.