09.01.2018

Nagrada Sama Smerkolja za leto 2017 Branku Robinšaku

Slovensko komorno glasbeno gledališče bo podelilo že 10. nagrado Sama Smerkolja. Nagrajenec za leto 2017 je tenorist in prvak SNG Opera in balet Ljubljana Branko Robinšak.

Sigic

Nagrada Sama Smerkolja za leto 2017 Branku Robinšaku

Društvo SKGG je leta 2008 sprejelo Pravilnik o podeljevanju strokovne nagrade našega gledališča za umetniške dosežke slovenskih opernih pevcev, posebej na področju komorne opere in jo poimenovalo po baritonistu Samu Smerkolju, ki je bil med slovenskimi opernimi prvaki ne samo odličen pevec, ampak prav tako dober in inteligenten igralec. Dvakrat je dobil Prešernovo nagrado in bil eden redkih odličnih solistov ljubljanske Opere, ki je ostal zvest domačemu odru.

S to nagrado, edino tovrstno pri nas, želijo vsako leto dati priznanje vsestranskemu opernemu umetniku, pevcu in igralcu ter med opernimi umetniki v Sloveniji ohranjati zavest o vrednotah naše pretekle in sedanje slovenske operne glasbene kulture. Dosedanji nagrajenci so bili Andrej Debevec, Robert Vrčon, Rebeka Radovan, Mirjam Kalin, Vlatka Oršanić, Janez Lotrič, Marko Kobal, Andreja Zakonjšek Krt in Marcos Fink.

Podelitev nagrade bo 12. 1. 2018 ob 19.30 v Rdeči dvorani Magistrata. Branko Robinšak bo na podelitvi nastopil s Schummanovim ciklusom Dichterliebe (Pesnikova ljubezen, op. 48) skupaj s pianistko Irino Milivojević.